22.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Kalp sağlığı
Kuşkonmaz folattan çok zengin olduğu için kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. 1 porsiyonunun günlük folat ihtiyacının yüzde 66'sını karşıladığı bilinen kuşkonmaz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yaygın olarak ekilmekte ve tüketilmektedir. Kalp hastalarının ortalama yüzde 20-40'ında gözlenen homosistein yükselişlerinin günde 400 mikrogramlık folat alımları ile yüzde 10 oranında azalabileceği gözlenmiştir. Bu doğrultuda kalp hastalıklarının oldukça yüksek olduğu ülkemizde koruyucu önlem olarak besinlerle folat alımını artırmanın önemini vurgulamak gerekir.
Bağırsak için önemlidir
Kuşkonmaz, içeriğinde barındırdığı sindirilemeyen karbonhidrat grubundan olan inülin ile bağırsak florasında iyi huylu bakterilerin gelişimine katkı sağlayabilmektedir. Normalde bağırsaklarımızda zaten yer alan ancak inülin etkisiyle üretimi artan bu bakteriler kolon sağlığı için çok önemlidir. Bu sayede koruyucu ajanlar arttıkça kötü huylu bakterilerin hastalık yapıcı etkilerine karşı da savunma sağlanabilmektedir.
Haftanın tarifi
Tatlı ekşili kuşkonmaz sote
Malzemeler: 1 kg taze kuşkonmaz
Sos için: 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 adet tatlı salatalık turşusu (ince kıyım), 1 adet kuru soğan (küp küp doğranmış), 1/2 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı organik kapari, 1 yemek kaşığı balzamik sirke, 2 diş sarımsak (dövülmüş), 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 adet közlenmiş kırmızı biber (ince kıyım), 1 yemek kaşığı acı hardal, 1 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı: Kuşkonmazları soyup demet halinde bağlayın, kaynamış suda üzerine tuz serpip limon sıkıp kaynatın. Yumuşayınca ateşten alın, üzerine sos malzemelerini harmanlayıp dökün. İster sıcak, ister soğuk afiyetle yiyin.
Haftanın öğüdü