Geçtiğimiz günlerde ünlü bir sanatçının kendi imzasını taşıyan kendi giydiği giysileri satışa çıktı.
Hem de Virgil Abloh’un Canary Yellow adlı platformunda.
Peki, ama bu sanatçı kim?
İngiliz çağdaş sanatçı Damien Hirst.
İlaç kapsülleri, kuru kafalar ve kelebekler gibi, imzasını taşıyan figürlerle süslediği kıyafetleri atölyesinde çalışırken giydiği için üstlerinde boya izleri de dikkat çekiyordu.
Ayrıca Los Angeles’ta yaşayan moda tasarımcısı Tetsuzo Okubo da bu giysilere küçük dokunuşlarla sloganlar ve gülen yüz emojileri ekledi.
“Londra ve Los Angeles hattında farklı dokunuşlarla son haline gelen giysiler, sosyal mesafenin yaratıcılığı ve iş birliklerini öldürmediğini de gösteriyor” dedi Virgil Abloh.
Damien Hirst gündemde kalmayı daima başarıyor.
HENI Leviathan iş birliğiyle yeni bir sınırlı sayıda baskı serisi satışa çıkardı.
Damien Hirst, sosyal medya hesaplarında da paylaştığı kiraz çiçekleri resimlerini Bushido’nun 8 değer yargısından ilham alarak yaptığını açıkladı ve bu değer yargılarının adlarını eserlerine verdi.
Bu 8 değer yargısını hatırlayalım: Adalet, cesaret, merhamet, kibarlık, dürüstlük, onur, sadakat ve kontrol.
Damien Hirst’ün bir hafta boyunca 3 bin sterline satışa çıkan sınırlı sayıda baskı eserinin kaç adetle sınırlı olduğu hakkında bir fikrimiz yok.
Gelen siparişlere, alınan ödemelere göre kaç adet üretileceğine karar verdiler.
Bu durumda Damien Hirst’ün işlerine 8 değer yargısının adını vermesi daha da anlamlı sanki.
Damien Hirst’ün 8 değer yargısıyla ilgili önemli bir açıklaması daha oldu.
Hirst, bu eserleri için kripto parayla yapılan ödemeleri de kabul edeceğini ve kripto para birimlerine ne kadar sıcak baktığını da söyledi.
Hatta daha da ileri giderek, Bitcoin ve Ether’in adını da verdi.
Bu arada Damien Hirst’ün 2017 Venedik Bienali’yle eş zamanlı François Pinault’nun Venedik’teki müzesinde yer alan ve çok ses getiren ve acımasızca eleştirilen “Treasures from the Wreck of the Unbelievable” başlıklı heykel sergisi 10 Ekim’e kadar Roma’da Galleria Borghese’de sergileniyor.
Gian Lorenzo Bernini heykelleri, Caravaggio resimleri ve klasik antika eserlerin yer aldığı Gallerie Borghese’de sergilenmesi her ne kadar tartışma yaratsa da İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini “İtalya için yeni bir rönesans” diyor.
Gerçekten İtalya için yeni bir Rönesans mı?
Bu tartışılır tabii, ama en azından çağdaş sanata böyle bakılması güzel.