HACETTEPE Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şule Erçetin'in şu günlerde Türkiye'nin gündemine çok uyan bir kitabı yayımlandı. Dili biraz akademik de olsa, siyasete, liderliğe ve duyarlı seçmenliğe soyunan hemen hemen herkesin okuması gereken doyurucu bir kitap.
"Lider Sarmalında Vizyon" ismini taşıyan kitabı okuduktan sonra, siz siz olun bizim liderlerden hangisi bu kalıplara giriyor, diye sakın bir kıyaslamaya girmeyin. Çünkü moraliniz bozulur.
Liderlik ve vizyon kavramlarına tarihsel bir derinlik katan Erçetin, bununla da yetinmemiş, bu konuda dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarını da değerlendirmeye almış. Sadece politikada değil, herhangi bir alanda vizyon sahibi bir liderliğe soyunduysanız, kitapta sizi sonuca ulaştıracak birbirinden ilginç reçeteler var.
Doç. Erçetin'i böylesine güzel bir çalışması için kutladıktan sonra, şu soruyu sordum:
Liderlik ve vizyon konusunda müthiş bir birikim elde etmişsiniz. Bu çerçeveden bakıldığında, mevcut liderlerimizden hangileri, uluslararası kabul gören liderlik ve vizyon kavramlarına sahip?
Yanıtı, "maalesef hiçbiri" oldu.
Zaten kitabı okuduğunuzda bu sonuca ulaşmanız zor olmuyor. Hele hele politika, liderlik ve vizyon tanımlamalarındaki derinliğe daldığınızda, hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da, nasıl aldatıldığımızı, nasıl kandırıldığımızı açık açık görebiliyorsunuz.
Başbakan ve yeni lider arayışlarının sürdüğü şu günlerde Erçetin'in kitabı pek çoğumuz için yol gösterici olacaktır. En azından kimlerin olmaması gerektiği konusunda fazlasıyla aydınlatıcı... Akademik tutukluğun ötesine geçip biraz da örneklemeler yapsaydı, sanırım daha çarpıcı olurdu. Umarım; ikinci, üçüncü baskılarda uluslararası parametreleri, mevcut liderlere de uygular ve biz de yüzde kaç oranında bu niteliklere sahip olduklarını görürüz.
Kitapta dünden bugüne liderlik, vizyon ve politika kavramları bir bir ele alınmış. İşte bazı tanımlar:
Liderlik: En az çatışma, en güçlü işbirliği ile insanları başarıya ulaştırma yeteneğidir (1921, E.L. Munson).
Liderlikle yöneticiliğin birbirinden farklı olduğunun ısrarla vurgulandığı kitapta politika ve vizyonun onlarca tanımından bir kaçı da şöyle:
Politika: Kimin nerede, ne için, ne zaman ve nasıl bulunacağını belirlemektir (H. Lasswell). Bir güç yarışıdır ( W. Konnblum).
Vizyon: Geleceği görmek, düşlerle gerçekleri dengeleyebilmek, kurgulayabilmek, riske girmek, riski yönetmek ve paylaşmaktır.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr