Köpeklerde de suni döllenme olduğunu biliyor muydunuz?
Köpeklerin daha önceden çok değişik karakterleri olduğundan bahsetmiştim, yani her cins tıpatıp aynı olmuyor. Biz insanlar gibi değişik yapı ve karakterler taşıyor.
Çiftleşme döneminde de dişi köpeklerin geneli dönemleri geldiğinde erkek köpeği kabul ederken, bazısının önceden tanıması gerekiyor. Yani istemezse, döneminde de olsa çiftleştiremeyebilirsiniz. Mesela bunu cins bazında alırsan Sivas kangal köpeklerinin dişileri her dönemleri geldiğinde erkekle çiftleşmezler, erkeği seçerler.
Bu nedenle yurtdışındaki birçok üretim çiftliği, sadece tek cins üreten şampiyon köpekleri çiftleştiren ciddi üretim çiftlikleridir. Bu çiftlikler suni döllenme yolunu kullanırlar, çünkü sattıkları yavrulara buradaki petshoplardan bile pahalı rakamlara satarlar ve bu işi şansa bırakmak istemezler.
Annelik duygusu
Türkiye’de de bazı büyük şehirlerin veterinerlik fakültelerinde ve özel kliniklerde uygulanan bir yöntemdir. İlla ki yavrusunu istediğiniz dostunuz eğer tam döneminde olmasına rağmen çiftleşmeyi reddediyorsa, bu yöntem uygulanabilir.
Dostlarımızın annelik duyguları, çiftleştikten sonra değil doğurduktan sonra ortaya çıkar. Bu duygu köpeğinizi olgunlaştırır, çok yaramaz, yere göğe sığmayan bir dişiyi bile ağırlaştırır. Ondaki bu değişime şaşar kalırsınız.
Fakat bu değişim çoğu zaman kalıcı olmaz. Yavrular büyüyüp sütten kesilince ve yavruların evden ayrılmalarına kadar sürer.
Bazen bu süreç, daha da uzun sürebilir. Bu da yine köpeğinizin karakterine bağlı bir durumdur.
Suni döllenmede yine dişi köpeğinizin kızanda olması gerekmektedir, günü geçmiş bir dişiye suni döllenme yapılamaz.
Dişi köpeklerin çiftleşmeden önce 24 ayını doldurmuş olmaları gerekir. Böylece çiftleşmeden önce hem kendi gelişimlerini tamamlamış olurlar hem de yavrulara sağlıklı annelik yapabilirler.
Kardeş köpekler çiftleştirilmemelidir. Yavru köpek ileri de anne ya da babasıyla da çiftleştirilmemelidir. Aynı insanlar arası akraba evliliğindeki gibi sakat yavrular olabilir, kör yada sağır doğabilir.
Bu sakatlık durumu, ilk batımda olmasa da yavru köpeğin daha sonra çiftleştiği ve yavruladığı zamanda da çıkabilir.