Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Osmanlı döneminde yumurtalı yemekler öğün sırasında ara yemek olarak sofraya gelen önemli bir kalemdi. Kayıtlara göre, Fatih Sultan Mehmet’in sofrasında sunulan yemekler arasında soğanlı, peynirli, asma kabaklı, şalgamlı yumurta gibi yemekler yer almaktaydı. Ramazan sofrasında ise yumurtalı yemeklerin yeri bambaşkaydı. İftariyeliklerden sonra çorba içilir, sonra ana yemeğe geçilmeden önce sofraya mutlaka bir yumurtalı yemek gelirdi. Bugün esnaf lokantalarında sıkça rastlanan ıspanaklı yumurta veya kıymalı yumurta gibi yemekler olabildiği gibi hurmalı yumurta gibi bugün unuttuğumuz sıra dışı örnekler de sunulurdu. En sevilen yumurtalı yemeklerden biri ise kıymalı mıhlama yemeğiydi.

Haberin Devamı

Mıh gibi yumurta: Kıymalı Mıhlama

Kıymalı mıhlama bugün Antep mutfağında “mıkla” olarak yaşıyor. Hatta içine böyle içine göz göz yumurta kırılan pek çok mıhlama türü yapılıyor. Mevsiminde yer mantarı keme, ya da acısı çıkarılıp tatlandırılmış kırma zeytin, közlenmiş patlıcan ile yapılan mıhlamalar var. Mıkla veya mıhlama adını bir nevi iri çivi olan mıh sözcüğünden alıyor. Eski kapılarda gördüğümüz yuvarlak kabarık başı olan iri çivilere mıh deniyor. Zaten “Mıh gibi çakılmak” diye bir deyim de vardır. Bu tür yemeklerde de yumurtalar kavrulan malzemeye mıh gibi çakılıyor, göz göz çivilenmiş gibi bir görüntü oluşuyor.

MALZEMELER

*6-8 yumurta
* 400-500 g az yağlı kıyma
* 2 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı
* 1 büyük soğan, ince doğranmış
* ½ demet soğan
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* ½ tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı: Kıymayı tavada suyunu salıp çekene kadar kavurun. Bu aşamada yağ, tuz veya soğan koymayın, kıyma kendi yağında kavrulsun. Kıyma suyunu tamamen çekince sadeyağ ekleyin, tavaya ince kıyılmış soğanları ve tuzu ilave edin. Sadeyağ yoksa tereyağı da kullanabilirsiniz ama bu yemeğin asıl lezzeti sadeyağ ile ortaya çıkar. Kıymayı iyice alt üstü ederek soğanlar şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Kıymanın da rengi dönüp iyice kavrulmuş olunca ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi ekleyin. Tekrar karıştırın. Tavadaki soğanlı kıymayı düzleyin. Tahta bir kaşıkla tavada yumurta sayısı kadar çukurlar açın. Yumurtaları sarılarını dağıtmadan göz göz bu çukurlara kırın. Yumurta aklarını tamamen pişince mıkla hazırdır. Pişerken kapağını kapatmayın ki yumurta sarıları beyazlamasın, sarı sarı gözüksün, tamamen pişmesin, biraz akışkan kalsın. Dilerseniz kıymalı mıhlamaya bir fiske tarçın veya yenibahar da ekleyebilirsiniz. Klasik olarak sadece karabiber kullanılsa da bir miktar kırmızı pul biber de yakışır. Eskiden kıymalı mıhlama limon ile de servis yapılırmış, dilerseniz yerken üzerine biraz da limon sıkabilirsiniz. Afiyet olsun!