Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Özel okul ücretlerine yapılan ya da yapılacak zam ile öğretmenlere yapılan zam oranları arasında adeta uçurum var.

Kurum sahipleri, maaşlara öngörülenin dışında daha fazla zam yapılması halinde ayakta kalmalarının mümkün olmadığını ısrarla dile getirirken, çalışanlar da maaşları için telaffuz edilen zam oranları ile en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale düşebileceklerini söylüyorlar. Görünen o ki pek çok özel öğretim kurumu ve çalışan için alarm zilleri çalıyor. Ya okullar kapanma noktasına gelecek ya da başta öğretmenler olmak üzere çalışanlar işsiz kalacak. Bu noktada her iki taraf gibi paydaşlardan bir diğeri olan devletin de özellikle vergiler konusunda fedakârlık yapması gerekiyor. Yoksa kapanan her okulun yükü kendi sırtına binecektir. Kaldı ki zaman zaman zor durumdaki pek çok sektöre can simidi oldu. Yine olabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı işliyor mu?

MEB, seçmeli ders tercihlerinin e-okul sistemi üzerinden 20 Ocak’a kadar yapılacağını açıklamıştı.

Peki, seçmeli ders sistemi sağlıklı işliyor mu?

Örneğin öğrenci istediği dersi seçebiliyor mu, yoksa zorunlu seçmeli ders uygulamasına devam edilecek mi?

Sendikalar bu konuda kaygılı: “Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her ders seçme döneminde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek, sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Ataması yapılmayan öğretmenlerin ataması yapılarak öğretmen yokluğu gerekçesi rahatlıkla ortadan kaldırılabilir.

Yıllardır sınırlı sayıda seçmeli derse sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması, sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanlarıyla dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi kabul edilemez.”

Bu noktada, örneğin şu sorulara cevap arayarak konuya yeni bir açılım getirilemez mi?

Haberin Devamı

*Seçmeli dersler, her okulda yeterince ciddiye alınıyor mu?

*Sınavlara hazırlık amacıyla kullanıldığı doğru mu?

*Yeterince ders açılmamasının gerekçeleri neler?

*Uygulamalı seçmeli dersler var mı? Gerekli altyapı her okulda bulunuyor mu?

*Seçmeli derslerin zorunlu seçmeli derse dönüştüğü iddiaları gerçek mi?

*Seçmeli dersler kentten kente, okuldan okula değişiyor mu?

*Ortalama kaç seçmeli ders seçeneği sunuluyor?

Yeniden değerlendirilmeli

Öğrencileri karanlıkta okul yollarına düşüren sabit saat uygulamasının, bilinen aksine kaygı, stres ve depresyonu engellediği iddia edilmiş.

Karanlıkta eğitim konusuna dün de bugüne hep şaşı bakılıyordu, görünen o ki değişen hiçbir şey yok.

İkili eğitim yapan okullarda bu bir zorunluluk haline gelse de Avrupa ülkeleri ve bizde eskiden olduğu gibi “yaz/kışsaat uygulamasına geçilmesi” yeniden değerlendirilebilir. Değerlendirilmeli de...

Özetin özeti: Birçok konuda olduğu gibi eğitimde de 100. yıla ve gelecek yüzyıla yeni bakış açısıyla girmek bize çok yakışır.