Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şehirlerin görsel kaderini sadece mimarlar değil, mimari projelere karar verenler de belirliyor.

Biliyoruz büyük mimarların bile çoğu projeleri hayata geçirilemiyor.

Hatta birçok büyük mimar bu nedenle ileri yaşlara kadar proje mimarı olarak adlandırılıyor.

Efsane mimarın gökdeleni korunabilecek mi

Peki ama efsane mimarların tüm projeleri hayata geçebilseydi şehirler ne kadar farklı olurdu hiç düşündünüz mü?

Hiç şüphesiz şimdikinden çok daha iyi olacağı tartışılmaz.

Organik mimarinin yaratıcısı, Amerikalı efsane mimar Frank Lloyd Wright’ın çizdiği ama hayata geçirilemeyen projeleri geçen yıl yeniden gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

Frank Lloyd Wright’ın tasarladığı 1000’den fazla yapının yarısından fazlası, 1959’da 91 yaşında öldüğünde inşa edilmemişti veya daha da kötüsü yıkılmıştı.

İspanyol mimar David Romero, Frank Lloyd Wright’ın Chicago’daki bir mil yüksekliğindeki kule projesi gibi inşa edilmemiş çizimlerinin nasıl sonuçlanabileceğini göstermek için modelleme yazılımı kullanıp hiper gerçekçilikle karşımıza çıkarmıştı.

David Romero, bu projelerin bugün nasıl görünebileceğini göstermek için Frank Lloyd Wright Vakfı ile iş birliği yaptı. Yeni çizimler arasında 1925’te önerilen bir planetaryum olan Gordon Strong Automobile Objective’in yanı sıra National Life Insurance binası, Lake Tahoe’daki Summer Colony’nin yüzen kabinleri ve en ünlü gerçekleşmemiş yapısı olan Chicago’da bilinen bir mil yüksekliğindeki bir gökdelen yer alıyordu.

Aslında Romero, mimari işleme yazılım araçlarının kullanımındaki becerilerini geliştirmek için bu projeye başlamıştı.

Wright’ın mimarisine hayran olduğu için yıkılmış veya hiç inşa edilmemiş binaları yeniden yaratmanın akademik açıdan faydalı olacağını düşünüyordu.

Romero, önce Pauson House ve mimarlık tarihinin ikonik yapılarından LarBu’nun görüntülerini amatör forumlarda çevrimiçi olarak yayımladı ve olumlu geri bildirimler aldı.

Ardından, Frank Lloyd Wright Vakfı, projeye devam etmesine yardım etmesi için onu aradı.

Şimdi ise Frank Lloyd Wright’ın inşa edilmiş tek gökdeleni büyük tartışmaların arasında kaldı ve bina kapatılmak üzere.

Haberin Devamı

Hatta binanın sahipleri mimarın tasarladığı mobilyaları da satmaya başlamış.

Mart 2023’te yerel bir yatırım şirketi Copper Tree Group, Price Tower’ı satın almak için harekete geçtiğinde, Frank Lloyd Wright’ın Bartlesville, Oklahoma’da inşa ettiği gökdelen için cesur bir vizyon sunmuş.

Restoranlar ve bir butik otel de dahil olmak üzere modernizasyon planlarıyla “Bir Simgeyi Korumak” için çalışacaklarını açıklamışlar.

Ancak 18 ayda finansal sorunlar nedeniyle binayı kapatma kararı almışlar ve başta otel ve restoranlar olmak üzere tüm kiracılara bu ayın sonuna kadar taşınmaları için süre vermişler.

Efsane mimar Wright’ın en yüksek binası olan 19 katlı beton ve bakır yapı Price Tower’a ne olacağı henüz bilinmiyor. Sahiplerinin binayı satmaya çalıştığı söyleniyor.

Hatta mimarın binaya özel olarak tasarladığı mobilyaların Dallas, Teksas’ta 20C Design’a satmaya başladıkları da konuşulanlar arasında.

Her ne kadar bu, Frank Lloyd Wright Building Conservancy’nin Price Tower’daki koruma hükümleri uyarınca kanunen yasaklanmış olsa da.

Haberin Devamı

Bina en son 2003 yılında yenilenmiş ve 2007 yılında Ulusal Tarihi Simgesel Yapı olarak seçilmiş.

Şimdi binanın ve eşyaların geleceği belirsiz.

Boş kalan binanın bakımları gerçekleşmeyeceği için korunmasının imkansıza yakın olduğu da konuşulanlar arasında.

Bakalım Frank Lloyd Wright’ın inşa edilmiş tek gökdeleni ve özel eşyaları kurtarılabilecek mi?