The OthersSafkan Türk ineğinden sonra safkan Türk atı

Safkan Türk ineğinden sonra safkan Türk atı

07.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Safkan Türk ineğinden sonra safkan Türk atı

Safkan Türk ineğinden sonra safkan Türk atı


Günseli Önal Ankara


Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, "Safkan Türk ineği" geliştirme projesinden sonra şimdi de "safkan Türk atı" yetiştirmek istiyor. Gökalp, "Türkiye'de Safkan Arap Atları Yetiştirme Derneği, Safkan İngiliz Atı Yetiştirme Derneği var. 'Safkan Türk Atı Yetiştirme Derneği' de olsa iyi olmaz mı? Türkiye'nin iklimine, koşullarına uygun Türk atı da geliştirilebilir" dedi.
"Türk ineği"nin elde edilmesi için 100 yıl gerektiğini söyleyen bilim adamlarını eleştiren Gökalp, "Bunu söyleyenler genetik mühendisliği okusunlar. Bir sığır ırkının gelişmesi için 100 değil, 10 yıl gerekir. Bir sıfırı fazladan koymuşlar" diye konuştu.
Günümüzde besiciliğin gerilediğini ve çok sayıda besi hayvanı türünün yok olduğunu belirten Gökalp şunları söyledi:

"Mandalarımız yok oldu"

"Kars'ın zavot sığırı, Trakya'nın bozstep sığırı, Ankara'nın tiftik keçisi ve tavşanı, manda türleri artık yok oldu, tek tük kaldı. O bozstep sığırları dev gibi olurdu, kesince 400 kilogram et verirdi. Ankara tavşanını şimdi Fransa'dan ithal ediyoruz. Türkiye'nin iklimine, koşullarına uygun Türk ineği geliştirelim deyince, 'Bunun için 100 sene gerekir' diye karşı çıktılar. Bu kadar sürüyorsa, üniversitelerimizde hayvan ıslahı kürsülerini niye açtık o zaman? Bu kürsüler, sığır, koyun gibi hayvanları geliştirerek üstün verimli ırklar elde etmek için kurulmuştur."
Gökalp, kendisinin bir ziraat profesörü olduğunu, zooteknik bölümünü bitirdiğini, hayvan ıslahı konusunda ders aldığını, genetiği iyi bildiğini, ABD'de doktorasını biyo-teknoloji konusunda yaptığını anlattı.
Kabak, patlıcan, salatalık, domates gibi sebzelerin tohumlarının ithal edildiğini belirten Gökalp şöyle konuştu:, "Biz kendi şartlarımıza, iklimimize uygun tohum geliştirip köylümüze kaliteli tohum versek, bu tohumlar için dışarıya trilyonlarca lira para akıtmasak, bu kadar geniş topraklarımızda üretip bunları dışarıya satsak kötü mü olur? Bizim görevimiz bu."