Kapadokya, Bozcaada, Elazığ, Denizli ve İzmir başta olmak üzere pek çok yöredeki bağ bozumu şenlikleri o bölgelerin kültürel mirasını da keşfetmek için bir fırsat sunuyor
Anadolu’da bağ bozumu eylül ayının ikinci yarısından ekim ayının sonlarına kadar sürer. Bölgesine göre birkaç gün değişiklik gösterse de üzümlerin tamamen toplanması sonucu bağların üzümden arındırılmasına “bağ bozumu” adı verilir. Üzümün ana vatanı olan Anadolu’da binden fazla çeşit üzüm genotipi vardır. Bu çeşitliliğin arasından toplanan üzümlerden şarap, pekmez elde edilir; çekirdeğinin tozu da şifa kaynağıdır.
Özbeöz Anadolulu şarap ve eğlence tanrısı Dionysos onuruna düzenlenen bağ bozumu şenlikleri, insanların bir arada çalışmaları sonrasında elde edilen ürünün bereketini paylaşma ve akabinde düzenlenen kutlamaların günümüze kadar taşınan geleneğidir. Tanrı ve tanrıçalar yaratan Anadolu’nun en karakteristik tanrısı Dionysos’un yanı sıra dünyada tek bir şarap yolu vardır: Niksar ile Ünye arasındadır bu şarap yolu. Bir gün, bağ bozumu festivallerine ek olarak “şarap yolu” güzergâhında, yürüyüş ve benzeri etkinlikler de düzenlenmesini umarım.
Kapadokya, Bozcaada, Elazığ, Denizli ve İzmir başta olmak üzere pek çok yörede bağ bozumu festivalleri düzenlenir. Bir gezgin için en ideal seyahat zamanı diyebileceğimiz sonbaharın ilk iki ayı, eş deyişle bağ bozumunda festivaller düzenlenen yörelerde bulunmak, gezginlere çok keyifli anlar yaşatır.
Bozcaada’da bağ bozumu
Kapadokya’nın “dimrit” cinsi üzümü, adını bereket tanrıçası Demeter’den alır. Ürgüp Belediyesi’nce her yıl düzenlenen bağ bozumu şenliklerine giderseniz şayet, Cemil köyü, Keşlik Manastırı, Mustafa Paşa köyüne mutlaka gidilmeli ve bağları ziyaret etmelisiniz.
Ege’nin serin denizindeki Bozcaada’da bağ bozumu şenlikleri çok eğlenceli geçer. Hem adanın bağlarından elde edilen şaraplar kalitelidir hem de adanın kültürel mirası ilgi çekicidir. Başta kalesi olmak üzere adanın taş evleri ve dar mavi beyaz boyalı evleri, rengârenk çiçek ve asmalarıyla bezeli sempatik sokakları sizlere huzur verir. Deniz sonbaharda ılıktır, hava olması gerektiği gibi şikâyet ettirmeyecek derecededir.
Hierapolis’te gün batımı
Denizli tarafına yakınsanız şayet; Pamukkale, Laodikya, Salda Gölü özellikle bağ bozumu zamanı çok daha etkiler gezginleri. Hierapolis Antik Şehri’nde güneşi batırınız, Laodikya Antik Şehri’nde Ay ile göz göze geliniz, Salda’da ise yürüyüş yapınız.
Doğu Anadolu’da ise Elazığ’a gidin bir bağ bozumu mevsiminde. “Öküzgözü” adlı üzüm cinsinin anayurdudur Elazığ. Elbette Hazar Gölü, Harput başta olmak üzere pek çok görülmeye değer yer vardır. Hatta Kemah ve Kemaliye üzerinden geçiniz Divriği’ye ve Anadolu Beylikler Dönemi şaheserlerini tanıyınız.
Gökçealan’da üzüm festivali
Ege’nin her zaman incisi İzmir’de ise Selçuk ilçesi yakınlarındaki Gökçealan bağ bozumu şenliklerini kaçırmayınız. Gökçealan Üzüm Festivali güzel bir sebep olsa gerekir; Efes, Meryem Ana, Yedi Uyurlar ve Şirince’yi ziyaret etmek için. Elbette Artemis Tapınağı’nın temelleri, Aziz Yuhanna’nın bazilikası ve İsa Bey Camisi tüm ayrıntılarıyla öğrenilmelidir.