Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Restoran derecelendirme sistemleri içinde en yenisi olan ve listelerin listesi diye anılan LA LİSTE ödülleri bu kez Akdeniz’e yelken açtı. Her yıl dünyanın dört bir yanından tam 1000 restoranı puanlayan bu liste, ilk kez Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler için özel ödüller verdi. 23 Mart’ta Monako’da yapılan ödül töreni Prens Albert’in konuşmasıyla açıldı. Özel ödül depremzedelere yardıma koşan Türk şeflerin oldu.

 

Ünlü Fransız tarihçi Fernand Braudel, “Akdeniz” kitabında, Akdeniz kentini, dik dağlarla engin deniz arasındaki gerilimle tanımlar. Monako tam da bu tanıma uygun. Tepesi bulutlarla kaplı dimdik yamaçlar Akdeniz’in maviliklerine neredeyse dalar gibi iniyor. 2015 yılında tüm restoran değerlendirme ve derecelendirme sistemlerini baz alarak kurulan ve farklı bir algoritmayla dünyanın en iyi 1000 restoranının listeleyen LA LİSTE, bu kez Monako’da Akdeniz’e özel ödüller vermeyi seçmiş. Etkinliğe sayılı günler kala, üstelik de benzer bir coğrafya olan Antalya’dayken direktör Hélène Pietrini’den gelen davet doğrusu beni de şaşırttı. Depremden sonra yazdığım bir yazıdan esinlenerek Türk şeflere özel bir ödül verileceği belirtiliyordu. Mutfak seferberliği ve şef dayanışması üzerine yazdığım yazıdan yola çıkarak son anda bir karar almışlar ve depremzedelere yardıma koşan tüm Türk şeflere adanan özel bir “Toplum Dayanışma Ruhu Ödülü” vermeyi kararlaştırmışlardı.

Haberin Devamı

Alaf Akdeniz özel ödüllerinde

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. La Liste, bütün dünyadan 1000 en yüksek puan alan restoranı kapsıyor. Akdeniz ülkeleri için ayrı bir liste söz konusu değil. Monako’daki etkinlik, her yıl açıklanan büyük liste dışında Akdeniz ülkelerindeki şeflere ve Akdeniz mutfak kültürüne dikkatleri çekmek amacıyla düzenlenmiş, 14 ülkeden 30 mekâna ödül verilmiş. Ödüllerin verilmesinden önce düzenlenen konferansta, tamamen Akdeniz tarihine ve mutfak kültürüne adanmış konuşmalar dinledik. 2023 dünya listesinde Türkiye’den 5 restoran yer alıyor. Turk, Neolokal, Mikla, Od Urla ve 7 Mehmet. Bu restoranlardan sadece 92 puan alan Turk’un şefi Fatih Tutak ve Gastromasa organizasyonunu yapan Gökmen Sözen törene gelmişti. Depremzedelere yardıma koşan şeflerden tek bir kişi seçilmediği için onlar adına Türk şeflere verilen “Toplumsal Dayanışma Ruhu Ödülü” Fatih Tutak’a teslim edildi. Keşfedilesi restoranlara verilen “Gizli Cevherler” kategorisinde apayrı bir ödül alacak olan Alaf’tan Murat Deniz Temel ise ne yazık ki son hafta bilgilendirildiği için yerine bırakacak eleman bulamayıp ödül törenine gelemedi.

Haberin Devamı

Monako yeni destinasyon

Akdeniz ödülleri için Akdeniz’in en güzel köşelerinden birini seçen organizasyonda özel bir ödül ev sahibi Monako’nun oldu. “Gastronomi Destinasyonu” ödülüne layık görülen Monako, ufacık yüzölçümüne rağmen en çok sayıda üst düzey şef restoranı barındırıyor. Bu özelliğinin yanı sıra ev sahibi ülke olması Monako’yu ön plana çıkarmış gözüküyor. Onur ödülünü ise 35 yıllık meslek başarılarından ötürü Monako’daki ikonik Le Louis XV restoranı ile Fransız şef Alain Ducasse aldı. Törene bir zamanlar Ducasse yanında staj yapan Elena Arzak, Tom Kitchin gibi ünlü şefler de katıldı. Akdeniz’e özel diğer ödüllerin dağılımı ise farklı kategorilerde gruplanmıştı. Bunlar dışında tipik Akdenizliliği ve Akdeniz ruhunu yansıtan en şenlikli eğlence mekânı, en havalı mekân, en iyi günbatımı, teras, deniz manzarası gibi ödüller, Yunanistan ve Fransa adında pay edilmişti. Listelerin listesinin Akdeniz’e yelken açması çok güzel bir haber, ancak Akdeniz sonsuz bir dünya gibi, daha keşfedilesi çok kıyısı var. Umarız bizim kıyılarımızdan daha nice şef bu gemiye katılır, Türkiye’nin gerçek bir Akdeniz ülkesi olduğunu dünyaya gösterir.

Haberin Devamı

Listelerin listesi Akdeniz’e açıldı
Listelerin listesi Akdeniz’e açıldı


Depremzedelere yardıma koşan şeflere “Toplumsal Dayanışma Ruhu” ödülü verildi.

Listelerin listesi Akdeniz’e açıldı

Listelerin listesi Akdeniz’e açıldı

Şef Fatih Tutak ve La Liste Direktörü Helene Pietrini ile ödül töreninden.

La Liste Akdeniz Özel Ödülleri

Inovasyon Ödülü: Yunan Thomas ve Giorgos Douzis kardeşlerin, Yunan mutfağının küresel elçileri olarak Yunanistan, Kıbrıs, İngiltere ve Katar’da 23 noktada Yunanistan ürünleri sunan mağazaları var. 2019 yılından beri Ergon House Athens adlı butik otelde Yunan mutfağı sunuyorlar.

Ezber Bozan Şef Ödülü: Fransız kadın Nadia Sammut, bir mutfak vizyoneri olarak uluslararası tanınırlığa ulaşan ilk glütensiz şef, sağlıklı yiyecekler kadar gezegenin geleceğini de düşünen yaklaşımın temsilcisi.

Etik ve Sürdürülebilirlik Ödülü: Monte Carlo plajının dibinde Elsa restoranda Şef Mélanie Serre mutfağında sadece kısa tedarik zincirinden gelen yerel üretime yer veriyor.

Yeni Mekân Ödülleri: Etkinlikte yeni açılan iki mekâna özellikle dikkat çekildi. Venedik’te Belmond Hotel Cipriani içindeki Il Porticciolo şefi Riccardo Canella ödüllerden birini alırken, Atina’daki Pharaoh diğer ödülün sahibi oldu. Dört ortaklı mekân, yemek ve gezi yazarı Fotis Vallatos, Yunan opera sanatçısı Dimitris Platanias, Perry Panagiotakopoulos ve şef Manolis Papoutsakis’in ortak projesi.

Otantik Artisanal Mutfak Ödülleri: Listede klasik Akdeniz mutfağını ve yöresel lezzetleri temsil eden ödülleri üç restoran paylaştı. Fransa, La Turbie’deki Hostellerie Jerôme ve yerel şef Bruno Cirino; Tunus’taki Dar El Jeld; İtalya, Penta di Fisciano’da Tenuta Nannina şefi Rocco Iannone.

Yeni Yetenekler Ödülleri: Dikkati çeken yeni yetenek ödülleri ise 5 şefe gitti. Tel Aviv’deki OCD’nin şefi Raz Rahav; İspanya’nın Valencia kentindeki Sagunto’da Arrels’in şefi Vicky Sevilla; Hırvatistan’daki Esplanade Zagreb Hotel’deki Zinfandel’s ve Le Bistro’nun yönetici şefi Ana Grgić Tomić; Marsilya’da restoranına doğduğu şehir Kinşasa’nın adını veren Afrikalı şef Hugues Mbenda.

Keşfedilesi Gizli Cevher Ödülleri: Tel Aviv’de vegan şef Neria Kalantarov’dan Meshek Barzilay; İspanya Mallorca’da Maria ve Teresa Solivellas kardeşlerin Ca Na Tonneta; Lübnan, Hrajel kentinde şef patron Youssef Akiki’den Brût; Malta, Valletta kentinde şef Mark Dimech ve sahibi Joseph Cauchi’den Guzé Bistro; Slovenya’da şef Sarah Vuk Brajko’nun Piran restoranı La Bottega dei Sapori; Hırvatistan’da özel trüf mantarı restoranı Zigante’den Giancarlo Zigante; Cezayir’de Mim’den şef Rabah Ourrad; Giovanni Bolandrini tarafından kurulan Pier 88 Group’tan Giza piramitleri manzaralı Khufu’s. Son olarak da İstanbul’dan mutfak harikalar diyarı olarak tanımladıkları şef Deniz Temel’in Alaf restoranı.