Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ünlü oyuncu olmanın yanı sıra aynı zamanda belgeseller çeken bir aktivistin önce çeşitli zamanlarda çevreye dair yaptığı açıklamalardan çarpıcı bulduklarımı paylaşacağım, ardından da bunu niye yaptığımı yazacağım:

“Şu anda dünyada üretilen plastiğin yüzde 20’si doğrudan okyanuslara boşaltılıyor. Bu çok ciddi bir problem. Yer kaynaklarımızda ve deniz canlılarında da mikroplastiklere rastlıyoruz.”

***

“Filipinler’in girişinde, okyanusun ortasında üzerine çıkıp, yürüyebileceğiniz plastikten oluşan bir ada gördük. Şehrin girişinde ve okyanusun da girişinde... 40 yıldır çöp dökülen bir yer vardı ve o çöplerden dağ oluşmuş. Siz bunu dağ zannediyorsunuz ama öyle değil. Tamamen plastiklerden oluşmuş bir çöp yığını.”

Haberin Devamı

***

“Malezya, Endonezya, Filipinler ve aynı zamanda bu konuda dünyanın en iyi ülkesi Japonya’ya gittik. Orada da en iyiyi gördük. Kamikatsu diye özel bir bölgeleri var, 2 bin 500 kişilik bir kasaba. Çöplerini 65 parçaya ayırıyorlar, neredeyse sıfır atığa gelmiş durumdalar. Bu müthiş bir örnek. Bunun için bireysel olarak harekete geçmemiz gerekiyor.”

***

“Bir şekilde çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için uğraşıyoruz. Ben umutsuz değilim. Beş yıl önce şöyle, başladığımda mikroplastikleri temizleyebilecek bir çözüm yoktu. Şu anda maliyetli de olsa suda temizlenebilecek bir çözüm bulundu.”

***

“Yapmaya çalıştığım şey; bireysel farkındalıkları yakalayabilmek ve insanlara bireylerin kendi başlarına aldığı kararlar doğrultusunda dünyayı değiştirebileceklerine inandırabilmek, çünkü ben gerçekten bir insanın dünyayı değiştirebileceğini düşünüyorum. Eğer gerçekten Brezilya’da bir kelebeğin kanat çırpması bütün dünyayı etkileyebiliyorsa bir insan dünyayı değiştirebilir.”

Düzyatan’ı sadece oyuncu sananlar

Okuduğunuz açıklamaları yapan kişi oyuncu Engin Altan Düzyatan...

Düzyatan, hukukum olan oyunculardan değil, ama yaptığı belgesellerin çoğunu izlemişliğim ve kendisini çevre konulu bir konferansta konuşmacı olarak dinlemişliğim var.

11-24 Kasım 2024 tarihlerinde Azerbaycan, Bakü’de yapılacak 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı-COP29’da Türkiye’yi Engin Altan Düzyatan’ın temsil edeceği açıklandıktan sonra sosyal medyada yazılanlara baktım; aynı çirkin manzara.

Haberin Devamı

*“Türkiye’yi İklim Değişikliği Zirvesi’nde oyuncu Engin Altan Düzyatan temsil edecek. Tweet bu kadar!”

*“İklim Değişikliği’yle Engin Altan Düzyatan ne alaka? Alişan’ı gönderseydiniz!”

Bilgileri olmadığı konularda ‘uzman’mış gibi atıp tutmasını seven bu her şeye muhaliflerin, oyuncunun plastik atıkların dünyayı nasıl kirlettiğine dair hazırladığı belgesellerden bi’haber oldukları gibi üzerine yorum yaptıkları haberi bile okumadıkları belli.

Çünkü o haberde 21 ülkeden COP29’a katılacaklar listesinin ilk sırasında yazan şuydu:

Engin Altan Düzyatan (Türkiye) Çevre Savunucusu ve Oyuncu...

Diğer katılımcıların hepsi de iklim ve çevre akademisyeni değil, çoğu eski siyasetçi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği her şeyi düşünür.” (Aristoteles)