Milliyet, Suriye sınırında terörle mücadeleyi, izinsiz geçişler ve kaçakçılığı önlemeye yönelik yeni tedbirleri yerinde inceledi...
Sınır karakollarında ay sonunda devreye girecek ve adeta örümcek ağını andıran sistemi kuran ASELSAN yetkilileri projeyi anlattı...
HATAY
Savunma sanayindeki yerlileşme sınır güvenliğinde de kullanılmaya başlandı.
Suriye sınırını dolaşarak, terörle etkin bir şekilde mücadele etmeye, izinsiz geçişler ve kaçakçılığı önlemeye yönelik yeni tedbirleri yerinde gördüm. Afrin ve İdlib’in karşısındaki sınır hattında dolaştım. Bu ay sonu Hatay sınırındaki karakollarda devreye girecek sistemi yapan ASELSAN yetkilileri Milliyet’e projeyi yerinde tek tek anlattı. Oluşturulan örümcek ağı diyebileceğimiz yeni teknolojik önlemler ve akıllı sınır güvenliği yeni bir dönemi başlatacak. Uygulamaya girecek yeni projelerden biri de 500 metre yukardan 8 kilometrelik alanı havadan gözetleyecek olan balon. Ayrıca sınır hattına yaklaşma, geçme ve çevresinde kazı yapma durumunda sistem yerini de göstererek alarm verecek.
Proje kapsamında; 7/24 sınır hattının izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt edilmesine yönelik sensör sistemlerinin kurulumu, entegrasyonu ve ilgili altyapılar hazırlanıyor. Projede kullanılacak tüm sensörler, ASELSAN Güvenlik Yönetim Yazılımı ile kontrol edilecek.
Kablo döşendi
Hatay özellikle yağmur ve sisi eksik olmayan bir ilimiz. Biz de Hatay sınırına yağmurlu bir günde gittik. Sınırda dolaşırken zaman zaman karşımıza temizlenmeyi bekleyen mayın tarlaları da çıktı.
ASELSAN’ın Proje yöneticisi Ayça Başsoy Böncü ve Sistem Mühendisi Berkant Tiryakioğlu ile birlikte yaptığımız turda sınırda ilk karşımıza çıkan duvar ve üzerine çekilen dikenli teller oldu.
Şimdi yeni proje kapsamında duvarların üstüne belirle aralıklarla çeşitli kameralar ve sensörler konulmuş. Bir de duvar boyunca 10 metrelik alanda etkili olan yer altına MİDAS projesi çerçevesinde fiber kablolar yerleştirilmiş.
Sınır güvenliği kapsamında 135 kilometrelik hatta 16 karakolda sistem kurulumu yapılıyor.
MİDAS; toprak altına gömülü kablo kullanılarak sınır hattı boyunca oluşabilecek sınır ihlallerinin (yürüme, kazma, araç geçiş) tespiti, teşhisi ve bu bilgilerin Güvenlik Yönetim Merkezi ile paylaşılması amacıyla kullanılıyor.
Sınır hattına yaklaşma, geçme ve çevresinde kazı yapma durumunda sistem yerini de göstererek alarm verecek.
Sensör ve kamera
ASELSAN Yöneticisi Böncü, duvarların sınır ötesi tehditlerde fiziksel engel sağladığını ama bazı yerlerin görülmeyebileceğini belirterek, “aslında yeni yaptığımız proje o duvarı akıllandırmak. Araç mı geçiyor, insan mı geçiyor, çevresinde kazı mı yapılıyor? Anında bunları saptayıp ona entegre diğer kamera ve silahları o yöne çeviriyoruz” diyor.
Duvarlarda hat boyu harekete duyarlı gözetleme kameraları olduğunu belirten Böncü şöyle devam ediyor: “akıllı kameralar hareketi algılama özelliğine sahip. Herhangi bir hareket algıladığında o yöne dönüyor ve operatöre anında bilgi aktarıyor.”
Karakollara ise karadan gözetleme sistemi olan Şahingözü, kara gözetleme radarı Acar, Sarp uzaktan komutalı silah sistemi konulmuş. Şahingözü, sınır hattında tespit edilen hedefin mesafesini ve koordinatlarını hesaplamak amacıyla kullanılıyor.
Hedefler takipte
ASELSAN ACAR-K Kara Gözetleme Radarı, METEKSAN RETİNAR Çevre Gözetleme Radarı’nın kullanım amacı sınır hattında gece ve gündüz şartlarında, karada hareket eden veya alçaktan uçan hava hedeflerinin tespiti, sınıflandırması ve takibi.
SWIR Kamera Sistemi ile ise sisli, dumanlı hava koşullarında daha iyi görüntü alınmasını sağlanıyor. Bu özellikle sürekli sis olan Hatay sınırlarında çok işe yarayacak bir sistem.
Balonla takip başlıyor
Sınır hattında şubat ayı içinde kullanılması beklenen yeni bir sistem ise balon ile geniş alan gözetlemesi. Yaklaşık 8 kilometrelik alan gözetlenecek ve balonda 9 kamera olacak. Balon hareket algılama sayesinde durum farklılığını hemen karakollara bildirecek. Ayrıca 500 metre yukarıda uçacak olan balonun üstünde keskin nişancı tespit sistemi de yer alacak ve atış yapılan yeri anında bildirecek.
Karakollara konacak bir sistemde atış yeri tespit sistemi. SEDA, akustik tabanlı olarak atış noktasını tespit edecek. Atış noktasının; mesafe, yanca açısı ve yükseliş açısı bilgilerini Güvenlik Yönetim Merkezi ile paylaşacak.
‘Serçe’ devriye atacak
Suriye sınırında bazı karakollara da Serçe İHA konulacak. Gündüz ve gece görüş kamerası olacak Serçe İHA ile sınır ötesinden görüntü toplayacak. 30 dakika havada kalacak olan Serçe İHA’ya belirli rota verilecek ve kumandasız o gidip gelerek devriye atacak.
‘Sistem tam çalışınca tehditler de bitecek’
Proje yöneticisi Böncü bir süredir denenen sistem ile birlikte tehditlerin azalmaya başladığının kendilerine rapor edildiğini de söyledi. Algılama ve alarmların çalıştıkça geçiş sayısının azaldığını belirten Böncü, sistem tam anlamıyla devreye girince tehdit oluşmamaya başlayacağını vurguladı.
Özellikle MİDAS’ın sınır hattında çok önemli olduğunu belirten Böncü, “Duvara yaklaşmaya başlayınca 10 metreden haberimiz oluyor. İlk kazmayı vurunca hemen yerini saptıyoruz. Sistem sismik olarak çalışıyor. Sınır hattında bütün sistemler denenecek ve en faydalı olanlar yaygınlaştırılacak” dedi.
2 günlük Hatay gezimde milli teknolojinin terörle mücadelede ne kadar önemli olduğunu yerinde gördüm.
Oluşturulan yapay zekâ sistemleri sayesinde karda, kışta, selde, siste Türkiye tarafına tehdit oluşturmak için geçecek her şey görülecek ve önlem alınacak...
Sınır güvenliği kapsamında 135 kilometrelik hatta 16 karakolda sistem kurulumu yapılıyor.
Uygulamaya girecek yeni projelerden biri de 500 metre yukarıdan 8 kilometrelik alanı havadan gözetleyecek olan balon.
Ankara’daki komutanlar da izleyebilecek
Proje yöneticisi Ayça Başsoy Böncü ve Sistem Mühendisi Berkant Tiryakioğlu ile birlikte bir karakoldaki kumanda ve takip merkezine de oturduk.
Sistem Mühendisi Tiryakioğlu bize gözetleme ve müdahale sisteminin nasıl işlediğini tek tek anlattı. Bütün sensörlerin ve kameraların tek harita üzerinde gösterildiğini belirten Tiryakioğlu şunları söyledi:
“Hat boyu gözetleme sistemi, silah sistemleri ve sensörler tek bir bilgisayarda izleniyor. Bu sistemler birbirine entegre olarak çalışıyor. Yaya geçişi olunca yaya ikazı geliyor. Hemen bir kamerayı oraya angaje ediyoruz. Silahlarda o tarafa dönebiliyor entegre olarak. Ya da belirli noktalara alarm koyup o bölgede hareket olunca anında görüyoruz. Sınır 24 saat 3 vardiya olarak izlenecek ve kaydedilecek. Geçmişte tekrar tekrar izlenebilecek. Bu izleme hem karakollardan hem bölükten izlenebilecek. Ayrıca Ankara’daki komutanlar da bu sistemi oturdukları yerden izleyebilecekler. Özellikle operasyonlarda bu sistemin büyük faydası olacak. Bunu da önümüzdeki günlerde yapacağız.”
İdlib köylerini izledik
Takip merkezinden Suriye tarafındaki İdlib’in köylerini de izledik. Bir evde büyük bir bölümün açık olduğunu kameralardan gördüm. Burayı sorunca da sınıra çok yakın olan bu evde Türkiye tarafına atış yapan keskin bir nişancının geçmişte olduğunu öğrendim. Operasyon yapıldığı dönemde ilk bu eve tank atışı yapılmış ve keskin nişancı etkisiz hale getirilmiş. Bu ev o şekilde şimdi de duruyor. Evde yaşayanlar olduğunu da kameralardan görebiliyoruz.
Sınır hattının 7/24 izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt edilmesine yönelik sensör sistemlerinin kurulumu, entegrasyonu ve ilgili altyapılar hazırlanıyor. Projede kullanılacak tüm sensörler, ASELSAN Güvenlik Yönetim Yazılımı ile kontrol edilecek.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024