Yeni yasama dönemi yarın başlıyor. TBMM’nin ana gündemlerinden bazıları yeni anayasa ve iç tüzük değişikliği tartışmaları olacak.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bugün basın toplantısı yaparak geçmiş dönemi ve yeni dönemi değerlendirecek. Kurtulmuş ile geçen hafta Rusya’daydım. Yeni dönemde milletvekillerinden beklentilerini sorunca son yaşanan kavga olayını gündeme getirdi ve hem gruplarla konuşacağını hem de milletvekillerini uyaracağını söyledi.
Bugün yapacağı toplantıda bu konuyu da gündeme getireceğini dile getiren Kurtulmuş, “Bütün ülkeleri dolaşıyoruz. Dünyada en fazla mesai harcayan meclislerden birisi de Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Hem komisyonlar hem de genel kurul olağanüstü çalışmalar ortaya koymuştur. Bu kadar müzakerenin, bu kadar sözün, bu kadar işin, bu kadar politik çabanın içerisinde hakaretler, topyekûn suçlamalar, yumruklaşmalar, kavgalar; bunlar bize yakışmıyor, doğru şeyler değil. Hem temiz iyi bir dil hem de karşısındakine saygı temelinde arkadaşlarımızın kendisine çekidüzen vermesi lazım” diyor.
Hazır anayasa yok
Yeni anayasa müzakereleri için bir yıl planlanmış. Her kesimin görüşlerini alacağını söylüyor Kurtulmuş. “Hazır anayasa var” eleştirilerini hatırlatınca Kurtulmuş, “Bazı siyasetçilerimiz maalesef yanlış cümleler kuruyorlar, yanlış şeyler söylüyorlar; ‘Meclis Başkanı’nın elinde hazır bir anayasa var, dolaşıyor, partileri ikna etmeye çalışıyor’ diye. Külliyen yanlış. Eğer kasıt varsa külliyen yalandır. Bir madde dahi hazır bir şey yok. Aksine diyoruz ki, bütün partiler, kendi politik kimlikleri çerçevesinde görüşlerini dile getirsin. Önyargısız bir süreci sürdürmeye gayret edeceğiz. Samimiyetle söylüyorum; üzerime düşen, bu süreci yürütmeye çalışmaktır. Herhangi bir kimseye, bir partiye görüş empoze edecek noktada değilim. Böyle bir şey de asla yapmam” diyor.
Türkçeye ilgi
Rusya gezisinde Türkçe öğrenen Rusların sayısının arttığını da gördüm. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nde öğrenciler Kurtulmuş’a sorular sordu. Öğrencilerin yüzde 90’ının sorularını Türkçe sorması ilgi gördü. Hem de akıcı bir dille ve duraklamadan.
Kurtulmuş ile birlikte Moskova Yunus Emre Enstitüsü’nü de ziyaret ettik. Enstitüde, yedi farklı kurs türünde ve 16 grupta 162 kursiyerin Türkçe öğrenmeye devam ettiğini öğrendik. Moskova Yunus Emre’ye 1000’in üzerinde Türkçe öğrenmeye gelen olmuş şimdiye kadar.
Ayrıca Rus medyasında çalışan gazetecilere de Türkçe eğitimi verilmeye başlamış.
Yunus Emre Enstitüsü dünyada 85 merkeziyle Türk dilinin öğretilmesi, Türk kültürünün tanıtılması çalışmaları yapıyormuş.
Marina Karlova’dan hediye
Moskova’daki Yunus Emre’nin açılışını 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanı iken Kurtulmuş yapmış. Altı yıl geçtikten sonra yapılan ziyarette duygulu anlar da yaşandı.
Ankara’daki silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un eşi Marina Karlova da Kurtulmuş’un Yunus Emre ziyaretinde hazır bulundu.
Marina Karlova altı yıl önce açılışta çekilen Kurtulmuş’un fotoğrafını çerçeveli olarak Kurtulmuş’a hediye etti.
Ayrıca Rus ressamların hazırladığı Türkiye resimleri de büyük ilgi gördü.