Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2021 yılından bu yana yürüttüğü ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin tanıtım kampanyası nedeniyle Kars’tayım. Günlerdir İstanbul’un sıcağı ve neminden bunaldığım için Kars’a indiğimizde, “Oh be!” dedim. Sıcağı çok sevmediğim için kapalı bir hava ve 19 derece bana cennet gibi geldi.

45 km mesafedeki Ani Ören Yeri’ne gitmek için yola çıktığımızda yağmur başlamıştı Kars’ta.

“Dışı sizi, içi beni yakar” denen durumlar olur bazen, aynısını yaşadık Kars’ta. Çünkü, yazın ortasında şehirdeki serin havanın bize klima gibi geldiğini söylediğimde Karslı rehberimiz Bengül Toprak, serhat şehrinde yaşayanların bu konudaki derdini şöyle dile getirdi:

Haberin Devamı

“Bizde dört mevsim yok, üç mevsim var. Bir ay bile sürmeyen yaz, kış ve kara kış.”

Cuma günü öğleden sonrasını geçirdiğimiz Ani Ören Yeri’nde güneşli bir hava ve 25 derecenin üstünde bir hava vardı, ama hiç nem yoktu ve rüzgar püfür püfür esiyordu.

Kars ve Ani’den ilk gün notlarım

Kazı ekibi 35 kişi

Kafkas Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Arslan’dan, kazı başkanlığını yaptığı Ani Ören Yeri’nin tarihi ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra rehberimizin eşliğinde tarihi bir yolculuğa çıktık Ani Ören Yeri’nde...

Bu yıl sekiz farklı noktada 35 kişilik bir ekiple kazı çalışmaları sürdürülen Ani Ören Yeri’nin giriş ücreti 60 lira, girişte Müzenin Kahvesi’ndeki karton bardakta bir çayın fiyatı 55 lira.

Selçuklu, Gürcü ve Ermeni kültürüne ait birçok tarihi eserin bulunduğu Ani Ören Yeri ile Ermenistan arasında iki ülkenin sınırı olan Arpaçay var. Ermenistan’ın bayrağı karşımızda, ama Ermeni turistler yanımızdaydı Ani’de. Atalarının yaşadıkları yeri gezmeye, onlara ait tarihi eserleri görmeye gelen Ermeni turist kafilesine Ermeni bir rehber eşlik ediyordu.

Bütçe 5.5 milyon euro

Akşam yemeğinde Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca’dan yaptıkları ve yapacakları hakkında bilgiler aldım.

Karaca, merkezi Kars’ta olan, ama Ardahan, Iğdır ve Ağrı’nın ortak kalkınma ajansının üç yıldır yürüttüğü ‘Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi’nin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) tarafından finanse edildiğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan ‘Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı’ndan (CISOP) destek aldığını söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

“Proje kapsamında şimdiye kadar Kars’taki Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 23 tescilli, dokuz tescilsiz taşınmazın aslına uygun cephe iyileştirmesi, kaldırım ve yol yenilenmesini yaptık. Ani Ören Yeri’nin korunması amacıyla etrafını çitlerle kapattık.

Kars turizminin gelişmesine yönelik çalışmalarımızdan biri de şehrimizi ve değerlerimizi tanıtmak. Bu amaçla yakında yurt dışından tur rehberleri, tur operatörleri ve basınını da Kars’a davet edeceğiz.”

Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri’ne projenin bütçesinin ne kadar olduğunu, ne kadarını AB’nin karşıladığını da sordum. Karaca, “5.5 milyon euroluk bir bütçemiz var. Bunun yüzde 85’i AB’den, yüzde 15’i de Türkiye Cumhuriyeti devletinden” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ: “Hayatlarımızı bazen yakaladığımız fırsatlar belirler, bazen de kaçırdıklarımız.” (F. Scott Fitzgerald)