‘Geniş Aile’ dendi mi aklımıza ilk gelen, D Productions yapımcılığında Kanal D’de ekrana çıkıp sonrasında Star’a geçen komedi dizisi olur kuşkusuz. 2009’da başlayıp 2011’de sona eren ve toplamda 108 bölüm süren yapımda, hatırlanacağı üzere bölümler boyu Cevahir ile Bilal’in âşık oldukları Şukufe’yi elde etmek için birbirleriyle takışmalarını izlemiştik. Şukufe’nin evlenip gitmesinin ardından Zeynep’e tutulup bu kez de onun için didişen ikili final sezonunda nihayet farklı kızları sevmişler ve birbirleriyle bacanak olup didişmeyi kesmişlerdi.
Kısacası ilk sezonundaki kadar olamasa da ‘Geniş Aile’ dizisi ekran başındakileri güldürebilen bir yapım özelliğini taşıyarak üç sezon boyunca ayakta kalmayı başarmıştı. Şimdi ‘Geniş Aile’ bir kez daha karşımızda… Ama bu kez beyazcamda 90 dakikalık dizi olarak değil, sinema filmi versiyonuyla beyazperdede.
EKRANIN EN SEVİLEN KOMEDİ DÖRTLÜSÜ
Komedi iddiasıyla sinema sezonuna dalan ‘Geniş Aile: Yapıştır’, yoğun ilgi gören bir galanın ardından seyirciyle buluştu. Hem de Koyu Bilal, Ulvi, Müfit ve Cevahir’in zamanı durduran performansıyla. Yani bu dörtlü arasındaki her şey diziden alıştığımız gibi çıktı karşımıza... Ve gördük ki bu tadı özlemişiz.
Cüneyt İnay’ın senaryosuyla, ekranların en sevilen komik dörtlüsü olan Ufuk Özkan, Fırat Tanış, Bülent Çolak ve Ahmet Sarsılmaz’ı yeniden bir araya getiren filmin yönetmenliğini Ömer Uğur üstlenmiş. Konunun akışı, kurgusu komedi çerçevesinde gayet mantıklı. Atmosferi de oldukça renkli. Oyuncu kadrosuna baktığımızda... Barakuda Film yapımcılığındaki ‘Geniş Aile: Yapıştır’da Tanju Tuncel, Mine Teber, Bihter Dinçel, Bora Akkaş ile Mustafa Uzunyılmaz diziden transfer isimler. Yanı sıra Yağmur Tanrısevsin, Derya Karadaş, Renan Bilek ve Levent Niş de komedi macerasının film ayağında rol almış durumda. Ekip tam manasıyla birbirini tamamlar nitelikte. Bu uyum da kadronun oluşturulmasındaki isabetliliğin göstergesi.
Ayvalık ve İstanbul’da çekilen yapımın konusunu kısaca özetlersek… Hastalanan babaannesi Hafize’yi tedavi ettirmek için para ararken kısmetine gelen define haritasının sevincini yaşayan Cevahir ne yazık ki haritanın yarısını Koyu Bilal’e kaptırır. Böylece hinliğini her zamanki gibi sürdüren Bilal ve yandaşı Müfit’in Ayvalık’taki hazine macerasında Cevahir’le Ulvi’ye kazık atma savaşı da başlar. Ancak ava giderken avlanacaklarından habersiz olan dörtlü hazine ararken hem hatun sohbetlerine dalarlar hem de ummadıkları bir belanın içine düşerler.
Yağmur Tanrısevsin’in Çağla karakterinde karşımıza çıktığı ‘Geniş Aile: Yapıştır’ filmiyle ilgili ilk söz, dizisini sevenlerin gayet hareketli ve renkli olan filminden de kesinlikle memnun kalacakları! Zira dörtlümüz güldürme konusunda oldukça yetenekli.
Özellikle Ulvi’nin yani Bülent Çolak’ın performansı komediyi layıkıyla yaşatıyor. Müfit’in konuşmadan mimiklerle kendini yansıtmasını sağlayan Ahmet Sarsılmaz yine üstüne düşeni gayet başarıyla yürütmekte. Cevahir’i canlandıran Ufuk Özkan’ı ‘Geniş Aile’nin ardından ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’da bolca izlediğimizden onun mizahi yönüne zaten aşinayız. Fırat Tanış’ın Koyu Bilal’iyse başlı başına kendine has bir karakter. Bu nedenle kötülüğün komedi hali denince, akla gelen yegâne isim. Dolayısıyla filmin de asıl çekici yönü.
Senaryodaki esprilere gelince… Komedinin olmazsa olmazı cinsellik vurguları burada da bolca kullanılmış. İki gram IQ ile fikir yürüten Ulvi ağırlıklı sergilenen bu detay, ne yazık ki argoyu da malzeme yapan yerli komedi filmlerimizin olumsuz yanı. Ancak ‘Geniş Aile: Yapıştır’daki zekice kullanılış tarzından dolayı, bu tür söylemler diğerlerine nazaran daha az itici geliyor. Tabii burada karakterlerin sevimliliği de büyük etken. Yani bir anlamda dizinin yarattığı ‘benimsenme’ avantajı giriyor devreye ve nahoşluklar görünmez kılınıyor.
Türkiye’de hayvancılığın öldüğü yönündeki mesajı, dinler arası diyalogda Müslümanların dışlandığına dair göndermesi, cinsellikten komedi türetme konusunda Ulvi’nin vurduğu laf, emekliliği gelmiş komiser hicvi ve ‘Geniş Aile’ usulü nice özlü söz… Bombayı patlatıp kahkahayı yapıştıran ‘Geniş Aile: Yapıştır’ filminin mesajcı komedi yönü olarak destekliyor içeriği. Bundan ötesi, ‘Geniş Aile: Yapıştır’ın Koyu-Ulviliği!
Sonuçta; ‘Her filmden dizi türetmek zordur ama her diziden bir film çıkar’ dedirten özelliğinden dolayı seriye dönüşmeye de müsait olan ‘Geniş Aile: Yapıştır’, zaman zaman ağırlaşan temposu, ağır basan dizi havası bir yana komedi tadını alabileceğiniz bir yapım. ‘Geniş Aile’ dizisini özleyenlerden ilgi göreceği de kesin.
Lakin bu noktada ‘dizi’ bezginliğinin ters tepme ihtimali de mevcut… Bu ihtimali bertaraf etmek için filmin dizi bölümleri gibi konunun cılkını çıkartmadığını, gayet dengeli biçimde ilerleyip hedefine ulaşan öze sahip komedi öyküsü sunduğunu hatırlatmak isterim. Sıkıntılı zamanlarda kafayı boşaltmak ve güncelin dertlerinden uzaklaşıp gülmek isteyenlere…
Anibal GÜLEROĞLU