İstanbul, her yönüyle renklilikler yaşatan ve ‘şehir’ kavramının ötesine taşan uluslararası bir marka olmanın yanı sıra bünyesinde farklı katmanlardan insanlar barındırma özelliğinde… Kimileri sırf gösteriş olsun diye su gibi para harcar bir gecede… Kimilerinin gücü yetmez, 1.99 TL verip internetten ‘Ulan İstanbul’ demeye!
Mekânların renkli dünyasından magazin haberleriyle hava atanların lüksü bir yanda, gittikçe çoğalan göçmenlerin dilendiren sefaletiyse çığ gibi sokaklarda… Yani tam bir toplumsal festivale uyanır her gün İstanbul.
Öte yandan çelişkili insan manzaralarıyla her daim festival havası solutan İstanbul’un yıllardır süren bir başka festival halleri vardır ki, pıtrak gibi çoğalan film festivallerinin ayaküstü iş bitiriciliğine karşı ‘kalite’ olgusuyla dimdik ayakta durma başarısını sergiler. Dolayısıyla İstanbul Film Festivali bu açıdan kayda değer bir organizasyon olarak gündemimizde.
Bu yıl 4-9 Nisan tarihleri arasında 34’üncüsü düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali’nde neler var diye bakacak olursak…
20’nin üzerinde bölümle yoluna devam eden Festival, 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filmini sinemaseverlerle buluşturacak. Programını bir basın toplantısıyla açıklayan Festival’de ayrıca usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri ile özel etkinlikler de var… Ki bunlar ‘ücretsiz’ olarak gerçekleştirilecek!
***
Türkiye’de sinema kültürünün yaygınlaşmasında büyük oranda etkisi olan İstanbul Film Festivali'nin en büyük özelliği kaliteli film bolluğu! Bu bollukta uluslararası çapta iyileri seyirciyle buluştururken yeni bölümlerle de gelişimini sürdürmekte.
Balkanlar: Ateşin Sineması, Aile Bağları, Özel Gösterim: Ufak Hakikatler ve Alman Canlandırma Sineması gibi başlıklarla yeni bölümler açan 34. İstanbul Film Festivali’nde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı festivalin klasiklerinden.
2015 yılında Sundance ve Berlin Film Festivalleri’nde prömiyerleri yapılan filmlerden, tartışma yaratan belgesellere, çocuk filmlerinden usta yönetmenlerin son başyapıtlarına zengin bir program sunacak olan 34. İstanbul Film Festivali’nde önemli bir ilk de, bu yıl ilk kez belgesel kategorisinde ödül vermeye başlanıyor olması!
Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde toplam 15.000 TL ödül verilecek olan festivalde bir diğer detay, Köprüde Buluşmalar’ın 10’uncu yaşını kutlaması.
***
Sarhoş Atlar Zamanı, Kaplumbağalar da Uçar filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Bahman Ghobadi, Norveç’te yaşayan Kürt yönetmen Hisham Zaman,İtalyan yönetmen Duccio Chiarini, Eisenstein in Guanajuato filminin başrol oyuncusu Elmar Back gibi sinemanın tanınmış isimlerinin konuklar arasında yer aldığı 34. İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma dalı kayda değer bir bölüm. 12 film kıyasıya çekişecek…
Murat Düzgünoğlu’nun ‘Neden Tarkovski Olamıyorum’ isimli filminin de yarışacağı bu kategoride favorim, ‘Altın Çağ / Huang jin shi dai’… Yanı sıra Anna Melikyan’ın ‘Star / Zvezda’ filmi ile Alex Ross’un ‘Bana Bak Philip / Listen Up Philip’ filmi de dikkat çekici.
Ulusal Yarışma dalında Ertan Saban ile Serkan Keskin’in başrolündeki Ali Atay filmi ‘Limonata’ baş favorim… 17 Nisan’da beyazperdede olmaya hazırlanan bu filmin dışında diğer göze çarpanlar ise Nurgül Yeşilçay ile Mert Fırat’ın başrolleri paylaştığı Erden Kral imzalı ‘Gece’, Erkan Petekkaya ile Şükran Ovalı’nın oyunculuğundaki Caner Erzincan imzalı ‘Yeni Dünya’, Emine Emel Balcı’dan ‘Nefesim Kesilene Kadar / Until I Lose My Breath’…
Ben Hopkins’in ‘Hasret / Yearning’ diyerek İstanbul’un uçsuz bucaksızlığını yansıttığı festivalde yarışma filmlerinin dışında da güzel yapımlar yer almakta…
‘Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku’, yarışma dışından varlık gösterip vizyonda izlememişler için bir fırsat yaratırken, Mahur Özmen’in ‘Beni Sen Anlat’ı ve Aysim Türkmen’in ‘Çekmeköy Underground’ filmi de Yeni Türkiye Sineması adına öne çıkan seçenekler olacak.
***
Sonuçta; Dünya festivallerinden de 24 filmin yer aldığı 34. İstanbul Film Festivali’nde ‘Mayınlı Bölge’den ‘Geceyarısı Çılgınlığı’na, ‘Antidepresan’dan ‘Çocuk Mönüsü’ne… Her yaşa ve herkese göre bir seçenek mevcut. Hangilerini tercih edeceğiniz size kalmış.
Gösterimlerin Beyoğlu’nda Atlas (2 salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy’de Feriye, Kadıköy’de Rexx (2 salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacağı festivalde 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra geceyarısı gösterimleri de Cuma geceleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas sinemasında 24.00 seanslarında gerçekleştirilecek.
Yalnız bu seçkin film fırsatlarını değerlendirmek için bir parça acele etmek lazım. Çünkü hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 5 TL ile izlenebilecek olan festivalin biletleri çok çabuk tükeniyor.
28 Mart’tan 4 Nisan tarihine kadar alınan biletlerin %10 indirimli olduğu festivalde erken alanın kazanacağını hatırlatıp koyalım noktamızı. Festivaliniz bol olsun.
Anibal GÜLEROĞLU