Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Köpeklerde kalça çıkığı, genetik bir hastalıktır. Nadiren, ciddi travmalar sonucu da oluşabilir. Kalça çıkığı, bacak kemiğinin leğen kemiğine tam oturmamasına verilen addır.
Bilinçsiz çiftleştirme, hastalığı taşıyan köpeğin çiftleştirilmesi, erken yaşta çiftleştirilme gibi faktörler bu hastalığın özellikle büyük cins köpeklerde bu denli yaygın olmasının sebebidir.
Kalça çıkığı genelde, büyük ırklarda görülmektedir. Büyümeye daha yatkın olmaları ve bu büyümenin dengesiz oluşu sonucu, vücudun bu hastalığı ortaya çıkarmasıdır. Ancak çok küçük ırklarda bile kalça çıkığına rastlanmaktadır.

Maalesef tedavisi yok
Kalça çıkığının genetik bir tedavisi maalesef yoktur. Yalnızca köpeği rahatlatacak işlemler, ilaçlar kullanılır. Köpeğin hastalıklı genleri yavrularına taşımaması için çiftleştirilmemesi, istenmeyen gebelikler oluşmaması için de kısırlaştırılması şarttır.
Şimdi biraz CHD’den (canine hip dysplasia) bahsedelim.
CHD, genellikle köpekler gençken ortaya çıkar. Kalça çıkığına sebebiyet veren genler gizlidir ve bu genlere sahip bir köpek çiftleştirildiğinde yavrularda da kalça çıkığı olma olasılığı çok yüksektir.
Köpeğiniz şampiyon ırktan bile gelse kalça çıkığı olabilir. Yavruyken teşhis konulabilir.
Belirtileri, ağırlığını bir tarafa verme, zıplarken koşarken merdiven inip çıkarken sorun yaşama, çabuk yorulma, özellikle sabahları kalkarken zorlanma, yürüyüş şeklinin değişmesi gibi kendini gösterebilir. CHD’de ilk belirtiler çok ufakken başlayabilir. Eğer tedavi edilmezse, ileriki yaşlarında köpeği zorlu süreçler beklemektedir. Tedavide iki metot vardır; ilaçla tedavi veya ameliyat. Bir köpekte CHD olup olmadığını öğrenmenin en kolay yolu röntgen çektirmektir. CHD için en iyi röntgen Pennhip adı verilen röntgen çekimidir. Bunun avantajı, köpek 3-4 aylıkken fark edilebilir olan kalça çıkığını göstermesidir.
Türkiye’de Pennhip özel sertifikalı veterinerlerin çekebildiği bir filmdir. Bu veterinerlere ulaşmak için web sitesini inceleyebilirsiniz. http://www.synbiotics.com
Kalça çıkığının en çok görüldüğü cinsler ise genelde büyük ırklardır demiştim ama isterseniz yine de bir liste yapalım.
Bulldog, Pug, Clumber Spaniel, Mastiff, St. Bernard, Basset Hound, Newfoundland, Golden Retriever, Alman çoban köpeği, Chow chow, Rottweiler gibi hızlı büyüyen çabuk gelişen büyük ırk köpeklerde olduğu gibi pug gibi küçük ırklarda da sıklıkla görülür.