Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Michelin yıldızları dedikoduları sürerken, yıldızların şefi olarak nam yapan Koreli Akira Back sessizce İstanbul semalarından geçti. Spor tutkusu gastronomideki başarısını getirmiş. Bugün bir kuyruklu yıldız gibi dünyanın etrafında dolanıp duruyor. Uzak Doğu mutfaklarını dünyanın dört bir yanında temsil ediyor.

Kayak pistinden mutfağa kaydı

Seul doğumlu Akira Back 14 yaşında ailesiyle Kore’den ayrılmış. Bundan sonrası kıtalardan kıtalara uzanan bir yolculuk. Babasının işi nedeniyle 15 yaşındayken Amerika’nın önde gelen kayak merkezlerinden Aspen’e yerleşiyorlar. Kısa sürede usta bir snowboard kayakçısı oluyor ve gençliğin verdiği delişmenlikle ekstrem spor filmlerinde yer alıyor. Bu dönemde masraflarını karşılamak için bir Japon restoranında çalışmaya başlıyor. Tam yedi yıl pistlerle mutfaklar arasında gidip geliyor ve bir süre sonra snowboard üstünde hissettiği heyecanı mutfakta tabakları yaratırken de hissettiğini fark ediyor. Bunun üzerine Colorado’da uluslararası gastronomi eğitimi veren International Culinary School’a kaydoluyor ve orada özellikle Asya mutfak teknikleri üzerine eğitim alıyor.

Haberin Devamı

Heyecan ve eğlence bir arada

Bundan sonrası bir rüya gibi gelişiyor. Las Vegas’ta ünlü Bellagio Casino’da dünya çapında başarı kazanacak Yellowtail Japon restoranını açıyor. Kısa zamanda şöhretlerin uğrak yeri olan bu restoranı kendi adını taşıyan ve modern Japon mutfağı sunan markası Akira Back takip ediyor. Bu arada sürekli marka yaratmaya devam ediyor, birbiri ardına farklı içeriklerle çeşit çeşit mekân oluşturuyor. Akira Back baş harflerinden oluşan ABSteak Kore usulü et ızgara geleneğinden iddialı bir et lokantası; ABbq ise bunun kardeşi, geleneksel tipik bir Kore barbekü restoranı. Izgara dışında bulgogi ve kimchi gibi tipik Kore lezzetleri de sunuyor. ABar ise gece kuşları için atıştırmalık tabaklar sunan bir bar konsepti. Şef, spor geçmişinden olsa gerek mutfakla eğlence ve heyecanı birleştirmeyi seviyor. Dasha adını verdiği restoranında Çin mutfağı sunulurken özel karaoke odaları var. Peru-Japon füzyonu Nikkei mutfağı sunan Lumi restoranı ise DJ performanslarıyla gençlerin uğrağı olmuş. Şef, memleketi Kore’ye de havalı bir dönüş yapmış; modern Kore konseptiyle açtığı Dosa ile doğduğu kent Seul’de 1 Michelin yıldızı almış.

Haberin Devamı

Kayak pistinden mutfağa kaydı

İstanbul’da 25. halka

Görüldüğü gibi Akira Back, Kore’den başlayıp Japonya ve Amerika’ya uzanan yolculuğu boyunca edindiği farklı mutfakların etkilerinden ve dünyada gezdiği tüm ülkelerden ilham alarak farklı mekânlar yaratmış. Bunlara, “nostaljik yemek deneyimleri” diyor. Mutfağına her yerden bir anı, bir tat katmaya çalışıyor. Oluşturduğu menülerde, her konuğa kişisel düzeyde bir lezzet ve hikâyeler bütünü sunmayı, âdeta bir kültür eritme potası yaratmayı amaçlıyor.

JW Marriott Hotel İstanbul Marmara Sea’de açtığı Akira Back, zincirin tam 25. halkası. Gençliğinde ailesi ile Yunanistan’a tatile giderken İstanbul’a uğrarlarmış ve hep İstanbul’un heyecan verici müthiş bir kent olduğunu düşünürmüş. O yüzden İstanbul’a gelmekten büyük heyecan duyuyor. En çok da patlıcanı kullanış biçimimizi beğeniyor. Görüştüğümüzde yeni mekânının hazırlıkları için Londra’ya gidecekti. Seul’de yıldız alan Dosa’yı Londra’ya taşıyor ve Kore mutfağına yepyeni modern bir yorum getireceği için çok heyecanlanıyor. Kim bilir belki de ileride, uzaktan da olsa benzer damak zevkleri taşıdığımız Kore ve Türk mutfaklarıyla bir bağ kurar ve sevdiği patlıcanlı lezzetlerimize mekânlarında yer verir.

Haberin Devamı

Elon Musk’ın favorisi

Chef Back’in tutkusu benzersiz bir yiyecek ve içecek deneyimi sunmak. Şef, “Yemeğimi yediği anda gülümseyen ve mutlu olan bir kişi kadar beni mutlu eden bir şey yok” diyor. Yemeğini tadıp da heyecanlanan ünlüler arasında Elon Musk da var. Ancak Musk ile bir gizlilik anlaşması imzalamış, sadece People dergisinde çıkan haberi paylaşabiliyor. Musk’ın özellikle tutkunu olduğu yemek ise fermente Kore lezzeti Ssamjang ile harmanlanan kuru dinlendirilmiş biftek için, “tıpkı Tesla gibi üst düzey sofistike bir lezzet” diyor. O kadar ki yemeği sadece heyecanlı lezzetlere meraklı şef arkadaşları ısmarlıyormuş, müşterilerden tek meraklısı Elon Musk imiş.