TÜRKİYE'nin, envanterine katmak için uğraştığı F - 15 Eagle av bombardıman uçaklarını üreten Amerikan Boeing firması,
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç ile diğer üst düzey yetkililere bir brifing verecek.
Yunanistan'ın alma girişimleri üzerine, Türkiye'nin de envanterine katmak için harekete geçtiği F - 15 konusu, ABD Savunma Bakanı William Cohen'in geçen haftalarda Ankara'ya yaptığı ziyarette gündeme getirildi. Türkiye'nin önümüzdeki 25 - 30 yıl içerisinde yapmayı planladığı 150 milyar dolarlık savunma harcamalarını, Amerikan firmalarına çevirmeye çalışan Cohen, Türkiye'ye silah satışı konusunda Kongre engelini aşmak için yardımcı olma sözü verdi.
Cohen, Ankara temaslarının ardından, Boeing firmasına, Türk Hava Kuvvetleri'ne gösteri ve brifing yapma izni verdi. Firmanın üst düzey yetkilileri, Ankara'ya gelerek çalışmalara başladılar. Mürted'deki Akıncı Hava Üssü'nde bugün gerçekleştirilecek brifingin saati, 14.15 olarak planlandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kılıç ile diğer üst düzey yetkililerin katılacağı brifingde, F - 15'lerin tüm özellikleri ayrıntılı biçimde anlatılacak. Brifingin ardından, Türkiye'ye getirilen 2 adet F - 15'in gösteri yapması bekleniyor.
20 ile 40 adet arasında alımı planlanan F - 15'lerin Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girmesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) "hava - hava" muharebeleri açısından büyük bir üstünlük kazanacak. F - 16'lara göre daha üstün niteliklere sahip olduğu değerlendirilen uçakların, Türkiye'ye özellikle Ege'de büyük bir hava üstünlüğü sağlayacağına işaret ediliyor.
F - 15'ler, "Pratt - Whitney" tipi 2 motora ve 4 bin 445 kilometre menzile sahip. F - 15'lerin hızı ise, ses hızının 2,5 katı, yani 2 bin 655 kilometre.
Üzerinde 20 milimetre makineli top bulunan F - 15'ler, Sparrow ve Sidewinder füzeleri taşıyor. F - 15'ler, yüksek irtifada, düşman radarlarına yakalanmadan, hedefini vurabilme özelliğine de sahip bulunuyor.
Körgfez krizinde büyük yararlılıklar gösteren F -15'ler, hala Körfez'de ABD'nin en büyük kozu olarak değerlendiriliyor. Savaş uçakları, halen ABD'nin yanısıra, Japonya, İsrail ve Suudi Arabistan'ın da envanterinde yer alıyor.