İnsan doğasının en büyük gerçeklerinden biri de, başkaları tarafından tercih edilmek ve rakipleri arasından sıyrılarak duruma göre değişen ödülü alabilmek tutkusudur. Yarışmacılığı körükleyen bu tutkunun tatmini olan seçilmişlik hallerine farklı alanlarda bolca rastlansa bile, gerçekten o alanda ‘En iyi’ olabilmek zor iş!
Yanı sıra, birilerini bir şekilde seçip ödülü vererek yollamanın ötesinde, ‘En iyi’leri ortaya çıkarmak da aynı şekilde kalite ve özen isteyen bir durum.
Bugünkü yazımda kendi alanlarında bu özeni gösteren iki örnekten bahsetmek istiyorum… Bunlardan biri, henüz çok taze olmakla birlikte işi baştan ciddi tutmayı başaran ‘Kristal Fare Ödülleri’… Diğeri de, uluslararası kimliğiyle farklı ülkelerin öne çıkan belgesellerini buluşturup değerlendiren ‘TRT Belgesel Ödülleri’…
KRİSTAL FARE’NİN ÖDÜLLERİ HAK EDENE
Afife Jale’nin tartışmalı ortamı, Sadri Alışık’ın kendine has rutini derken ödül dağıtımı konusunda birbirinden farklı organizasyonların peş peşe boy gösterdiği şu günlerde televizyon dünyasını da ödül fırtınasının heyecanı sarmış durumda.
Uzun süreler boyunca dökülen terlerin karşılığında herkes kariyerini bir ödülle taçlandırmak istiyor nihayetinde. Tabii bunun için de hakkaniyete dayalı bir seçim şart!
Medyafaresi tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen ‘Kristal Fare Ödülleri’ de, aralarında En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ve En İyi Film gibi kategorilerin de bulunduğu 13 dalda kendini öne çıkartmayı başaranların belirlenmesine katkıyı amaçlıyor.
10 Haziran’da Trump Tower’daki Trump Cadde’de organize edilecek bir geceyle sahiplerini bulacak olan ‘Kristal Fare Ödülleri’nin belirleyicisi ise tam anlamıyla izleyicinin kendisi.
7 Haziran’a kadar internet ortamındaki tıklamalarla işlevselliğini sürdürecek olan anketle yürürtülen seçicilik sürecinde verilen oylar sonucunda birincilerini belirleyecek olan bu yılki ‘Kristal Fare Ödülleri’nin en büyük özelliği, dizileri ayrı ayrı kategorize etmemiş olması!
Gençlik dizisinden dramasına, komedisinden dönem yapımına tüm diziler ‘En iyi’ olabilmek için birlikte yarışacak. Bu bütünlük de haliyle birinci olma çekişmesini fazlasıyla kızıştırmakta. Çünkü seçim yapılması istenen yapımların her biri kendine göre artı bir özellik taşıyor ve hiç de yabana atılmayacak oranda izleyici kitlesine hitap ediyor.
Dolayısıyla ‘Çalıkuşu’ndan ‘Kızılelma’ya, ‘Not Defteri’nden ‘Güneşi Beklerken’e ekranların beğeniyle izlenen dizilerinden hangisinin birinci olacağı, son zamanlarda gittikçe daha çok gündeme gelen jürilerin tartışmaya açık belirleyiciliğine değil, en çok sevilenin ve hak edenin ödüllendirilmesini hedefleyen ankete gösterilecek izleyici ilgisine bağlı durumda.
Bu noktada fan olayının ateşli etkisini ve dizilerin oyuncularına beslenen sevgiye göre izlendiğini de göz önüne alırsak, ‘‘Kristal Fare Ödülleri’nin sonuçlarında kıyasıya yarış doğuracak bu taraftarlık duygusunun katkısı da büyük olacak’’ derim.
Amaç şakşakçılık değil, hak edenin kazanması olduğuna göre ‘En iyi’ olanları belirlemek bir tıkla elinizde!
‘ZAMANSIZ FİLMLER’, TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ’NDE
TRT bünyesinde düzenlenen organizasyonlar saymakla bitmez. Ancak bunlardan özellikle üstünde durulmayı hak eden bir tanesi var ki o da, Türk belgeselciliğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak amacıyla başlatılan ‘TRT Belgesel Günleri’…
Bu yıl 50. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından ilk kez 2009 yılında ‘TRT Belgesel Film Yarışması’ adıyla ve ulusal çapta düzenlenen ‘TRT Belgesel Ödülleri’, 2010 yılında kapsamı genişletilerek uluslararası kimlik kazanmış olan bir organizasyon.
Bu yıl altıncısı düzenlenen ‘2014 TRT Belgesel Ödülleri’, 35 ülkeden gelen ve 350 film içerisinden finale kalan, birbirinden ilginç 34 filmi izleyiciyle buluşturuyor!
1970’lere uzanılarak TRT Belgesel tarihinden seçilen 9 TRT yapımı belgeseli, ‘Zamansız Belgeseller’ adıyla düzenlenen özel bir gösterimle bünyesine alan ‘TRT Belgesel Günleri’, böylece yapımlara emeği geçen kişileri yıllar sonra yeniden bir araya getirmeyi de hedefliyor.
8-12 Mayıs 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen ve ‘TRT Tepebaşı Stüdyosu’nda düzenlenecek olan “Ödül Töreni” ve “Gala Özel Programı” ile son bulacak olan ‘TRT Belgesel Günleri’nin bu yılki açılış filmi, beş uluslararası ödüle sahip “Twin Sisters”…
Filmleri tüm Avrupa ülkelerinde ve Avustralya’da gösterilmiş, ödüllü yapımcı-yönetmen Mona Friis BERTHEUSSEN imzasını taşıyan yapım, kardeş sevgisini, insan ikilemini ve kaderin oyununu konu alan güçlü bir ‘insan öyküsü’…
Bu yılki yarışmanın ödülleri de oldukça cazip… Ulusal Yarışma’nın Amatör dalındaki en iyinin 15 bin TL alacağı yarışmanın Profesyonel daldaki en iyisi de 20 bin TL ile ödüllendirilecek.
Uluslararası yarışmada en iyi filme verilecek ödülün 10 bin Avro olduğu ‘2014 TRT Belgesel Ödülleri’nde bu yılın Onur Ödülü sahibi, Görüntü Yönetmeni / Yönetmen Tevfik Şenol…
Film gösterimlerinin Harbiye’deki TRT Radyo Evi ile yine Harbiye’de bulunan Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nde gerçekleşeceği ‘TRT Belgesel Günleri’, yaşamın kurgular dışındaki ilginç yönlerini görmek ve ekranların esaretinden kurtulmak isteyen izleyicisini bekliyor.
Dünya çapında yaklaşık 3.800 festival yapıldığı günümüzde belgeselleri izleyip ‘Bir Filmim Var’ diyenlerin sunumunda, ‘Festivalde başarı elde etmenin bir sırrı var mıdır’ sorusuna cevap bulmak için ‘TRT Belgesel Günleri’ taze ve farklı bir soluk olarak tavsiye edilir!
Anibal GÜLEROĞLU