Hiçbirini tanımıyorum, isimlerini ve yaptıkları işleri okuduğum bir haberden öğrendim. Yaptıklarıyla fark yarattıkları için fark edilen ve seçilen bu kadınları yazmak istedim.
Bu vesileyle bu kadınların hikâyelerini okuyup, onları rol model alanlar olur belki...
Google Türkiye ve MediaCat iş birliğinde 2020’den bu yana yapılan, bu yıl KAGİDER’in de destek verdiği SheMakes’in üçüncü döneminin parçası olmaya hak kazanan kadınlar kimler mi? İşte, Seçici Kurul’un sayısını 35’ten 15’e indirdiği girişimin başındaki kadınlar ve yaptıkları:
Gökçe Nur Oğuz: Oynanabilir reklamlar alanındaki üretim yetersizliğini fark edip, dört yıl önce Playable Factory’yi kurdu. Türkiye’de birçok ünlü markayla çalışıyor, ama hedefi dünyaya açılmak.
Tuğçe Güdük: STEM alanında eğitim alan kadın sayısını artırmak için kurduğu ‘Hub21forGirls’ ile köy okullarında teknoloji odaları kurdu, şimdiye kadar 220 öğrenciye kodlama öğretti.
Seda Fırın: Kekemeliği nedeniyle akran zorbalığına maruz kalınca bu kötü deneyimi faydalı bir girişime dönüştürdü. Kurduğu ‘Kekele TV’ ile daha çok kekemeye ulaşıp, fark yaratmanın peşine düştü.
Gözde Gülbaş: Felçli, yarı felçli ve kas eklem problemi olanların elektronik cihaz kullanımını kolaylaştıracak cihazlar üreten üç genç mühendisten biri... Kurucu ortağı olduğu Toprak Mekatronik, ürettiği cihazlarla engelli insanlara iş olanağı da sunuyor.
Begüm Erbak & Elif Nur Arslan: İki genç kadın kurdukları MedHeal ile ekonomik koşullar nedeniyle ilaca erişemeyenlere derman oluyor. Bağışçılarla, tedavi yardımı ve ilaç ihtiyacı olanları bir araya getirip, sorunlarını çözüyorlar.
Ezgi Davulcu: Yaşadığı Adana’nın Çatalpınar köyünde yetiştirdiği tıbbi aromatik bitkiler, narenciye ve zeytinden katma değerli ürünler üretip, Mundi Herbal markasıyla tüketicilere ulaştırıyor.
Zeynep Balca Yılmaz: Kurucu ortağı olduğu Werover şirketiyle yenilebilir enerji varlıklarının erken hasar, sağlık takibi, risk planlaması ve dijitalleşmesi için Al, LoT ve robotik çözümler üretip, geliştiren bir girişimci.
Melis Bilgili Baki: Yeterli zamanı olmayanların kişisel bakımlarını bulundukları yerde yapan Melo App’ın sahibi. Güzellik sektöründe dijital dönüşümü başlatan tekno-güzellik platformunun 28 şehirde 3 bini aşkın sertifikalı elemanı var.
Kübra Yurtsever Kargı: Kendi markası Natuva ile, Karadeniz’de yetişen endemik üzümleri işliyor, Anadolu’da sürdürülebilir tarım ve organik meyvelerin katma değerli üretimine katkı sağlıyor.
Dila Öner: Kendi hayat hikâyesinden ilham alan Öner, kariyer yolculuğunda Jorge ile Türkiye’deki görme engelli öğrencilerin sesli kitaplara erişimine olanak sağlıyor.
Aleyna Yıldız: TÜBİTAK desteğiyle faaliyetine başlayan AGON Biyoteknoloji, biyosensör ve medikal cihazlar üzerine çalışan şirketin müdürü.
Ceren Baskı: Kaybolmaya yüz tutmuş, dezavantajlı gruplar tarafından icra edilen zanaatları global platformda sürdürülebilir giyim ve aksesuar ürünlerine dönüştüren Ana Nevi markasının sahibi.
Elif Bölükbaş: Kurduğu Kan Akademi bünyesinde ‘Kan Bağışı’ eğitimiyle toplumu kan ve kan bağışı konularında bilinçlendirerek hayat kurtarmaya davet ediyor.
Melis Doğantan: Markası Melly’s Nature ile doğayı ve insan sağlığını tehdit etmeyen doğal kozmetik ve aromaterapi ürünleri üretiyor.
Büşra Baysura: Mühendislik ve aromaterapi bilgilerini harmanlayarak kurduğu Herbushy Herbal ile Çatalca’da tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğiyle başladığı yolculuğuna, aromaterapi ve doğal kozmetik ürünleriyle devam ediyor.
GÜNÜN SÖZÜ
“Her aşk trajiktir. Karşılık gören aşk doygunluktan, karşılık görmeyense açlıktan ölür. Ama açlıktan ölmek daha yavaş ve daha acıdır.” (Lou Andreas Salome)