Genç Bakış’ta önceki gece domuz gribini tartıştık. Özellikle de aşı konusunu. “Aşı yaptıranlar neden yaptırıyor, yaptırmayanlar neden yaptırmıyor?” sorusuna cevap aradık. Konuya kafa yoran iki profesörü konuk ettik. Her ikisi de mutlaka aşı olunması gerektiği konusunda anlaştılar. Ama biri ille de olmam dedi. Gerekçeleri vardı. Öğrenciler de ona katıldı ve salonun neredeyse tamamına yakını aşı olmamaya karar verdi.
İşte programdan satır başları:
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
- Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kafa karışıklığı ve aşıya anlamlı bir tepki var. Dünya genelinde ilaç endüstrisine karşı oluşan ciddi güvensizlik tartışmaların ana sebebi. Bu virüsün, ekonomik bir silah olduğu kesin.
- Domuz gribi aşısına kesinlikle karşı değilim. Hatta Sağlık Bakanlığı’ndan daha çok aşı taraftarıyım. Ama tıp endüstrisinin oyunlarına gelmemek gerek.
- Sağlık Bakanı’nın çıkıp kitlesel ölümler olacağı gibi açıklamalar yapması gereksiz korku yaratmaktır, bunu doğru bulmuyorum. Burada yapılan, bir korku ticaretidir.
- Enteresan bir çelişkidir ki, bir insanın gripten zarar görme ihtimali ne kadar fazla ise aşıdan fayda görme ihtimali o kadar azalıyor.
- Şu an bu aşıların etkili olup olmadığı kesin değil. Etkili olması beklentisiyle yapılıyor.
- H1N1 pozitif olan insanların sayısı testle saptananların çok üzerinde. Türkiye’de 2 bin diye bilinen rakam, aslında 400 bin ya da daha fazla.
- Dünyada aşı yapıldıktan sonra ölen 30-40 kişi olduğu söylendi. Bunun aşıyla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bunlar zaten aşı olmasa da ölecek vakalardı.
- Bence Türkiye’de iki milyondan fazla insan domuz gribi geçirdi. En önemli sorun, hastalığı geçirenlerin aşı olup olmayacağı ve olurlarsa tıbbi bir sorun çıkıp çıkmayacağı. Buna ait bir bilgi var mı?
- Ben bugüne dek hiç grip aşısı olmadım. Domuz gribi aşısı da olmayacağım. Sağlıklı insanların aşı olmaması gerektiğine inanıyorum.
- Mevsimsel grip tanımı doğru değil. Mutat grip demek gerek.
- Türkiye’de bundan önceki yıllarda mutat grip hastalığı bakımından ölüm riski taşıyan 10 milyon insanın sadece 1 milyonu aşı oluyor, 9 milyonu olmuyor. Peki, Dünya Sağlık Örgütü bu 9 milyon insanı aşılayın derken biz neden yapmıyorduk?
- Eğer Sağlık Bakanlığı önceki yıllarda diğer grip aşıları için de bu kadar kararlı davransaydı ben hiç konuşmazdım.