İmparator Jules Sezar ile sihirli iksirden güçlerini alan Galyalıların bitmek bilmeyen çekişmesi animasyon meraklılarının yakından bildiği bir maceracılık…
Roma istilasına karşı koyan Galya köyünde Asteriks’i zor görevlerin kahramanı olarak öne çıkartan dünyanın en ünlü çizgi serisi, 1961’den bu yana ilgi çekmeyi sürdürmekte. Oburiks(Hopdediks) ve köpeği İdefiks’in de katkısıyla meraklılarına güzel serüvenler yaşatan Asteriks, gördüğü ilginin büyüklüğü karşısında sadece çizgi film olarak kalmayıp, Edouard Baer ve Gérard Depardieu’nün başrolünde, kanlı canlı insanlarla beyazperdeye de taşınmıştır.
Çocukların severek izlediği dünyaca ünlü ‘Winnie the Pooh’ adlı çizgi filmi, "Piglet" karakterinin domuz olması nedeniyle yayınlamaktan vazgeçen TRT’nin çizgi filmlerdeki "domuz" karakterlerine sansür getirmesine karşın, Oburiks’in hapır hupur domuzları mideye indirdiği, normal film haliyle defalarca TRT ekranında yer bulan Asteriks serisi, şimdi farklı bir animasyon macerayla vizyonda… Albert Uderzo’nun “Asteriks: Tanrılar Sitesi” kitabından uyarlanan ‘Asteriks: Roma Sitesi’!
ASTERİKS’TEN GÜNCEL MESAJCILIK
Her bölümünde küçüklere olduğu kadar büyüklere de hitap eden ve bilinçlendirici mesajlar veren Asteriks, Louis Clichy ve Alexandre Astier yönetmenliğindeki yeni macerasında tam da günümüzün yaygın sorunlarına parmak basmakta...
85 dakikalık macerayı izlerken karşımıza çıkanlar o kadar günceli yansıtmakta ki, ekranlarımızdan odalarımıza dolan yozlaşmalarla çok güzel denkleşen filmi izlerken, ‘Acaba bu içeriğin yaratıcıları nereden ilham aldı’ diye düşünmemek elde değil.
Sezar’ın savaş alanında yenemediği Galya Köyü’nü çevreleyen ormanı görkemli Roma binalarıyla doldurup kuşatma planıyla açılışını yapan ‘Asteriks: Roma Sitesi’, Oburiks-Asteriks-İdefiks üçlüsünün ‘domuz’ avı çekişmesiyle ikili arasındaki rutin yarışmacılığı izletmenin ardından, siyaset kurnazlığının ürünü olan ‘Roma Sitesi’nin hayata geçiriliş aşamasına tanıklık ettirmekte.
Ormanlık alanı parselleyerek ağaçları ‘köle’ işçilerine kestiren ve buralara koca koca binalar dikerek hâkim olmayı amaçlayan taktikçi zihniyetle, günümüzün mantar gibi çoğalan ‘Site’ deformasyonuyla özdeşleşen senaryo, geceleri çalışma kurnazlığıyla da bizdeki bir gecede yok edilen ağaçlık alanların mantığını anımsatmakta.
Köpeğin bile ağaçlara dokunulmasına tahammül edemediği gerçeğinde, doğa korumacılığına karşın ticaretin ve para kazanmanın tatlı yüzünün galip geldiğini çok başarılı bir dille anlatan ‘Asteriks: Roma Sitesi’, bu yöntemle ulusların ele geçirilebileceğini de açığa çıkartıyor.
Modern devirlerde savaşmak yerine türlü biçimde yüzünü gösteren toplumsal yozlaştırıcılıkla hareket edildiğinin ‘Asteriks: Roma Sitesi’ndeki yansımasından göze çarpan bir diğer mesaj, çocukların oyun-oyuncak aracılığıyla ‘şiddet’e merak sarması… Ki ekranlarımızda marifetmiş gibi karakterlerine sürekli ‘silah’ çektiren dizilerimizin kötü örnekliği, yarışmalardaki kavgacılığın ‘şiddet’ tetikleyiciliği her gün karşımızda zaten! Sonuçlarını da, haberlere malzeme olan vahşetlerle hep birlikte izliyoruz.
Çocukların, ailelerinden ve izlediklerinden ‘şiddet’ öğrendiği olgusunu vurgulamanın yanı sıra vatandaşları ana yerleşim bölgelerinden uzağa kurulan ‘site’lere çekmek için uygulanan cezp edici reklamcılığın ve promosyon hilebazlığının da altını çizen ‘Asteriks: Roma Sitesi’, bu yönüyle de insanları kandırma yöntemlerini ve bürokrasinin ağır şartlarını eleştirip sürekli ekrandan bilinçaltımıza işlenen ‘reklam’ olgusunun sakıncalarını hatırlatmakta.
Sonuçta; Ücretli işçiliğin ‘modern kölelik’ olduğuna, kitlesel oyunların halkı uyutmacılığına da dikkat çekip ekranlarımızın ve güncelin her türden yozlaşmasıyla bağdaşan bir içeriğe sahip olan ‘Asteriks: Roma Sitesi’, 3D olayı etkisiz eleman gibi dursa dahi, farklı yaşanmışlıklarla ve çıkarcılıklarla sürekli çöküntüye uğratılan doğa bilincini çocuklara aşılamak için eğlenceli bir seçenek.
Bu arada efsane çizgi karakterle gerçekleri bir kez daha hatırlayıp ‘Paranın ve yönetme hırsının her yerde aynı yok edici yöntemleri uyguladığını’ animasyon diliyle gözlemlemek isteyen büyüklere de hoş dakikalar yaşatacağını hatırlatalım.
‘Asteriks: Roma Sitesi’nden gerçeğe bakış böyle… Tanıtması bizden, tercihi size kalmış.
Anibal GÜLEROĞLU