Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Kalamış’taki By Esat’ta öyle her balık lokantasında bulunmayan balık yemekleri ve ıstakoz, istiridye, böcek, deniz kestanesi ve tarak gibi ürünler sunuluyor

İstanbul’da eskilerde balık lokantaları deniz kıyısında olurdu. Şimdilerde şehrin her köşesinde balık lokantası açılıyor. Neredeyse her mahallenin böyle bir lokantası var. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki balık lokantalarının sayısı, Boğaz’dakilerin sayısını geçti. Sayı artınca da rekabet arttı. Rekabet için farklılık gerek. Fiyatlarda rekabet olmuyor da servis ve mutfak rekabeti öne çıkıyor.

Profesör Ünal Tekinalp Kalamış’ta oturuyor. “Kalamış’taki balık lokantaları arasında servisi ve mutfağı farklıdır” diyerek bizi By Esat’a götürdü.

Açık bölümü de var

Haberin Devamı

Bu lokantaya ismini veren Esat Çek’in 25 yıllık balık lokantası deneyimi varmış. Sarıyer’de Urcan ve Adil lokantalarında çalıştıktan sonra Kalamış’ta, Münir Nurettin Selçuk Caddesi üzerinde, Kalamış Parkı’na bakan lokantasını açmış. Lokantanın masası, örtüsü, tabağı, çanağı, çatalı bıçağı düzgün. Kapalı bölümün dekoru düzgün. Kapalı bölümün önünde açık bölüm de var.

Ünal Hoca’nın “farklı” bulduğu menüde dikkati çeken “deniz kabukluları” bölümü. Mevsiminde ıstakoz, böcek, deniz kestanesi, kerevit, istiridye, tarak servisi varmış. Yaz nedeniyle şimdi sadece ıstakoz ve böcek bulunabiliyormuş. Istakozun kilosu 200, böceğinki 160 lira.

Farklı deniz ürünü yemeklerinden balık külbastı, balık kebabı, kalamar dolma, kalamar ızgara, deniz mahsulleri krebi, yufkada levrek, susamlı karides, balık beğendi, karidesli mantı, balık kokoreç, balık simit, fener kavurma, levrek sarma ve pavurya bacağı her balık lokantasında bulunmayan balık yemekleri.

Otlar Ege ve Cunda’dan

Taze otları Ege ve Cunda’dan getirttiklerini, Ayvalık zeytinyağı ile farklı salatalar ve mezeler hazırladıklarını söylüyorlar. Bunları küçük tabaklarda meze olarak isteyenler 6-20 lira ödeme yapıyorlar. Tam porsiyon olarak tatmak isteyenler 20-25 lira ödüyorlar.

Ünal Hoca’nın tavsiyesi ile kalamar dolma ve ahtapot ızgaradan sonra sebzelerle sotelenmiş dülger balığı paylaşıldı. Yemekler lezzetliydi. Recai Ayçiçek ve Nihat Karakoç yönetimindeki servis personeli de güler yüzlü ve saygılı idi.

By Esat’ta kişi başına ortalama 100-120 lira ödeme ile masadan kalkılabiliyormuş.