20.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Kalori bir ölçü birimidir. Nasıl ki kilogram ağırlık ölçüsünü, metre uzunluk ölçüsünü, litre hacim ölçüsünü belirtirse kalori de vücutta tüketilen enerjinin ölçüsüdür. Bir şey yediğiniz zaman, o yiyeceğin içerdiği kalori miktarı, onun vücuda sağladığı enerji birimi sayısıdır. Kalori aynı zamanda vücudunuzun harcadığı enerjinin de ölçüsüdür, yani hem giren hem de harcanan enerjinin ölçüsüdür. Bu yüzden egzersizler boyunca da sürekli olarak yakılan kalori miktarından bahsederiz.
Bunun için biz diyetisyenlerin pratik hesaplama yöntemleri ve eğitimimizin bir parçası olarak çok geniş bilgimiz vardır ancak asıl ölçme yöntemi şöyledir. Yiyecekler kalorimetre kabı (bomb kalorimeter) adı verilen özel bir alet içinde yakılır. Yiyecek, önce içeriğindeki suyu çıkarmak için kurutulur ve sonra da suyun içinde duran özel bir konteynırın içine yerleştirilir. Yiyecek yakılınca ortaya çıkan ısı, bu kap sayesinde suya aktarılır. Suyun kaynadığı miktar, kalorinin ölçüsünü belirler. Bir kalori, bir gram suyun sıcaklığının bir santigrat artması için ihtiyaç duyulan enerji miktarıdır.
Yiyecekler içeriklerinde protein, karbonhidrat (şeker ve nişasta) ve yağ içerir, bunların her biri kalori içerir. Yiyeceklerdeki su, vitamin ve minerallerin ise kalorisi yoktur. Bu sebeple su kalorisizdir su oranı yüksek besinler düşük kalorili (salatalık, domates, marul gibi) su içermeyen yağlı besinler ise (badem, mayonez gibi) yüksek kalorilidir.
Bir büyük dilim havuçlu kekin yaklaşık 400 kalorisi, büyük boy taze bir elmanın ise 90 -100 kalorisi vardır. Yani kek size elmanın dört katı kadar enerji (kalori) verir. Bu kaloriyi yakabilecekseniz almanız elbette iyidir ama temel enerji ihtiyacınız zaten karşılanmışsa, vücut kalan fazla kaloriyi yağ olarak depolayacaktır. Bu durumda kek, elmaya göre dört kat daha fazla yağ depolar. Vücut yediğiniz her besinin fazlasını yağ olarak depolar bu besinin sadece yağ olması gerekmez.
İnsanlar nasıl kalori kaybettiği konusunda birbirlerinden farklılık gösterirler. Hepimiz sınırsızca yemek yiyen ancak çok az kilo alan insanları biliriz. Bu şanslı kişiler yemeğin bol olduğu ve ince olmanın da makbul olduğu toplumlarda kabul görürler. Ancak herhangi bir açlıkta da ilk gidecek onlardır, çünkü vücutları mideye indirilen kalorileri enerji olarak depolayamazlar (yağ).
Herkes eşit yaratılmamıştır
Her gün 500 kalori azaltmanın yararı
7000 kalorinin bir kiloya eşit olduğunu duyarız (yani bir kilo almak için 7000 ekstra kalori alındığını). Eğer haftada 7000 kalori daha az alırsak, vücudumuz bir kilo daha verecektir. Aslında aritmetik şu şekildedir. Eğer günlük tüketiminizden her gün 500 kalori azaltırsanız, haftada 3500 kalori daha az tüketmiş olur ve böylece yarım kilo verebilirsiniz. Bu sayılar kalorilerin nasıl kiloya dönüştüğünü göstermek için yardımcı olur. Ama yine de şu unutulmamalıdır, sayılar kaba ortalamalardır. İnsanlar bir kilo vermek için ne kadar kalori yakmaya ihtiyaç duyduğu konusunda farklılık gösterirler. Dolayısıyla bu sayılar sizin için uygun olmayabilir. Önemli olan her besin grubundan dengeli miktarlarda tüketerek ve orta seviyede egzersiz yaparak aldığı-nız ve harcadığınız kaloriyi dengelemektir.