İsmail Hacıoğlu'nun Fatih'i, Vildan Atasever'in İstanbul adlı bir kadını, Mazhar Alanson'un ise Fatih'in hocası Akşemseddin'i canlandırdığı ‘Osmanlı Tokadı’ uzun bir bekleyişin ardından nihayet ekrana çıkıyor. Bu süreçte de doğal olarak dizinin tanıtımları gündeme düşüyor.
13 Nisan Cumartesi saat 19.50’de izleyiciyle buluşması beklenen yapıma yer veren programlardan biri, Gülçin Santırcıoğlu ve Uğur Çavuşoğlu’nun yorumlarıyla ‘Osmanlı Tokadı’nın tanıtımını yapan ‘İyi Fikir’…
***
‘Osmanlı Tokadı’nın ayrıntılarına geçmeden, bilmeyenler için ‘İyi Fikir’in ne olduğuna da kısaca değinelim.
Her gün saat 11.15’te TRT 1 ekranından ‘kaliteli yaşamın yeni adresi’ olarak izleyiciye seslenen ‘İyi Fikir’, Erkan Şamcı’nın ev yapımı pratik güzellik reçeteleri, diğerlerine nazaran daha doğal olan zayıflama yarışması ve herkese hitap eden söylemiyle özellik gösteren bir yapım.
Egzersizin, tansiyonu ve diyabeti dengeleyen yönünü ortaya koyan; yüzmenin, kanın tüm vücuda yayılmasını sağlayan bir spor olduğunu vurgulayıp olanaklar dâhilinde yapılmasını tavsiye eden; ‘Hastalık yok hasta var’ felsefesiyle kronik hastalıkların kişiye göre farklı seyir gösterdiğini ve buna göre davranılması gerektiğini söyleyen programda, bilgilerin yanı sıra konuklar da ilgi çekmekte.
Yediklerimiz kadar vücudumuza sürdüklerimize de özen göstermemiz gerektiğini hatırlatıp ‘En büyük ağız, cildimizdir’ diyen ve zehirli kimyasallara karşı seçenek olarak doğal deodorant tarifini uygulayan programda bu kez de ‘Osmanlı Tokadı’nın iki oyuncusu ağırlandı.
Şampuan çeşitlerinin de tamamen tüketiciyi cezp etmek amacıyla yaratılan bir olgu olduğunun cesurca vurgulandığı ve ‘mısır nişastası’nın saç temizleme özelliğinin üstünde durulduğu bölüme konuk olan Gülçin Santırcıoğlu ve Uğur Çavuşoğlu, ekran başındakileri dizi hakkında bilgilendirdi.
***
Absürd bir komedi olarak nitelendirdikleri dizinin başlangıçta biraz drama görüntüsü vereceğini, sonrasında kırılmalarla absürd komediye dönüşeceğini söyleyen Çavuşoğlu, ‘Osmanlı Tokadı’nın konusunu da, İstanbul’u fethederken bayrağı dikme telaşı yaşayan iki yeniçerinin günümüze uzanan öyküsü, şeklinde özetledi.
‘Hayttt, biz geldik beee…’ diyerek Osman-i Hümayun’un neferlerini 1453’ten günümüze düşürecek olan ‘Osmanlı Tokadı’nın çekimlerinde yaşanan güçlükleri ve özellikle Akşemseddin’in kendisini uçurumdan aşağı ittiği sahnede havada asılı kalıp nasıl zorlandığını anlatan Çavuşoğu, Sarıyer setinden dolayı büyük prodüksiyon olarak değerlendirdiği yapıma ancak TRT’nin gücünün yeteceğini de vurguladı.
Telle bağlanıp vinçle havalandırılan Çavuşoğlu’nun ses rengine Esra Harmanda’nın övgüler dizdiği ‘İyi Fikir’de, dizinin dışında oyunculara dair özel ayrıntılar da ortaya çıktı.
Kendisini yabacıya benzettiklerini söyleyen Gülçin Santırcıoğlu, henüz ünlü olmadığı zamanlarda Eminönü’de yürürken İngilizce laf atıldığını itiraf etti. Albüm hazırlığını duyurup artık eski tembelliğinden sıyrılacağını belirten Santırcıoğlu’nun sesini duyuramamasına karşın alerjik durumunu deşifre eden programda, Uğur Çavuşoğlu’nun da yükseklik korkusu izleyiciyle paylaşıldı.
İlk bölümün hayli uzun olduğunu ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süreceğini açıklayan oyuncuların diziyle ilgili en önemli tespiti, yönetmene dair…
Kadronun uyumluluğu ve birden fazla iyi ayrıntının denk gelmesiyle övülen dizinin yönetmeni, ‘Dürüye’nin Güğümleri’nden tanınan Mustafa Şevki Doğan. Yönetmenin sete karakterini verdiğini söyleyen oyuncular, kendilerine güven aşılayan Doğan ile sabahlara kadar çalışmaya seve seve hazırlar. Kumburgaz civarında çekilen Akşemseddin’in itme sahnesinde olduğu gibi…
***
Alper Kul ile Uğur Çavuşoğlu’nun Bizans surlarına bayrağı ilk dikecek kişi olmayı hayal eden iki yeniçeriyi canlandırdığı, ‘Elveda Rumeli’de beğeniyle izlediğimiz Gülçin Santırcıoğlu’nun da komik ve cimri bir Karadenizli kadın olarak şive yaptığı ‘Osmanlı Tokadı’nın bir diğer özelliği, İsmail Hacıoğlu ile eşi Vildan Atasever’i ilk kez aynı yapımda bir araya getirmesi.
En can alıcı sahnesi olan İstanbul'un fethi için 700 bin lira harcanarak 4 gözetleme kulesi, 5 top ve 5 karakol inşa edildiği söylenen dizinin oyuncu kadrosu da hayli iddialı.
İstanbul'un fethi sahnesinin çekimlerinin bir haftadan fazla sürdüğü yapımda, ata binişinin mükemmelliği Uğur Çavuşoğlu tarafından dillendirilen Cemal Hünal’ın yanı sıra atlıların çokluğu da dikkat çekmekte. Söylenene göre bu sahnede 150 atlı asker rol almış.
‘Biz eğlencesini yapalım ama önemli olan işi o noktaya getirmemek’ sözüyle yorumlanan meşhur Osmanlı Tokadı’nın dizileştirilmiş halinden ‘İyi Fikir’ yansımasını aktardığımız ve ön bilgi verdiğimiz yazıyı burada noktalarken kısa tanıtımdan pek bir kanıya varamadığımız diziyle ilgili görüşlerimizi yayından sonraya bırakıyoruz. Ancak dizinin şu haliyle ilgi çekici geldiğini de söylemekte fayda var.
Türk televizyonlarının en büyük bütçeli dizisi olarak lanse edilen ‘Burası Osmanlı’nın akıbetine uğramaması temennisiyle…
Anibal GÜLEROĞLU