Girne Amerikan Üniversitesi’nin 25. yıl kutlamaları çerçevesinde KKTC’deydim.İlk kurulduğu yılları hatırlıyorum. O günden bugüne çok yol kat etmiş.
Girne Amerikan, ABD dışındaki en büyük Amerikan üniversitesiymiş. İsmi Amerikan ama her şeyi ile bir Türk üniversitesi. 50’yi aşkın ülkeden 6 bin civarında öğrencisi var. Büyük çoğunluğu da Türk...
Yeni öğretim yılının açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da geldi. Ama hükümetten tek kişi yoktu. Meclis toplantısı varmış! Peki ya Büyükelçimiz? O da yoktu.
Yadırgadım. Konuşmam da bunu da özellikle dile getirdim.
Üniversiteler KKTC’nin olmazsa olmazları. Üniversiteleri çıkarıp aldığınızda, geriye bir şey kalmaz. Üstelik KKTC’de 25 yıllık kaç tane kurum var ki! Buna rağmen hükümetten hiç kimsenin bulunmaması çok manidardı...
Türkiye’nin ve Ak Parti iktidarının KKTC üniversitelerine sıcak bakmadığı varsayımını da kabul etmek de mümkün değil. Çünkü dünden bugüne bütün iktidarlar, KKTC’deki üniversite oluşumunu destekledi, desteklemeye de devam ediyor. Üstelik Girne Amerikan’ın fahri doktora verdikleri arasında Ecevit’ten Erdoğan’a neredeyse tüm başbakanlar da var. O halde Büyükelçi niye yoktu?..
İstanbul Üniversitesi’nden tanıdığımız Yıldırım Öner Hoca, şimdi Girne Amerikan’a rektör olmuş. Daha önce de Lefke Avrupa’nın rektörüydü. Uzun yıllardır burada. KKTC vatandaşı olmuş. Ve 20 yıl önceki hocalık heyecanı hiç kaybolmamış.
Üniversitenin kurucusu Memduh Erdal ve damadı Serhat Akpınar. Memduh Bey, eski mücahitlerden. Odasındaki fotoğrafları ve anılarını dinlediğiniz de Kıbrıs’ın son 50 yılına tanıklık ediyorsunuz. Bu süreçte Türkiye’yi ve KKTC’yi yönetenlerle hep çok yakın olmuş. Bu öğretim yılından itibaren, bu üniversitede hocalık yapacak olan Murat Karayalçın’la birlikte, Türkiye ve Kıbrıs ile ilgili bazı anekdotları dinlerken etkilenmedik desek yalan olur.
Küresel ekonomik kriz, Türkiye’deki vakıf üniversitelerini olduğu gibi, KKTC üniversitelerini de derinden etkilemiş. Çok büyük yatırımlar yapmalarına karşın sürekli öğrenci kaybediyorlar. Bu da onları Türkiye dışındaki farklı ülkelere yöneltmiş.
Ülke olarak resmen tanınmasa da 70’e yakın ülkeden öğrencisi var ve diplomaları da kabul görüyor. Girne Amerikan, bu açılım çerçevesinde İngiltere ve Singapur’da iki yeni kampüs kurmuş. İngiltere’deki kampüsün ve üniversitenin varlığının resmen kabul edilmesi, pek çok girişim gibi Rumları fazlasıyla kızdırmış. Görünen o ki Serhat Bey’in bu genişleme politikası, daha pek çok ülkeyi kapsama alınana alacak.
Farklılık yaratmak
Açılış töreninde ben de kısa bir konuşma yaptım. Konusu farkındalıktı. Türkiye’de ve KKTC’de üniversiteden geçilmiyor. Aynı yaş kuşağında sadece bizde 6 milyon genç var. Dünya ölçeğine vurduğunuzda da yarışacakları on milyonlarca yaşıtları bulunuyor.
Onların içinden sıyrılıp önemli noktalara gelmek istiyorsanız farklılık yaratmak zorundasınız diye başlayıp peş peşe sıraladım:
Sorun yaratan değil çözen, kaynakları tüketen değil yaratan, susan değil konuşan, mazeretlerin arkasına saklanan değil öneri getiren, kızan değil hoş gören, dayatmacı değil uzlaşan, düne ya da ideolojilere takılıp kalan değil geleceğe bakan, pes eden değil mücadeleci, kolaycı değil yaratıcı, içine kapanan değil dünyaya açılan, ifade özgürlüğünü kısıtlayan değil savunan, kavgacı değil barışçı, hizip yaratan değil ekipçi olun.
Ve özetin özeti olarak da sıradan biri değil, farklı olun, farkındalık yaratın dedim. Kendi hayatımdan örnekler paylaştım. Hiç kimse ciddiye almazken neden ille de eğitim dedim, hemen herkes gençlerden kaçarken Genç Bakış’la neden gençlerin sesi olduğumuzu anlattım...
Hem üniversite hem de öğrenciler olarak farkındalık yaratmaları gerektiğini vurguladım. Bakalım ne kadarını başarabilecekler? Üniversite Ar-Ge laboratuvarlarıyla, öğrencileri de yaratıcılılık ve girişimcilikleriyle ne kadar öne çıkacaklar? Bir sonraki buluşmada da onu konuşacağız...
Çünkü artık kuruluşlarını tamamladılar ve farkındalık yaratma dönemindeler...
Özetin özeti: Sokağa çıkıp biraz gezdiğinizde, KKTC’de işlerin neden çok yavaş ya da tersine gittiğini anında görmeniz mümkün. Ne onlar bir sinerji yaratabiliyor ne de Türkiye! Şikâyetin ötesine bir türlü geçemiyorlar...