Akkuyu
İlk imzası 2010 yılında atıldı. Temeline ilk harç 2018 yılında döküldü. Şu anda 4 reaktörün inşası sürüyor.
Dün nükleer enerjide yeni bir döneme girildi. İlk nükleer yakıt Akkuyu’ya geldi. Böylece Akkuyu artık NÜKLEER TESİS statüsüne kavuştu.
Akkuyu’da dün yapılan törene katıldım. Yıllardır nükleer enerji tartışılır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığı ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile sürekli temas nedeniyle 2024 yılında Türkiye nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacak. Yani enerji bağımsızlığı konusunda yeni bir adım devreye girmiş olacak.
Enerji kaynaklarına bir yenisi eklenerek enerjideki bağımsızlık ateşine bir yenisi daha eklenecek.
Güvenilir, çevre dostu enerji
Akkuyu’da Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya geldik. Arka arkaya gelen enerji adımları nedeniyle mutlu ve heyecanlı gördüğüm Bakan Dönmez, gelecek yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını dile getirdi.
4 reaktörden güvenilir, kesintisiz, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji sağlayacağını belirten Dönmez, “Yıllık elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu Akkuyu’dan karşılayacağız. Burada üreteceğimiz yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrikle yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız. Akkuyu Türkiye Yüzyılı’nın yeni nesil enerjisi olacak” diyor.
Rakamlarla Akkuyu
Akkuyu’da şu anda dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşası yapılıyor. 600’ü aşkın Türk mühendis Akkuyu inşaatında görev yapıyor. Sahada ise 30 bine yakın kişi çalışıyor. Bu rakamın yüzde 80’i Türk. Bu istihdam açısından da büyük rakamlar. Bu sayı çevredeki birçok ilçenin nüfusundan fazla.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali 550 bin bağımsız parçadan oluşacakmış. Bu çok ilgimi çekti. Yani Akkuyu’da sadece bir inşaat yapılmadığı aynı zamanda elektronik, mekanik, makine ve imalat sanayisi açısından dev bir çalışma yapıldığı bilgisi verildi Akkuyu turumuzda.
Dünyada sadece 5 adet bulunan, dünyanın en büyük vinçlerinden iki tanesi Akkuyu NGS’de görevde.
Toplam hafriyat çalışması 19 milyon metreküp. Yani bununla Türkiye’nin kara sınırlarına 1 metre genişlikte yaklaşık 7 metre yükseklikte bir set yapılabilir.
Burada kullanılan beton miktarı ise 3.2 milyon metreküp. Bu ne demek? Bu Türkiye’nin en doğusundan en batısına 1 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde beton dökülmesi demek.
Burada kullanılan boru bağlantısı 840 km. Yani Ankara ile İstanbul arasında gidip gelme mesafesine yakın.
Peki, burada ne kadar kablo kullanılacak biliyor musunuz? Ankara ile Moskova arasını iki kez gidip gelecek kadar. Yani tam 7 bin 411 kilometre. Bunları duyunca şaşırıyor insan.
Akkuyu projesi NDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca sürekli denetleniyor.
317 kişi Rusya’da nükleer enerji eğitimine gönderilmiş. 291 Türk mühendis ise Rusya’da nükleer enerji alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak Akkuyu’da iş başı yapmışlar. 26 Türk mühendis ise halen eğitimlerine devam ediyormuş.
Mili Eğitim Bakanlığı bursu ile 500 öğrenci daha yurt dışında eğitim görmek için seçilmiş. Yani yeni nesilde yeni nesil enerji için eğitim alıyor.
Dünyada nükleer enerji ne durumda?
Nükleer enerjide dünyadaki tablo ise şöyle:
ABD’de 92, Fransa’da 56, Çin’de 56 ve Rusya’da 37 nükleer reaktör işletmede
AB elektriğinin yüzde 25’ini nükleerden karşılıyor
Avrupa’da 170 reaktör işletme, 16 reaktör inşa halinde
Birleşik Krallık, önümüzdeki dönemde 8 adet NGS kuracağını açıkladı
Avrupa Komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak kabul etti
Güney Kore, Japonya, Fransa ve Polonya son dönemde aldığı kararlar doğrultusunda nükleer enerjiye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.