Önümüzdeki öğretim yılında üniversitelere kaç öğrenci alınacağı belirlendi. Yeni kontenjanlar, muhtemelen bugün Diyarbakır'da toplanacak Üniversitelerarası Kurul'da da gündeme gelecek. YÖK Başkanı Gürüz tarafından rektörlere bilgi verilecek.
YÖK'ün nihayet aklı başına geldi ki, diplomalı işsiz yaratmaktan öte fazla bir işlevi kalmayan fakültelerin kontenjanlarını azaltma kararı aldı. Bu öğretim kurumlarının başında 30 binden fazla mezunu işsiz kalan ziraat fakülteleri geliyor. Yine aynı şekilde ihtiyacın çok üzerinde öğrenci alan ilahiyat fakültelerinde de kontenjan azaltımına gidildi. Bu arada iki yıllık ilahiyat meslek yüksekokulları ile ikinci öğretimleri de kaldırıldı. Eğitim fakültelerinde de yığılma olan alanlarda kontenjanlar yarı yarıya düşürülürken, sınıf öğretmeni yetiştiren bölümlere ağırlık verildi.
Bu arada yüksek lisans ve doktora eğitimi için seçilen 8 büyük üniversitenin kontenjanlarında da çok büyük düzeylerde olmasa da azaltma yoluna gidildi...
Üniversite harçlarına yapılacak zammın bugün yarın açıklanması bekleniyor. Zam oranının enflasyon oranında olacağı ve arzulayan her öğrenciye, devlet tarafından burs verileceği öğrenildi.
Tercihlerin bu yıl ilk kez ÖSS puanlarının açıklanmasından sonra yapılacak olması, üniversiteleri harekete geçirdi. Üniversiteler, ilk 5 bine giren öğrencilerin kendilerini seçmeleri halinde kesenin ağzını iyice açtılar. Özellikle iddalı devlet üniversiteleri, başarılı öğrencileri Bilkent, Koç, Sabancı gibi vakıf üniversitelerine kaptırmamak için harçların karşılanması ve barınma olanaklarının sağlanmasının yanı sıra aylık burs miktarını da 50 milyon liraya kadar çıkarttılar. Burs konusunda devletin bu yıl daha cömert davranacağı gelen duyumlar arasında. Şu anda 10 milyon lira olan aylık burs miktarının yüzde 150'ye varan oranda artırılacağı belirtiliyor...