Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Venezuela’da dün devlet başkanlığı için seçim yapıldı. Seçim öncesi Simon Bolivarcı diye nitelenen Venezuela’nın başkenti Karakas sokaklarında dolaştım.

Kendilerini ‘Bolivar’ın devrimci çocukları’ olan niteleyen Venezuelalıların seçim mitingleri ve hazırlıkları çok farklı. Sokaklar sadece Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nın resimleriyle doluydu. 10 adaylı geçen seçimde ayrıca muhalefet ortak aday çıkarmış. Muhalefetin adaylarının resimlerini ise sokaklarda göremedim. Muhalefet bundan önceki seçimleri boykot ediyormuş. O nedenle birkaç seçimdir katılım düşükmüş. Bu seçimde boykot olmayacağı belirtiliyordu meydanlarda.

Haberin Devamı

Mitingler Türkiye’deki gibi değil. Mitingler için motorlarla gelenler küçük küçük toplanma alanlarını dolduruyor. Maduro ise
şehri gezerek bu toplanma alanlarına geliyor ve destekçilerine konuşmalar yapıyor. Maduro 60 bin motorlunun kendisine
destek için alana geldiğini söylüyor. Maduro gece mitingleri de yaparak desteğini artırmaya  çalıştı son güne kadar.

Mitinglerin en dikkat çekici yanlarından biri de Maduro biraz konuşuyor sonra alandakilerle beraber şarkı söylüyor dans ediyor. Sonra tekrar konuşuyor ve tekrar dans ve şarkı. Mitingleri miting gibi değil de biraz konser havasında geçiyor.

Simon Bolivar’ın devrimci çocukları

Şarkı ve dans

Latin Amerika’daki insanların genel hali de neşeli olmaları, şarkı söylemeleri ve danslarının hareketliliği. Miting alanı geniş alanlara yayılıyor ve gelenler saatlerce ayrılmıyor bölgeden. Bu arada küçük küçük gruplar çemberler halinde neşeli sohbetler ediyor, şarkılar söylüyor. Miting alanına partilerinin sembolü olan horozun canlısını bile getirenler var.

Devlet Başkanı Maduro 3. dönemi için aday oldu. Chavez’in Mart 2013’te ölümünün ardından yerine Maduro geliyor. Sömürgecilikten kurtulmada Simon Bolivar’ın Latin Amerika ülkeleri için önemi büyük. Bunun yanında Chavez’i de seviyorlar Venezuelalılar. Maduro bu 2 ismi sık sık gündeme getiriyor konuşmalarında. Bu 3’lünün fotoğraflarını da yan yana asılıyor birçok yerde.

Muhalefetin ortak adayı olan Edmundo Gonzalez de küçük küçük mitingler yaptı. Onlar da Maduro’nın gitmesini istiyor. Muhalefetteki bir diğer isim ise Maria Corina Machado. Machado aday yapılmadığı için Maduro hükümetine tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Venezuela’nın altın ve petrol gibi doğal kaynakları var. Hükümetin zaman zaman halka bedava benzin verdiğini öğreniyorum sohbetlerimizde. Bu da petrollerin önünde kuyrukların oluşmasını sağlıyor.

Marketlerde fiyat listesi ise ABD doları olarak karşınıza çıkıyor. Venezuela kahve ve kakao üretiminde ise öne çıkan ülkelerden.

Simon Bolivar’ın devrimci çocukları

Renkli binalar

Havaalanından Karakas’a giderken halkın oturduğu gecekondular dikkatimizi çekiyor. Binalar tek katlı ama üst üste yapılmış gibi. Önce renkli renkli binaları görünce ‘ne kadar güzel’ diyorsunuz. Ama binalara yaklaştıkça dokunsanız yıkılacak şekilde üst üste binalar yapıldığını görüyorsunuz. Maduro’nun seçim sürecinde en önemli vaatlerinden biri de konut yardımı olmuş.

Şehirde güzel binalar da var ama genelde kötü ve bakımsız binalar dikkatinizi çekiyor. Bazı binalarda güvenlik için duvarlar ve elektrik telleri de var. Ayrıca 10 katlı binanın her katının pencerelerinde demir parmaklıklar görüyorsunuz. Şehirde motora binenler çoğunlukta. Yeni motorlar da dikkati çekiyor ama onların sivil polis olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD ambargosu da hissediliyor Karakas’ta. Maduro’yu indirmek için ABD tarafından darbe girişimi de olmuş. Venezuelalılar ABD’ye tepkili. Seçim sonrası en büyük korku ise sokakların karıştırılması. Maduro da buna yönelik uyarılarda bulundu. Seçimleri izlemek için Türkiye’nin de bir gözlemci heyeti geldi.

Simon Bolivar’ın devrimci çocukları

Darbe girişimleri yakınlaştırdı

Maduro ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında sıcak bir diyalog var. Birbirlerine ‘dostum’ diye hitap eden iki liderin yakınlaşması 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oldu. Maduro, darbe girişimine sert tepki gösteren ilk liderden biriydi. Maduro ayrıca Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki göreve başlama törenine de katıldı. İki lider birbirlerine resmi ziyarette de bulundu.