30 Ağustos Zafer Bayramı, Milli Mücadele’yi hatırlatan müzeleri ziyaret ederek tüm kazanımlarımızı iyiden iyiye hatırlamak için bir fırsat
30 Ağustos Zafer Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında başarıyla gerçekleşen Dumlupınar Meydan Muharebesi’ni andığımız kutlu bir günümüzdür. Mavi gözlü dev adamı hatırlamak, saygı duymak, örnek almak, gurur duymak için pek çok sebebimiz var. Özellikle Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Afyon ve İzmir başta olmak üzere yurdun her yerinde Türk milleti için bu aziz gün coşkuyla kutlanırken Millî Mücadele’de, savaşların geçtiği yerler ve bu mücadeleyi hatırlatan müzeler ziyaret edilmeli, şehitler, gaziler saygıyla anılmalıdır.
Ankara’da elbette Anıtkabir’e gidilmelidir. Anıtkabir Müzesi’nin yeniden düzenlenmesiyle oluşturularak, 30 Ağustos Zaferi’nin 80’inci yıldönümünde görkemli bir törenle açılan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde özellikle “Çanakkale Savaşı’nı, Sakarya Meydan Muharebesi’ni ve Büyük Taarruzu” konu alan üç panorama, âdeta bir zaman koridorunun önüne getirip bırakır sizi. Ankara’da İlk Meclis’in açıldığı müze ile hemen yakınındaki Cumhuriyet Müzesi’nde tüm kazanımlarımız hatırlanmalı, içselleştirilmelidir.
Sivas’ta Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi’nde, Samsun’dan başlayan Kurtuluş Yolu’nun tüm detayları kronolojik biçimde işlenmeli, okunmalıdır. Öte yandan Kurtuluş Yolu parkuru yürünmelidir. Erzurum’da Kongre ve Millî Mücadele Müzesi, Amasya’da Saraydüzü Kışlası, Samsun’da -temsili- “Bandırma” vapuru. Gaziantep’te Şahinbey Millî Mücadele Müzesi, Afyonkarahisar’da Zafer Müzesi, Kütahya Dumlupınar Savaş Müzesi, Bursa Şehir Müzesi ve Atatürk Evi, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi, İzmir’de Millî Mücadele kahramanlarından Hasan Tahsin Anıtı, Ayvalık’ta Ali Çetinkaya Anıtı ve Menemen’de Cumhuriyet’in kazanımlarını korumak için canını veren Küçükzabit (yedeksubay) Kubilay Anıtı ziyaret edilmeli; neden önem taşıdıkları öğrenilmelidir.
İstanbul Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Milli Mücadele destanını hafızalarda canlandıran “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” ve “Milli Mücadele’nin 100. Yılında İstiklal” sergileriyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin kahramanlarını anıyor. İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda açılan “Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal” sergisi de 11 Eylül’e kadar devam ediyor.
Türk milleti için Anadolu’da üç savaşın önemi büyüktür. Bu savaşların en önemlisi Malazgirt Savaşı’dır ve bu sayede Anadolu’nun kapısı Türklere açılmıştır. Akabinde Miryokefalon Savaşı ile Türkler, Anadolu’yu kesin olarak yurt edinmişlerdir. Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile de Anadolu işgalden kurtarılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalması için, mavi gözlü dev adam, devrimleriyle muasır medeniyetin yolunu aydınlatmıştır.
Her 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda bu üç büyük savaş, anlamları, kazanımları ve sonuçları itibarıyla değerlendirilmelidir. Bin yıllık sürecin bu üç önemli takvimi arasında ilişki kurularak anma etkinlikleri düzenlenmeli ve gençlere bu mücadelelerin verildiği alanlar, özel programlarla yaşatılmalıdır.