The OthersYardım bu kez hızlı geldi

Yardım bu kez hızlı geldi

07.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yardım bu kez hızlı geldi

Yardım bu kez hızlı geldi


Silahlı Kuvvetler, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı depremden hemen sonra bölgedeydi. Genelkurmay'ın yeni kurduğu DAK birliği ise hazır bekliyor


Özellikle Marmara depreminde yaşanan, Düzce depreminde de kendini hissettiren ilk yardım ve kurtarma çalışmalarındaki aksaklık bu kez yaşanmadı.
Orta Kaymakamı Oktay Memiş başkanlığındaki Kriz Masası, Kızılay'dan 3 bin çadır, 6 bin kişiye sıcak yemek çıkaracak mobil mutfak, sağlık ekibi ve jeneratör talebinde bulundu.
Kızılay Çankırı'ya üç araç, bir ambulans, dört jeneratör, bir mobil klinik, 200 çadır, 400 battaniye, bir sağlık ekibi ile 10 bin kişilik muhtelif gıda; Çubuk'a da iki araç, bir seyyar mutfak, bir ambulans, bir sağlık ekibiyle, 5 bin kişilik muhtelif gıda, 200 çadır ve battaniye gönderdi.
Sağlık Bakanlığı, Çankırı ve Çubuk'a beşer ambulans, doktor ve yardımcı sağlık personeli sevketti.
Kara Kuvvetleri'ne bağlı iki helikopter, depremin ardından bölgede keşif ve acil durumlarda müdahale için Ankara'dan havalandı.
Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait tam donanımlı altı ambulans, hekim ve yardımcı sağlık personeliyle beraber Çerkeş'e, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki Laboratuvar Hizmetleri Daire Başkanlıkları'ndan oluşan yedi kişilik acil müdahale ekibi de, gerekli araç ve gereçlerle deprem bölgesine gitti.
Afet Bölge Koordinatör Valisi Kutluay Öktem, 400 çadır ve çadır kurmada deneyimli 25 kişinin bölgeye gittiğini, üç TIR dolusu gıda ve beş TIR dolusu çadırın yanı sıra battaniye, ışıldak, yatak, ranza, jenaratör ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılan çeşitli cihazlar taşıyan toplam 25 TIR'lık malzemenin de bölgeye aktarıldığını söyledi.
Ankara Valisi Yahya Gür, iki sivil savunma ekibinin, arama - kurtarma çalışmalarına katılmak üzere saat 06.30'da Çerkeş'e gönderildiğini, bir sivil savunma ekibinin de Ankara'da acil durumlar için yedek olarak bekletildiğini ifade etti. Çubuk Garnizonu'nda görevli birliklerin, talep doğrultusunda faaliyetlere başladıkları ve ihtiyaç halinde ambulans, uçak ve helikopterlerin görevlendirileceği kaydedildi.
Genelkurmay Başkanlığı'nca doğal afetlerde arama - kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulan ve geçtiğimiz günlerde basına tanıtılan "TSK DAK Taburu'nun da hazır beklediği ve ihtiyaç halinde göreve gönderileceği bildirildi.
Başbakanlık Kriz Merkezi, haberleşmenin doğrudan ve kesintisiz yapılabilmesi için Orta ilçesiyle seyyar uydu telefon hattı kurulduğunu açıkladı.
Ankara Valiliği Kriz Merkezi Çubuk'a üç seyyar mutfak, 200 çadır, 500 battaniye ve bir sağlık ekibi, İl Sağlık Müdürlüğü personeliyle birlikte 5 ambulans ve çeşitli ilaç maddeleri, Ankara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 250 koli gıda ve temizlik maddesi, Büyükşehir Belediyesi de 100 çadır, bir ambulans ve sağlık ekibi, gıda malzemesi ve ekmek, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü de üç hasar tespit ekibi yolladı.
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nde bir temsilcinin görevlendirildiğini, tüm faaliyetlerin bu merkezle koordineli ve işbirliği içinde yürütüldüğünü, Tabii Afet Koordinasyon Merkezi başta olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriz merkezlerinin 24 saat esasına göre faaliyete geçirildiğini bildirdi.
4. Kolordu Komutanı Korgeneral Erol Tutal'ın incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gittiği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir afet taburunun da bölgede görevlendirildiği açıklandı.