Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

MENA 50 Best, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın En İyi 50 Restoranı ödülleri Abu Dabi’de sahiplerini buldu. Bölgedeki ülkelerden yemek yenebilecek en iyi 50 mekân, 14 kent arasında paylaşıldı. Dubai’deki Orfali Bros Bistro 1 numaralı restoran ödülünü aldı.

MENA 50 Best’in zirvesinde

Eskiden şöyle bir ifade vardı: Bir cümle “Orta Doğu ve Balkanların…” diye başladı mı, arkasından en büyük, en iyi gibilerinden bir övünme cümlesi gelirdi. Şimdi MENA ifadesine alışmamız gerekiyor. MENA’nın açılımı: Middle East & North Africa; Türkçede ODKA, yani Orta Doğu ve Kuzey Afrika olarak geçiyor. Türkiye resmî bakımdan olmasa da duruma göre bu gruba dâhil edilebiliyor. Artık bu bölgeyi turizm ve gastronomi açısından mercek altına almanın zamanı geldi. Dünyanın önde gelen restoran sıralama sistemi 50 Best Restaurants listesi son 2 yıldır MENA 50 Best olarak ayrı bir liste konumuna geldi. Bu oluşum, bizim özellikle yakından izlememiz gereken bir durum. Neden mi? Çünkü söz konusu coğrafya ile benzer bir mutfak kültürüne sahibiz. Nitekim bu yıl listenin tepesine oturan bizim yakınımız sayılır, Urfalı kardeşler, namıdiğer “Orfali Bros.”

Haberin Devamı

MENA 50 Best’in zirvesinde

Orfali Bros Bistro’nun kurucuları Muhammed, Wassim, Omar Orfali

Urfalı kardeşler

Muhammed, Wassim, Omar Orfali kardeşler, Halep doğumlu, kökleri Urfalı bir aileden geliyor. Muhammed Bistro’nun şefiyken diğer iki kardeş, tatlı ve pastacılık konusunda rakip tanımıyor. Bildiğimiz gibi Osmanlı döneminde Urfa, Antep, Kilis, Hatay gibi illerimiz, Halep eyaletine bağlıydı. Dolayısıyla Halep ile mutfak kardeşliğimiz var. Bu kardeşlik daha iki hafta önce müthiş bir yemeğe sahne oldu. İstanbul Neolokal’den şef Maksut Aşkar ile Muhammed Orfali 8 yıldır tanışıyor; zaten daha ilk günden birbirlerini kardeş gibi hissetmişler. Maksut Antakyalı, ama aslen ailesi Halepli. Bu Halep kökeni her ikisinin de mutfağında hissediliyor. Sonunda Dubai’de Orfali Bros Bistro’da bir araya gelip ortak bir yemek yaptılar. Maksut’tan menüyü rica ettiğimde listedeki yemekleri kimin yaptığını anlamam biraz zaman aldı. Ege usulü balkabağı sinkonta kesin Maksut’undu, ama gerisi her ikisinden de olabilirdi. Nitekim her iki şefin de gurur duyduğu birer imambayıldı tabağı var. Tamamen farklı, ama bir o kadar da benzer. Bu arada Halep mutfağının Osmanlı döneminde ve sonrasında Suriye’de mutfağı ile öne çıkan bir gastronomi merkezi olduğunu hatırlatmakta yarar var, ama kuşkusuz imparatorluk merkezi olarak İstanbul etkileri de azımsanacak gibi değil. Eğer bugün mutfağımıza yeni yorumlar katmak, kendimizi dünya klasmanında konumlandırmak istiyorsak bizim Urfa kökenli Orfali kardeşler gibi şefleri yakın takibe almamız gerek. İşte MENA 50 Best, onun için çok yakından izlememiz gereken, listede yer alan ve geleneksel mutfak kültürüne dayanan her mekânı mercek altına almamız gereken bir liste. Unutmayalım ki Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın büyük bir bölümü eski Osmanlı sınırları içindeydi ve bütün bu coğrafyada imparatorluk gücünü temsil eden imaretler aracılığıyla İstanbul’da sarayda gelişmiş lezzetler hep var olageldi.

Haberin Devamı

MENA 50 Best’in zirvesinde

Şef Maksut Aşkar ile Muhammed Orfali 8 yıldır tanışıyor.

 İlk 50’de kimler var?

Liste açıklanınca seçici kurul başkanı Claudia De Brito’dan detayları rica ettim. Bölgede 19 ülke, 6 bölge sorumlusu ve oy veren 250 gizli seçici var ve her biri 7 restoran seçmek zorunda. Bu yol listede 15 mekân ile Dubai restoranları ezici bir üstünlük gösteriyor. Bütün dünyadan benim diyen her şefin bir mekân açmak için yarıştığı bir para merkezi için normal. Bunu 6 mekânla İsrail’den Tel Aviv izliyor. İsrail, dar alanda büyük yoğunluk olan, gastronomi konusunda deneyime açık bir merkez. Amman 5, Kahire ise 4 restoranla dikkatleri çeken gastronomi merkezleri olmaya aday. Bunları üçer mekânla Abu Dabi, Beyrut, Manama, Marakeş ve Riyad izliyor. Giza, Tunus, Kazablanka, Kuveyt, Salmiya ise birer restoranla temsil edilmiş. Listede kaçınılmaz olarak bütün dünyada giderek artan bir popülerlik kazanan Japon başta olmak üzere Asya mutfakları ve uluslararası mutfaklar var. Benim dikkatimi çekense kökü geleneksel yemek kültürüne dayanan yerlerin çokluğu oldu. Bu ümit verici bir gelişme. Örneğin Beyrut’tan 19 numaradaki Tawlet Mar Mikhael, savaşların ve göçlerin vatanlarından söktüğü kadınların el emeği ile yapılan yemekleriyle ayrı bir yere sahip. Demek ki dünyanın en büyük isimleri gelse de insanlar geleneksel damak tatlarını arıyor ve buna önem veriyor. Bu arada dikkatleri çeken bir unsur da mutfağın birleştirici gücü oldu. İsrail bölge sorumlusu yarı İstanbullu Roy Yerushalmi, bu noktayı özellikle vurguluyor ve yerel şeflerin din, mezhep ve etnik köken gözetmeksizin nasıl damak tadı ekseninde buluştuklarını anlatıyor. Çalkantılı bir coğrafyada geleceğe dair umut, belki de annelerin elinden tadılan yemeklerden geçiyor.

Haberin Devamı

MENA 50 Best’in zirvesinde

Em Sherif

MENA 50 Best’in zirvesinde

Tresind Studio

MENA 50 Best’in zirvesinde

CUT by Wolfgang Puck

Karaköy Güllüoğlu’ndan ‘Nadir Gastronomi Platformu’

MENA 50 Best’in zirvesinde

İstanbul’un tarihi lokasyonları arasında yer alan Karaköy Güllüoğlu çatısı altında kurulan ‘Nadir Gastronomi Platformu’, Türk gastronomisini dünyaya tanıtmak, geleneksel lezzetleri hatırlatmak, arşiv altına almak, yerli ve uluslararası şefler ile ortak projeler geliştirmek ve alanında başarılı, yeni şefler keşfetmeyi amaçlıyor. Karaköy Güllüoğlu’nun yeni mağazası içerisinde yer alan platform her ay farklı konulara ve projelere ev sahipliği yapacak. Platformun şubat ayı takviminde Macar Kültür Merkezi ile ortak çalışma Macar Mutfağında İz Bırakan Osmanlı Tatları, Çağrı Başkurt’un konuşmacı olduğu 16. ve 18. yy’ da Ziyafet ve Düğün temalı söyleşi, Özlem Kumrular ile Yemek Tarihi “Aztek Mutfağı” gibi etkinlikler ile 11 farklı program yer alıyor. Misafirlere açık etkinlere katılmak isteyenler için biletler www.ngp.com.tr adresinden temin edilebilir.

MENA 50 Best’in zirvesinde