Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Gittikçe gelişen yerli dizi ve sinemacılık sektörü, bir yandan yasakçı zihniyetin şimşeklerini çekip kurmacadan kıl olanlarla uğraşırken, bir yandan da kendi hikâyelerini yaratma heveslilerine fırsatlar sunuyor.

Ancak kurgu dünyasının olanaklardan faydalanma süreci, her alanda olduğu gibi bu sektörde de pek çok olumsuzluğu beraberinde getirmekte.

İstanbul’un simgelerinden birine dönüşen profiterol tutkusunun yaratıcısı İnci Pastanesi’nin, vatandaş arzusuna ve bir zamanların Pera’sının ‘çok güzel’ geçmişinin zarafetine inat, çirkin görüntülerle yerinden sökülüp atıldığı… Eski sinemaları bir bir kapatılan Beyoğlu’nun ve İstanbul’un tarihi dokusunun ‘kentsel dönüşüm’ gibi kılıflarla ters yüz edildiği şu günlerde, ‘Muhteşem Yüzyıl’, ‘Behzat Ç.’ gibi ekranda kendini kabul ettirmiş öyküler bile baskıcılığa karşı varlık mücadelesi verirken, henüz yolun başında olanlar ya da yola çıkmaya heveslenenler için ‘varlık gösterme’ durumu daha bir çetin ceviz.

Haberin Devamı

Özellikle senaryo üretenler, emek vererek yarattıkları öyküleri değerlendirme aşamasında, türlü haksızlık ve engelle uğraşmak zorunda.

***

Bu gerçeklerin farkında olan Senaryo Yazarları Derneği, sektör içinden ya da dışından tüm yazarların, yaşadıkları olumsuz süreçlerin önüne geçmek amacıyla yeni bir proje başlattı.

Her şeye rağmen varım diyenler için ‘Çok güzel Film Olur’ adıyla başlatılan projede, film ya da dizi olabileceği düşünülen hikâyeler, telif hakları korunarak, önemli senaryo yazarları tarafından değerlendirilecek.

Birçok başarılı amatör ve gizli yazar adayının, yanlış yönlendirilmesini, maddi/manevi mağdur edilmesini ve olmadık hayallerle donatıldıktan sonra hüsrana uğratılmasını birebir gözlemleyen Senaryo Yazarları Derneği, son başvuru tarihi 26 Ocak 2013 Cumartesi günü olan yeni projesiyle, böylesi olumsuzlukların önüne geçmeyi ve başarılı hikâyeleri profesyonellerle buluşturarak, gerçekçi değerlendirme fırsatı yaratmayı amaçlıyor.

‘Çok Güzel Film Olur’ dediği hikâyesi olan fakat buna işlevsellik kazandırma fırsatı bulamayanları, sektördeki yazar ve yapımcılarla buluşturup eserlerini değerlendirmenin akabinde kitaplaştırmayı ve böylece telif haklarını korumayı hedefleyen proje kapsamında, çok güzel sinema filmi veya dizi film olabileceği düşünülen tüm hikâyeler, istisna gözetmeksizin ele alınacak.

Haberin Devamı

***

Aralarında Kandemir Konduk, Işıl Özgentürk, Muharrem Buhara, Hüseyin Kuzu, Nilgün Öneş, Ercan Kesal, Kemal Kenan Ergen, Fatih Solmaz, Gaye Boralıoğlu, Neşe Şen, Ayhan Sonyürek, Neşe Cehiz, Kerem Deren, Pınar Bulut, Burak Aksak, Ali Alper Erze, Tamer Baran, Hilal Çelenk, Emre Kavuk, İlker Barış gibi profesyonel senaryo yazarlarının da bulunduğu, geniş bir ekip tarafından okunup raporlanacak olan başvurulardan uygun görülenler ‘Hikâye Geliştirme Programı’na alınacak.

Bu süreçte, uzaktan profesyonel destekle hikâye geliştirme yardımı verilecek olan yazarların ‘Hikâye Geliştirme Programı’ndan başarıyla çıkan hikâyeler ise Sen-Der Yayınevi tarafından, ‘Çok Güzel Film Olur’ adıyla yayımlanacak bir dizi kitapta yerini alacak. Böylece tüm bu hikâyeler, telif hakları koruma altına alınarak desteklenip, sektör ve yapımcılarla buluşturulmuş olacak.

Haberin Devamı

Hikâyelerine ve kalemlerine güvenenler için büyük fırsat yaratan bu proje hakkında detaylı bilgiye ve katılım şartnamesine, www.cokguzelfilmolur.com sitesinden ulaşılabilir.

Bizden duyurması…Hem belli mi olur, bu sayede yazarlık ufku gelişir de, dizilerin birer ikişer yayından kaldırıldığı ekranlarımız daha kaliteli yapımlara kavuşur!

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal