Popüler arkadaşlık uygulamasının “Keşfet” bölümündeki yeni ‘Kör Randevu’nun özelliği, ilk izlenimi fotoğraflardan değil sohbet üzerine kurmaya çalışmak
Artık ilişkilerin dinamiğini sosyal medya üzerinden tanışmalar belirliyor. Her geçen gün bu alanda yenilikler görüyoruz. Yılların eskitemediği tanışma uygulaması Tinder, bir süre önce yeni bir özellik duyurdu. Sosyal medyada sahicilik arayanların derdine derman olmaya karar veren Tinder’ın, birbirlerinin profilini görmeden üyelerini eşleştiren kör randevu (blind date) özelliği, Z kuşağının uzun zamandır süregelen talebini karşılamış oldu.
Bu köşede sıklıkla bahsettiğim gibi Z kuşağı teknolojiyi derinden yaşıyor, âdeta uygulamalarla yatıp kalkıyor; onların farklı kafa yapısı bugün ilişkilere yön veriyor. Öte yandan ilginç bir şekilde gençler arasında, eski Türk filmlerinin ve nostaljik şarkıların popülerliği asla geçmiyor. Çünkü teknolojik yaşamda eksik olan duygusal içeriği tamamlamak için bir çıkış yolu arıyorlar. Dolayısıyla Z kuşağı dediğimiz 16-25 yaşlarındaki gençler, eskilerin “görücü usulü” dediği tanışma yöntemini sosyal medya uygulamalarında arar hale geldi. Tinder uygulaması yeni hamlesinde bir adım atarak, -görücü usulü tanışmayı andıran- kör randevu özelliğini üyelerine sunmaya başladı. Buna göre; kör randevu adlı özellik Tinder’ın keşfet bölümünde hizmete sunulacak ve bunu tercih edenler, karşılarındaki insanın profilinde yer alan resimlerden hızlı bir yargıya varmak yerine sohbet ederek iletişime başlayacaklar.
Özellik nasıl çalışıyor?
Uygulama içerisinde yöneltilen çeşitli sorulara yanıt veriyorsunuz. Bu soruların arasında şöyle konular karşınıza çıkabilir: “Hafta sonlarını nasıl geçirmeyi seversin?” ya da “Pazartesi günleri senin için hangi duyguyu ifade eder?” Bu sorulara verilen cevaplar hem hayata bakış açısını hem de genel duygusal yapıyı ortaya koyuyor ve kişilik analizini gözler önüne seriyor. Aynı frekansta cevaplar veren bir başkası ile benzerlikler göz önüne alınarak, “kör randevu” özelliği uygulamada sizi o insanla sohbete başlatıyor. Asıl mesele burada; çünkü sohbetin belli bir süresi var. Örneğin en fazla 48 saat sohbet edebiliyorsunuz ve bu süre dolduğunda karşınızdaki insanla eşleşme yaşarsanız bu profil size gösteriliyor, aksi halde yeni biriyle yine kör randevu için eşleştirilmeyi talep edebiliyorsunuz.
Güvenlik yönünden önemli
Bilindiği üzere normalde Tinder üzerinden eşleşmeler, hiçbir sohbet olmadan sadece fotoğraflara bakarak yapılıyordu. Bu durumun sağlıklı olmadığı genel anlamda kabul edilen bir gerçekti. Çünkü belki de kafa yapınıza tam anlamıyla uyabilecek biri sadece sizin hoşunuza giden resimleri koymadığı için dikkatinizden kaçabiliyordu. Bu özelliğin eklenmesiyle her şey iki insan arasındaki sohbetle başlıyor ve fotoğrafları hiç görmeden de o insanın iletişim yeteneklerini ve niyetini anlama imkânını size tanıyor. Bu durum her şeyden önce güvenlik açısından son derece önemli. Çünkü çok ses getiren “Tinder Avcısı” adlı belgeselde, açıkça uygulama üzerinden sahte profil yaratarak kadınları etkileyen ve kendisiyle ilgili algı operasyonu yapan karakterler ortaya konuluyor. Dolayısıyla Tinder, sadece Z kuşağının sahici sohbet yönündeki taleplerini karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcılarının güvenliklerini de daha fazla emniyet altına almayı amaçlıyor.
Peşin hükümler yerine
Bütün bu yeniliklerin yolunu açan anket ise geçen sene Z kuşağından Britanyalı kullanıcılar arasında yapıldı. Ankete katılanların yüzde 21’i, uygulamada görmek istedikleri özelliğin kör randevu olduğunu söylediler. Günümüzde herkes biraz sahicilik arıyor ve en önemlisi sosyal medyada paylaşılan resimlerin filtrelendiğini bilmeyen de kalmadı! Bundan daha kötüsü gülümsemeler, mutluluk pozları ve samimi görünen pozlar maalesef gerçeği yansıtmıyor.
Fotoğraflardan varılabilecek peşin hükümler yerine, birinin gerçek karakteri hakkında onunla sohbet ederek bir kanıya varmak daha sağlıklı olacak. Mizah yeteneği olmayan ve yaptığınız şakaları anlamayan birisinin profilini süsleyen lüks araba veya uçak seyahati paylaşımları, artık sizi yanıltamaz; çünkü onun kesinlikle size uygun bir insan olmadığını fotoğraflarına hiç bakmadan sohbet ederek anlayabileceksiniz.
Bu konudaki farklı görüşler şu şekilde;
Senem A., 41 yaşında bankacı, “Bir erkeğin kafa yapısı olarak benimle ne kadar uyumlu olduğunu anlamamı sağlar. Buna zaten ihtiyacım var çünkü genelde ilişkilerimde hata yapan taraf ben oluyorum, çabuk inanıyorum veya profilinde gördüğüm fotoğraflara bakıp duygusal anlamda hızlıca beklentiye giriyorum. Son ilişkilerimde bundan dolayı hep hata yaptım, önceden sohbet etmek bence çok iyi fikir.”
Aybüke C., 21 yaşında öğrenci, “Bu tip uygulamaların hepsine üye oldum fotoğrafına bakıp yanıldığım bir erkek olmadı. Genelde paylaşımlarından nasıl birisi olduğunu anlayabiliyorum, fotoğrafına bakmadan sohbet etmek bana pek mantıklı gelmedi çünkü belki sonra resmini görünce onu beğenmem ve sohbetle zaman kaybetmiş olurum.”