The OthersKuşkonmaz için en ideal zaman

Kuşkonmaz için en ideal zaman

22.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

2000 yılı aşkın süredir şifalı bitki olarak bilinen kuşkonmaz, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.

Kuşkonmaz için en ideal zaman
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Damak zevki gelişmişlerin, maceracı mutfakları sevenlerin vazgeçilmezi kuşkonmazın sofraları renklendireceği en uygun zamandayız. Eşsiz kokusu, kendine özgü aromasıyla 2000 yılı aşkın süredir şifali bitki olarak bilinen kuşkonmazın tüm dünyada kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Yeşil, beyaz, mor gibi farklı türleri, yetiştiği yöreye göre değişir. Bazı destek ürünlerin içeriğinde özleri kullanılmaktadır.


Kalp sağlığı

Kuşkonmaz folattan çok zengin olduğu için kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. 1 porsiyonunun günlük folat ihtiyacının yüzde 66'sını karşıladığı bilinen kuşkonmaz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yaygın olarak ekilmekte ve tüketilmektedir. Kalp hastalarının ortalama yüzde 20-40'ında gözlenen homosistein yükselişlerinin günde 400 mikrogramlık folat alımları ile yüzde 10 oranında azalabileceği gözlenmiştir. Bu doğrultuda kalp hastalıklarının oldukça yüksek olduğu ülkemizde koruyucu önlem olarak besinlerle folat alımını artırmanın önemini vurgulamak gerekir.

Haberin Devamı

İdrar söktürücü

Potasyumdan zengin, sodyumdan fakir olan kuşkonmaz, mineral dengesi olarak sağlık kriterlerine uyması dışında asparagin isimli aktif bir aminoasit içeriğiyle de idrar söktürücü etki taşımaktadır.


Bağırsak için önemlidir

Kuşkonmaz, içeriğinde barındırdığı sindirilemeyen karbonhidrat grubundan olan inülin ile bağırsak florasında iyi huylu bakterilerin gelişimine katkı sağlayabilmektedir. Normalde bağırsaklarımızda zaten yer alan ancak inülin etkisiyle üretimi artan bu bakteriler kolon sağlığı için çok önemlidir. Bu sayede koruyucu ajanlar arttıkça kötü huylu bakterilerin hastalık yapıcı etkilerine karşı da savunma sağlanabilmektedir.


Hamileler tüketmeli

Hamile kalmak isteyen bayanlar, bu kısmı dikkatlice okumalılar. Yüksek folat içeriğiyle hücre bölünmesine ve DNA sentezine yardımcı olabilen, sinir sitemi için önemli bu besini öğünlere eklemek hem keyifli hem de sağlıklı olacaktır.


Haftanın tarifi

Tatlı ekşili kuşkonmaz sote
Malzemeler: 1 kg taze kuşkonmaz
Sos için: 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 adet tatlı salatalık turşusu (ince kıyım), 1 adet kuru soğan (küp küp doğranmış), 1/2 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı organik kapari, 1 yemek kaşığı balzamik sirke, 2 diş sarımsak (dövülmüş), 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 adet közlenmiş kırmızı biber (ince kıyım), 1 yemek kaşığı acı hardal, 1 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı: Kuşkonmazları soyup demet halinde bağlayın, kaynamış suda üzerine tuz serpip limon sıkıp kaynatın. Yumuşayınca ateşten alın, üzerine sos malzemelerini harmanlayıp dökün. İster sıcak, ister soğuk afiyetle yiyin.

Haftanın öğüdü

Kuşkonmazın sağlık faydalarını biliyor, tadını seviyor ancak mutfak kültürümüzde çok da yer almayan bu sebzeyi nasıl mönülerinize katacağınızı bilmiyorsanız işte size birkaç pratik öneri:
Soslara oldukça yakışan kuşkonmaz, ızgara sebzelerin yanına, özellikle mantar ve turba güzel eşlik edecektir. Farklı tatları tüketmeye alışık olmayanlar için hafif limon, sirke ve zeytinyağı ile haşlanmış kuşkonmaz mükemmeldir. Makarnaseverlerin daha lezzetli, sağlıklı ve daha düşük kalorili bir alternatifi de kuşkonmazlı makarnalardır. Zeytinyağı, kekik, biberiye ile harmanlanıp az zeytinyağı ile keyifli bir makarna partisi yapabilirsiniz. Tabii makarnanız kepekli ve suyunu çektirme yöntemiyle pişirilmelidir.
Omletlere de çok yakışan kuşkonmaz, hem yeşil rengi ve hoş kokusuyla hem de tadıyla kahvaltı sofralarınıza yenilik getirebilir.
Yazarlar