Çağa damgasını vuracak en önemli buluşlardan birisi de, hiç kuşkusuz, çok uzun ömürlü piller olacak.
Türkiye de dahil hemen her ülkenin en önemli gider kaynaklarının başında enerji geliyor. Pilleri de o kapsamda değerlendirmek gerekir. Çünkü kullanım alanları sürekli genişliyor...
Dünyanın neresine giderseniz gidin tablette, telefonda, bilgisayarda ve diğer tüm elektronik aletlerde, olmazsa olmazların en başında pil geliyor... Pil teknolojisi, dünden bugüne çok gelişti. İlk cep telefonlarını ya da laptopları hatırlayın. Şarj süreleri birkaç saatle sınırlıydı. Şimdi uzadıkça uzadı ama özellikle akıllı telefonların kullanım alanları, öylesine arttı ki yine şarj sorunu yaşanmaya başlandı.
Akşam olmadan biten piller, hele bir de olmadık yerde ve olmadık anda dünya ile ilişkinizi kesiyorsa, o an için, daha vahim bir durum olamaz!
Pilin önemi!
Eminiz ki bilim insanları ve yatırımcılar bu işe kafa yormaya devam edecekler. Çünkü tahmin edilemeyecek kadar büyük bir pazar!.. Pil konusunu, son 5 yıldır açmadığım devlet görevlisi, üniversite rektörü ve işadamı kalmamıştır herhalde. Ne olur işe kaynak ayırın, kafa yorun, getirisi sizi de, ülkeyi de ihya eder desem de derdimi anlatamadım. Görünen o ki, anlayan da zor çıkacak. Çünkü çok daha önemli işlere kafa yoruyoruz!..
Gelelim, çabucak biten pilleri, daha verimli ve daha uzun süreli nasıl kullanırız sorusuna. Bu konuda çok farklı öneri ve görüşler var. İnternetin derinliklerine daldıkça da farklı bilgi ve önerilerle karşılaşıyorsunuz.
Lafı hiç uzatmadan onlara geçelim ve eğer sizin de bu konuda öneriniz varsa, yazın onları da paylaşalım:
Pili bitiren durumlar
1. İlk olarak ekran parlaklığına göz atın. Ekranınızın parlaklığı sonuna kadar ise şarjınızın çabuk bitme nedenlerinden birisi budur. Ekran parlaklığını düşürerek pil süresini uzatabilirsiniz. Ayrıca ekranın kapanma süresini de kısaltarak pil süresini artırabilirsiniz.
2. Telefonunuzun WiFi bağlantısı sürekli açık ise şarjınız bir taraftan boşalıyor demektir. Kullanmadığınız zamanlarda WiFi’yi kapatmalısınız. Ayrıca Bluetooth da sürekli açık kalmamalı. Çünkü WiFi gibi pil ömründen yemektedir.
3. Pil ömrünü önemli bir şekilde etkileyen durumlardan birisi de GPRS ve konum istekleridir. Eğer siz de GPS, Foursquare’de check-in yapmak veya sosyal ağlarda konumunuzu ekleme gibi işlerde GPRS’i yoğun bir şekilde kullanıyorsanız buna biraz ara vermelisiniz.
4. Pil düşmanı diğer bir uygulama ise 3G’dir. Eğer 3G ile işiniz yoksa kesinlikle kapatın. Çünkü pil ömrünü tüketen uygulamaların başında 3G gelmektedir.
5. Telefonunuzun arka planında çalışan uygulamalar şarjınızı gizliden gizliye tüketmektedir. Bu uygulamaları kullanmıyorsanız tamamen sonlandırınız.
6. Son olarak titreşimleri de telefonunuzdan kaldırabilirsiniz. Çünkü titreşim ekstradan pil tüketmektedir. Bununla birlikte gereksiz bildirimleri de kapatabilirsiniz. (bilgilix)
Kullanmıyorsan kapat!
Ve işte bir başka öneri paketi:
Whatsapp, twitter, facebook gibi platformlar ile iletişim ihtiyaçlarımızın artması, şarj tüketimini de beraberinde getiriyor. Peki ihtiyaçlarımızı karşılamaya devam ederken bataryamızı daha fazla dayanacak şekilde nasıl optimize ederiz?
Aslında bataryanın gün boyu dayanıklılığını uzatmak için yapacağımız şey kullanmıyorsan kapat felsefesini benimsemek. Peki neleri kapatmamız lazım?
1- Bluetooth kulaklığınızı aktif kullanıyorsanız bunu es geçebilirsiniz ancak dosya gönderimi gibi bir özelliği kullandıktan sonra açık tutmaya devam etmek şarjınızın çabuk bitmesine neden olur.
2- Wi-Fi özelliğini açıksa ve herhangi bir ağa bağlı değilseniz, kablosuz internet bulunmayan noktalarda dahi telefonunuz arka planda kablosuz ağları aramaya ve o ağlar üzerinden internete bağlanmaya çalışacaktır. Şarjınızın ciddi anlamda tükenmesine neden olur. Wi-Fi üzerinden internet bağlantısına ihtiyacınız yoksa kapalı tutun.
3- 3G özelliği hızlı internet bağlantısı deneyimi sunar ancak, mail, whatsapp, facebook gibi uygulamalar 2G (edge) hızında da son derece verimli çalışmaktadır. Web sayfalarında dolaşmak, skype, viber benzeri uygulamalarla görüntülü görüşme yapmak ya da video izlemek gibi bir niyetiniz yoksa 3G’yi muhakkak kapalı konuma getirin, ihtiyacınız olduğunda açın.
4- Flaş ışığı gündüz fotoğraf çekerken genelde işinize yaramaz fotoğraf çekerken ışığı nasıl kullanacağımızı bilmiyorsak ne yaptığımızdan emin değilsek flaş özelliğini otomatik modda tutun.
5- Mail, facebook, twitter vb. uygulamaların otomatik senkranizasyonunu kapatın. Anlık bildirimler almak sizin için çok hayati önem taşımıyorsa bu uygulamalara gelen bildirimleri elle (manuel) olarak güncelleyin ya da 2 saatte bir gibi senkronizasyon aralığını uzatın böylelikle daha az şarj ve internet bağlantısı tüketeceklerdir.
6- Ekran ışığı en çok şarj tüketen unsurlardan biridir. Otomatikte kullanmanız en uygunu olacaktır. Eğer kısık ayarlarda kullanmaktan rahatsız olmazsanız ayarlarını kısıp kullanmak daha uzun şarj ömrü sağlayacaktır.
7- GPS konum servisleri özelliklerini navigasyon uygulamasına ihtiyacınız yoksa ya da facebook, twitter, foursquare vb. gibi uygulamalardan yer bildirimi yapmayacaksanız kapalı tutun. İhtiyacınız olduğunuzda açıp yine kapatın.
8- Arka planda çalışan uygulamaya 15 dakikadan uzun bir süre sonra tekrar ihtiyacınız olacaksa kapatın.
9- Titreşim motorunu ihtiyacınız yoksa kapalı tutun.
10- Eğer Android telefon kullanıyorsanız işinize yaramayan widgetleri kaldırın.
11- Otomatik ekran karartma ve tuş kilidi süresini düşürün.
12- NFC özellikli telefonunuzda varsa ve kullanmıyorsanız kapalı konuma getirin.
Tüm bu unsurları göz önüne aldığınızda telefonunuzun şarjı yüzde 20,30 arasında daha uzun dayanacaktır. (teknosoru)
Kullanım ömrü?
Giderek daha da incelen ve hızlanan akıllı telefonlar, her ne kadar kullanıcısının beğenisini kazanıyor olsa da hızlı tükenen pil süresiyle de tepki toplamaya devam ediyor.
Ve çok merak edilen iki soruya cevap:
Pilinizi günde 1 kere şarj ederek ortalama 3 yıl kullanabilirsiniz.
Pilinizin dolu ya da boş olması hiç önemli değil, istediğiniz zaman şarja takabilirsiniz...
Özetin özeti: Türkiye keşke biraz da bu konuları tartışabilse!..