Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’nın en popüler restoranlarından Dabbous’nun ödüllü şefi Ollie Dabbous rakıya yakışacak özel bir menü hazırladı. Ama neden?

Londra’nın aylaröncesinden rezervasyon yapılan restoranlarından Dabbous’dayız. Restorana adını veren Ollie Dabbous, İngiltere’nin en önemli şeflerinden kabul ediliyor. 33 yaşında, bir Michelin yıldızı var. Kuveyt’te doğmuş, ailesi Fransız-İtalyan karışımı. İşte o yüzden kendisini “karışık ızgara”ya benzetiyor röportajlarında. Londra’da ise Başbakanlık Konutu’na da misafir oluyor, Tatler tarafından en iyi şef ödülünü de alıyor. Yemek eleştirmenleri restoranda yer bulamamaktan şikayetçi.
Restoranın alt katındaki barda BBC’den Financial Times’a birçok önemli yayında çalışan gazeteci ve yeme-içme dünyasından bilinen isimler var. Arada Fikir Sahibi Damaklar’ın kurucusu Defne Koryürek gözüme çarpıyor.
Ev sahibi ise Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu. Önce Yorgancıoğlu konuşuyor, sonra Dabbous. Gecenin amacı, milli içkimiz, hayır ayranın değil, rakının yurt dışında tanıtımı. Dabbous rakıyla uyumlu bir tadım menüsü hazırlamış. Kuzu incik de yapmış, ayva tatlısının sosuna rakı da eklemiş. Yurt dışında tanınmış bir şefin Türkiye’den çıkan bir içki için menü hazırlaması önemli bir şey. Gece boyunca rakı ritüellerinden konuşuluyor. Sonunda da İngilizce bir rakı ve balık kitabı hediye ediliyor davetlilere.

Büyük tanıtım kampanyası
Yakında bir kitap daha çıkacak piyasaya: “Akdeniz’de Rakı-Balık Yolculuğu”. 11 Akdeniz şehrine yolculuk ve 11 gurme ile buluşma. Beyrut, İskenderiye, Tunus, Tanca, Lizbon, Barcelona, Marsilya, Cenova, Dubrovnik, Atina ve İstanbul. Tan Morgül’ün yazdığı, Stratis Vogiatzis’in fotoğrafladığı kitapta birçok şefin özel balık tarifleri de olacak. Bu şeflerin arasında Michelin yıldızlı restoranlara sahip Carme Ruscalleda ve Moreno Cedroni bile var.
Galip Yorgancıoğlu’ndan öğreniyoruz, rakı için yurt dışında büyük bir tanıtım kampanyasına başlamışlar. Bu kitaplar da onun bir parçası. Rakı Almanya, Amerika, İngiltere, Kıbrıs, Irak, Benelüks, İsviçre, Yunanistan, Fransa, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa dahil olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor artık.
İngiltere’de içki markalarından bahsetmek serbest ancak Mey İçki markadan çok rakı kültürünü öne çıkarmayı tercih etmiş. Yavaş içilir, uzun sohbetlere eşlik eder imajı ön planda. Bunun için de “Hayatta küçük şeylerden keyif almak önemlidir, hayatı daha mutlu ve anlamlı kılar. İnsanlar hızla akan dünyada, biraz yavaşlamak, koşuşturmaya bir ara vererek kendilerine zaman ayırmak ve o zamanın tadını çıkarmak istiyorlar” diyorlar. Şimdi Londra’nın 20 önemli restoranının menüsüne giriyor rakı. Hangileri mi? Polpo, Polpetto, Wright Brothers, The Shed, Tramshed...
Türkiye’de içki satışı geçen yıla göre yüzde 2 artarken, rakı tüketimi ise yüzde 8.5 oranında azalmış. Bakalım yurt dışında rakının geleceği nasıl olacak?

Haberin Devamı

10 Karaköy neden önemli?

Haberin Devamı

Karaköy’e her gün yeni bir kafe, restoran
ya da otel açılıyor. Şimdi sessiz sedasız çok önemli bir otel daha geliyor, 10 Karaköy. Peki ama neden bu kadar önemli? Çünkü Morgan oteller grubunun Türkiye’deki ilk oteli ve bu grup 30 yıl önce butik otelciliği ilk başlatan grup olarak biliniyor. Belki böyle deyince hiçbir şey ifade etmiyor ama diğer otellerine şöyle bir bakalım: Miami ve Las Vegas’taki Delano, New York ve Miami’deki Mondrian, Miami’deki Shore Club, New York’taki Royalton ve Hudson, Londra’daki Sanderson ve St. Martins Lane...
Otellerin tasarımında Philippe Starck, Andree Putman, Marcel Wanders ve Tom Dixon gibi önemli tasarımcılarla çalışıyorlar. 10 Karaköy’ün tasarımını ise Sinan Kafadar yapmış.
Diğer Morgan otellerinde olduğu gibi burada da restoran-bar belli ki öne çıkacak. Rudolf adlı restoran-barı sık sık duyacağımız kesin.
Nerede, ne zaman açılıyor? 18 Kasım’da, Karaköy’de Gaspar’ın biraz ilerisinde, Kemeraltı Caddesi No:10’da. Heyecanla bekliyoruz.

Haberin Devamı

Hakkasan’ın kurucusu Türk mutfağını tanıtacak
Londra’da Türk kültürünün tanıtımı için önemli bir gelişme daha var. Yarattığı yeme-içme mekanlarıyla tanınan Alan Yau, yakında Soho’da Babaji Pide’yi açmaya hazırlanıyor. Babaji, Shaftesbury Avenue ve Wardour Street köşesinde olacak.
Alan Yau Çinli. Hong Kong’da doğmuş, Londra’da büyümüş. Önce Wagamama’yla noodle’ı dünyaya tanıtıyor, sonra Hakkasan’la Çin yemeğini, Busaba Eathai ile Tayland mutfağını, Pirincci ile İtalyan pastane ve fırınlarını sevdiriyor. Böyle bir vizyonu olan yabancı bir girişimcinin Londra’da Türk restoranı açması çok önemli bir gelişme. Tabii bunda eşi Jale Erentok’un payı çok büyük.
Babaji’nin yanı sıra Soho’da Duck&Rice adlı bir ördekçi ve Mayfair’de yemek ve eğlencenin bir arada olduğu büyük bir mekan daha açmaya hazırlanıyor. Üstelik Babaji ve Duck&Rice için Türkiye’den bir tasarım ofisiyle, Autoban Mimarlık ile çalışıyorlar.