Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın öbür ucunda yani 10 bin km uzakta yer alan Latin Amerika’da Türkiye’ye sevgi ve Türkçe’ye ilgili günden güne artıyor. Buna en büyük katkıyı 2018 yılından beri Venezuela’da okulları olan Maarif Vakfı ve Türk dizileri veriyor. Maarif’in başkent Karakas’ta 3 okulu var. Bunları gezerek öğrencilerle sohbet ettim, mezuniyet törenlerine katıldım. Eğitim kalitesi ile ülkenin aranan okulları içine giren Maarif Vakfı’nın her yıl öğrenci sayısı yüzde 100’ün üstünde artış gösteriyormuş. Maarif’in 2 okulu ayrıca en iyi ilk 7’ye girmiş. Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün “dünyanın neresine giderseniz gidin Türkiye’ye ve Türkçe öğrenmeye ilgi çok” diyor.

Haberin Devamı

10 bin km uzakta Türkiye sevgisi

Maduro’nun torunu

Maarif Vakfı’nın öğrencileri arasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nın torunu Victoria da var. Birçok bakanın ve askerin de çocuklarının olduğu Maarif Vakfı’nın okullarına Venezuela eski Devlet Başkanı Chavez’in de torunu için bu sene ön kayıt yapıldığı belirtildi. Ayrıca Türk dizileri de ülkede Türkçe’ye ilgiyi arttırmış. Salgın döneminde Maarif Vakfı hem uzaktan eğitim hem de Türkçe dersleri vererek bölgede dikkati çeken okullar arasına girmiş.

Devlet Başkanlığı seçimi sonrası sokaklarda çatışmaların yaşandığı Venezuela’da Türkiye ve Türkçe çok seviliyor. Özellikle Türk okullarında okuyan öğrenciler Türkiye’ye gitmek istiyor. Okullardaki yerel öğretmenler ise daha çok Türkçe dersi konulmasını istiyor. Karakas’taki mezuniyet töreninde öğrenciler Türkçe şarkılar da okudu. Öğrenciler Türkiye’ye bizim aracılığımızla selam gönderdi.

10 bin km uzakta Türkiye sevgisi

FETÖ’den 2 okul alındı

Venezuela yönetimi 15 Temmuz sonrası FETÖ’nün Karakas’taki 2 okulunu kapatarak Maarif Vakfı’na devretmiş. Bu Latin Amerika’da bir ilk de olmuş. Daha sonra ilginin artması üzerine 1 okul daha kurulmuş Karakas’ta. Ülke temsilcisi Kemal Çavlan daha birkaç okul açmak için potansiyel olduğunu belirtiyor.

FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla mücadele için kurulan Türkiye Maarif Vakfı yurtdışında aranan okullar arasına girmiş durumda. Bunu okulları gezerken gördüğümüz kaliteden de anlıyorsunuz. Maarif’in Kolombiya’da da eğitim merkezi var ve önümüzdeki günlerde Latin Amerika’da daha da açılacakmış.

Haberin Devamı

Venezuela’da Türkçe öğretmek için ayrıca Yunus Emre Vakfı temsilcilik açmış. Bir ayda 60 öğrenci eğitime başlamış.

Türk dizileri izliyorlar

Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün okullarının 10 bin km uzakta bile büyük ilgi gördüğünü dile getiriyor. Verdikleri kaliteli eğitim ve talep sayesinde birçok ülkede okullarının arttığını dile getiren Akgün, “52 ülkede 500’e yakın okulda 53 bin öğrencimiz oldu” diyor.

Maarif’in dünyanın dört bir yanında 7 bini aşkın görev yapan çalışanı olduğunu belirten Akgün, okullarının Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan penceresi olduğunu dile getiriyor. Salgın döneminde eğitimin tamamını kesintisiz şekilde Türkçe’ye aktaran bir kuruma dönüştüklerini dile getiren Akgün, “Türkçe’ye ilgi inanılmaz ve her anlamda arttı. İnsanlar Türkiye’ye ilgi duyuyorlar, Türkiye’yi seviyorlar. Türkiye’nin son yıllarda yükselen yıldızının, adının yarattığı büyük bir ilgi alanı var. Bu şimdi büyük bir sempatiye de dönüşmüş durumda. Gerek Türkiye’nin yurtdışında artan görünürlüğü, iş aleminin etkisi, dizilerin etkisi çok önemli oldu. Sosyal medyadan da Türkiye’yi yakından takip ediyorlar. Dolayısıyla dünyanın neresine giderseniz gidin herkes 3-5 kelime Türkçe size ‘merhaba, nasılsın, günaydın’ demeyi öğreniyor. Ben Arjantin’de Tunus’ta Arap dünyasında bunu gördüm. Kolombiya’da kahvede Türk dizileri izleniyor. Biz de özellikle okullarımızda bu konuda Türkiye adına öncü olduk ve Türkçe’nin öğretilmesinde önemli bir rol üstlendik” diyor.