Nişantaşı’ndaki Frankie, yeni yüzüyle Galataport’ta açıldı. Frankie’nin yaratıcısı Kaya Demirer, lokal menü ve lokal müzik yerine şimdi uluslararası bir konseptle karşımıza çıkıyor.
Eylül ayının son günlerinden beri İstanbul’da en çok konuşulan restoran açılışı: Yenilenerek Galataport’a taşınan Frankie. İstanbul’un en kaymak tabakası iki haftadır Frankie’de buluşuyor. Kaya Demirer, d.ream ile yaptığı iş birliğinden sonra Frankie’yi lokal lezzetlerden lokal müzikten uzaklaştırıp daha uluslararası yeni bir yüzle karşımıza çıkarıyor. Nedeni basit, hedef Frankie’yi yurt dışına da taşımak. Önce Dubai, sonra Londra’ya birer Frankie açma projeleri var, hatta Frankie Beach Club da yakında Dubai’ye giderse şaşırmamak lazım.
Bunun için de menüyü hazırlarken önce bulunduğu her şehre uygun olabilmesi düşünülmüş. Böylece ortaya “Mediterrasian” dedikleri bir menü çıkmış. Malzemeler ve ruh Akdeniz’den, tarz, pişirme teknikleri ve baharatlar ise Asya’dan. Mavi yengeç doldurulmuş kabak çiçeği dolması buna en güzel örnek. Restoranda chopstickleri görenler Japon mutfağı sansa da, menüde Asya’dan farklı mutfaklardan detaylar var.
Kaya Demirer’in şef Melih Demirel ile birlikte oluşturduğu menüde Balık Pazarı Thai Ceviche, Akami Orkinos Tartar gibi çiğ paylaşımlıklar, Balık Yakası, Izgara Ahtapot, Kum Midye Yahnisi gibi sıcak paylaşımlıklar dikkati çekiyor. Büyük paylaşımlıklarda ise Mersin Jumbo Karides, Kuzu Kol Tandır, Josper Dana T-Bone gibi seçenekler var.
Sürpriz canlı performanslar
Üst katı yazlık teras, alt katı ise kışlık olan iki katlı restoranın tasarımı ise Mahmut Anlar’a ait. Mahmut Anlar alt katın ortasına kondurduğu barla restoranı başka bir boyuta taşımış.
Müzik koordinatörü ise DJ Aksak. Saat 20.00’de DJ Aksak’ın “organik disko” diye tanımladığı, temposu yüksek müzik başlıyor. Ama müzik varken rahatlıkla konuşulabiliyor, müzik rahatsız etmiyor. Saat 22.00 gibi müzik biraz daha yükselecek ve bu saatlerde sürprizler de olacak. Zaten mekânın tavanında mikrofonlar gizli. Bu mikrofonlar bir düğmeye basılınca aşağı inecek ve sürpriz bir şarkıcı gelip DJ’in çaldığı müzik üzerine performans yapacak. Eski Frankie’deki gibi sürekli canlı müzik olmayacak, ama arada sürprizli canlı performanslar da olacak. Bu performanslar önceden duyurulmayacak.
Ayrıca Frankie, birçok restorandan daha erken saatlerde açılıyor, akşamüstü saat 17.30’da. Özelikle o saatte bara gelmeyi sevenler, iş çıkışı bir şeyler içmek isteyenler için ideal. Galataport’ta barıyla ön plana çıkan tek yer.
Şefler arasında güzel bir rekabet
Peki, ama TURYİD Başkanı Kaya Demirer, Michelin rehberinin Türkiye’ye gelmesiyle ilgili ne düşünüyor: “Çok güzel gelişme. İstanbul’u artık ‘gastrocity’ olarak lanse etmek için tüm silahlar kuşanıldı. Eskiden tarih için gelinen cool şehir İstanbul’a, artık lezzet peşinden de gelecekler. Ve işin güzel tarafı, şimdiden şefler arasında güzel bir rekabet başladı, listeye giremeyen şefler kimi kırgın, kimi kızgın ama herkes hırslı, bu sayede kalite yükselecek. Bravo TGA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı. 1 adet 2 yıldız, 1 adet yeşil ve 4 adet tek yıldız başlangıç için çok çok iyi; 10 bib gourmand çeşitlilik katıyor ve toplamda İstanbul’un her yerine dağılan 53 işletmenin rehberde yer alması çok kıymetli” diyor Kaya Demirer.
Yeni açılan Frankie’yi de gelecek yıl Michelin rehberinde görmeyi umuyoruz.
‘İstanbul mutfağını çalışan bir komite var’
Kaya Demirer, çok yakında AKM’nin 7. katında bir restoran açmaya hazırlanıyor. 1000 metrekare kapalı, 350 metrekare açık alanı olan restoranda kesintisiz harika bir manzara ön planda. İstanbul mutfağını çalışan bir komite var; reçeteleri dönüştürecekler, tüm kültürleri kucaklayan, İstanbul coğrafyasını kucaklayan bir menü olacak. Demirer “AKM’deki yeni restoran için İstanbul mutfağını çalışan bir komite var” diyor. Tasarım için ise AKM’nin mimarı Tabanlıoğlu Mimarlık ile çalışıyorlar. Ocak 2023’te açılması planlanan restoran gün boyu servis verecek. Adı henüz belli değil.