İHA VE SİHA’larla bölgede dengeleri değiştiren Türkiye, şimdi de karada insansız silahlı araçlarla terörle mücadelede önemli bir sistem kuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beğendiği mini insansız uzaktan kumandalı tank sahada kullanıma kısa sürede girecek.
Türkiye savunma sanayinde günden güne yeni projelere imza atıyor. İHA VE SİHA’larla bölgede dengeleri değiştiren Türkiye, şimdi de karada insansız silahlı araçlar yapmaya başladı.
Bunlardan biri de önümüzdeki günlerde terörle mücadele kullanılacak olan insansız uzaktan kumandalı mini tank. UKAP adı verilen Uzaktan Kumandalı Atış Platformu’nun en az 5 ayrı versiyonu olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beğendiği ve Kara Kuvvetleri’nin kullanacağı mini insansız uzaktan kumandalı tankın seri üretimine geçiliyor.
Uzaktan Kumandalı Atış Platformu’nun üretim tesislerini gezdik ve Katmerciler Grup İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci ile projelerini yerinde inceledik.
SERİ ÜRETİME GEÇİLİYOR
Önce zırh sonra insansız teknolojilere kaydıklarını dile getiren Katmerci “3 yıl önce Uzaktan Kumandalı Atış Platformu’na başladık Aselsan ile. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ‘insansız mini tank’ dedi. Üzerinde silah kulesi var. İnsansız bir yapı. Uzaktan kumanda ile kontrol edebiliyorsunuz. Kara Kuvvetleri ile anlaşma imzaladık. Şuanda onun seri üretimine geçiliyor. Geleceğin sistemleri zaten bunlar, insansız sistemler. Havada nasıl İHA, SİHA var, yerde de İKA var. Yani insansız kara araçları. Gelecek dönemlerde yerini alacak bu sistemler” diyor.
GECE GÖRÜŞ VE KENDİ KENDİNE ŞARJ
UKAP’ın kameralar sayesinde 360 derece görüş sisteminin olacağı belirten Katmerci, ayrıca termal gece görüş kamerası ve sürüş kameralarının da bulunacağını dile getirdi.
Tankın kendi kendini şarj edebileceğini kaydeden Katmerci, “hibrit dediğimiz hem dizel hem elektrikli motorlarla çalışabilen bir sistemi olacak. Gelecekte de bunları sahada, ordularda daha çok göreceksiniz. Türkiye’de insansız kara sistemleri konusunda önemli yol kat etti. Biz de 4 yıldır bu sistemler üzerinde çalışıyoruz. Şu anda envantere sözleşme olarak girdi kısa dönemde de sahada bunun çalıştığını göreceğiz. Kara Kuvvetleri kullanmaya başlayacak. Önce Türkiye’ye verilecek daha sonra diğer ülkelere satacağız” vurgusu yaptı.
5 VERSİYON
Katmerci şunları söyledi:
“Silahlı versiyonu var. Ayrıca yük ve teçhizat taşıyıcı olabilir. Sınır güvenliğinde İHA ile senkronize olup, haritaları alıp, bir yere intikal için kullanılabilir. Meskûn mahalde asker veya polis yaralımız var oraya giremiyorsak insansız aracımızı oraya gönderip yaralıyı oradan çıkarabilirsiniz. Keşif ve gözetleme için kullanılabilir. Römork çekici olabilir. Bunun gibi 4-5 farklı çeşidi var, bunlar üzerinde çalışılıyor. Dünyadaki insansız kara araçlarında Türkiye ciddi bir noktada. Biz de ilk kez karada bu sistemleri konuşan, gösteren, tanıtan olduk. Bunu da geliştiriyoruz.”
ZIRHLI VE İNSANSIZ İŞ MAKİNELERİ
Katmerciler Grubu ayrıcı zırhlı araçlar da yapıyor. Bunlar muharebe araçları ve iş makineleri. İş makinelerini zırhlı ve insansız da yapmışlar.
Katmerci, “Zırhlı iş makineleri yapıyoruz. Pazar payımız yüzde 75 civarında. Hendek olaylarında kullanılan zırhlı iş makinalarını biz yaptık. Talep üzerine insansızlaştırdık. Bunu insansız zırhlı iş makinesi haline getirdik. Şu anda yurt içinde ve dışında sınır ötesi operasyonlarında kullanılıyor” diyor.
4X4 MUHAREBE ARAÇLARI
4x4 tasarlayan bir firma olduklarını belirten Katmerci, “2010 yılında toma üretimi ile savunma sanayine giriş yaptık. Türkiye’deki toma’nın yüzde 80’ini biz üretiyoruz. 4x4 zırhlı muharebe araçlarında etkin olmak istiyorduk. 2016 yılında Hızır’ı tanıttık. Edirne Trakya sınırında görev yapan Ateş denilen versiyonunu Aselsan ile yaptık, teslimatı gerçekleştirdik. O günden sonra bize ihracat kapısı açıldı. Şu anda Afrika’da bir çok ülkede Hızır dediğimiz araçlar görev yapıyor. En son Kenya ordusu için 118 adetlik bir anlaşma imzaladık. Onun üretimine başlıyoruz” vurgusu yaptı.
Kara araçlarında 6x6 ve 8x8 ürünlerde eksikleri olduğunu ve bunun üzerinde çalıştıklarını belirten Katmerci, “Bunlar daha büyük ve mayına daha fazla dayanıklı ürünler. Bizim amacımız eksik olan bu ürünleri yapmak. Şu anda yüzde 65-70’ini tamamladık. Gelecekte bunlara talepler hem Türkiye’de hem dünyada artacak. Eren diye meskûn mahal aracını hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde tanıtacağız. Daha küçük bir araç. Dar sokaklarda işlev göstersin diye. Onu tasarladık. 9 kişilik Hızır’ın 13 kişiliğini tasarladık. Hızır 2 olarak tanıtımını yakında yapacağız” diyor.
SALGINDA YATIRIMA DEVAM
500 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Katmerci şunları söyledi:
“Kenya’dan aldığımız siparişle birlikte en az 120 kişi daha istihdamı artıracağız. Daha çok üretim yapıyoruz ama Arge’de 60 tane elemanımız var. Arge merkezimiz İzmir’de. İzmir’de tasarlayıp burada (Ankara) üretimini yaparız. Savunma sanayi ürünlerini sadece Ankara’da üretmek istiyoruz. İzmir ve Ankara’da 32 bin metre kare fabrikamız var. Pandemide biz durmadık, çalışmayı artırdık. Yatırımımız arttı. Geçen yıl toplam ciroda yüzde 30 artış var. Ciromuzun yüzde 85’i ihracat oldu. Son 10 yılda yapılanları gördükçe bizim üstümüze düşen daha fazla çalışmak ve Türkiye’nin ihracatına, istihdamına, yatırımın artırılmasına katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah bu devam edecek.”
OPERASYONEL ÖZELİKLERİ
Mini tankın operasyonel yetenekleri de şöyle:
- Tırmanabilirlik yüzde 60
- Yan eğilim yüzde 50
- Hendek geçişi 900 mm
- Dik engel 400 mm
- Derin su geçişi 500 mm
- Maksimum hız 20 km/h
- Uzaktan kontrol mesafesi 5000 m.
Melih Aşık
BİLİM VE SANAT
24 Aralık 2024
Cem Kılıç
Emekli olmak isteyen eksiği nasıl tamamlar?
24 Aralık 2024
Ali Eyüboğlu
Her kuşağın sevdiği sanatçı
24 Aralık 2024
Çağdaş Ertuna
Tacizi anlatan filmde başrole taciz skandalı
24 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Aslan | Yeni hedeflere yol alıyorsunuz
24 Aralık 2024