Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’yı bir tasarım başkenti hâline getiren isimlerin başında geliyor Ben Evans.

21 yıldır düzenlediği Londra Tasarım Festivali’ne bir de Londra Tasarım Bienali’ni ekledi.

Türkiye Tasarım Vakfı, Londra’da neler anlattı

2019’da Ayşegül Yürekli Şengör’ün Marka Konferansı’nda bir araya gelmiş ve Türkiye’nin tasarımdaki yerini uzun uzun konuşmuştuk.

“Çok üzücü, Türkiye’deki tasarımcılar Londra’da yeterince tanınmıyor. Belki birkaç moda tasarımcısı sayabilen olur ama o kadar” demişti Ben Evans, Hüseyin Çağlayan dışında bir isim vermemişti.

“Tasarımcılarınızı uluslararası sahnede daha iyi tanıtmalısınız” diye başlayıp “Kreatif ekonomi yumuşak güç” diyerek, arzu edilen destinasyon olmak için ne kadar önemli olduğunu anlatmıştı.

Haberin Devamı

“İstanbul’un bir tasarım başkenti olmak için potansiyeli var mı?” sorusuna “Her şehrin potansiyeli var” diye cevap vermişti.

“İstanbul coğrafya ve tarihiyle büyük ve önemli bir şehir. Daha önce İstanbul tasarım haftaları yapılmış, umarım başarılı olur. Dünyada bazı şehirlerin bulunduğunuz konuma göre daha çok alanı etkileme şansı oluyor, İstanbul’un da bu şansı var.” diye eklemişti.

Daha sonra 2022’de yine Marka Konferansı’nda Kalyon Holding ve İGA’daki görevlerinin yanı sıra Türkiye Tasarım Vakfı’nın kurucusu ve GYODER’in o zamanki Başkanı Mehmet Kalyoncu ile “Tasarımla dönüşmek ve sosyoekonomik fayda yaratmak” üzerine sahnede konuşmuştuk.

Şimdi 2024’te Londra’da tarihi Victoria & Albert Müzesi’nde London Design Festival kapsamında Mehmet Kalyoncu’yu izliyorum.

“Dayanıklılık ve Onarım: Sorunlara ve Afetlere Karşı Verilen Tepkiler” başlıklı bir sunumda.

Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Demirci, Türkiye Tasarım Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Serhat Başdoğan ve Hatay’ın yeniden canlandırılması projesinin ana mimarı DB Mimarlık kurucu Ortağı Bünyamin Derman ile de tanışma şansım oluyor.

Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Demirci ise “Afet Sonrası Kimliği Korumak: Antakya’nın Yeniden Canlandırılması” başlıklı panelde “Hatay Yeniden Canlanıyor” projesini anlatıyor.

Çalışmalarını uluslararası boyuta taşımak için Norman Foster’ın kurucusu olduğu Foster + Partners’ı da dahil etmişler.

Haberin Devamı

1000 kişiyi bir araya getirip çalıştaylar yaparak yeni bir şehir tasarımı planı yapmışlar.

Anlatılanlar, projede gözükenler umut veriyor.

Dileyelim aynı şekilde hayata geçebilsinler…

Teknik nedenlerle sergilenemeyen eser

Londra Tasarım Festivali, öngörülemeyen teknik sorunlar nedeniyle, Melek Zeynep Bulut’un ‘Duo’ adlı eserinin, sergileneceği tarihlerde festival boyunca açık olmayacağını festivalden birkaç gün önce duyurdu.

Bu, elbette üzücü.

Türkiye Tasarım Vakfı, Londra’da neler anlattı

Eser çizimlerde gerçekten de çok güzel gözüküyor.

Melek Zeynep Bulut’un geçen yıl Somerset House’da sergilenen eseri de beğenilmişti çok.

Ama burada Londra Tasarım Festivali’nin de Türkiye tasarım dünyasının da asıl sorması gereken, neden böyle uluslararası bir festivale 2 yıl üst üste aynı tasarımcıyla gidiliyor?

Bu yıl, festivale daha önce katılmamış bir Türk tasarımcı desteklense, yeni birine fırsat verilse daha iyi olmaz mıydı?