The OthersDGM boykotu karar erteletti

DGM boykotu karar erteletti

22.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM boykotu karar erteletti

DGM boykotu karar erteletti

       KAMUOYUNDA "Kalemli Çete" olarak bilinen ve aralarında TBMM'de pankart açan öğrencilerin de bulunduğu gençler, "Dev - Sol / Devrimci Yol üyesi olmak, yardım ve yataklık etmek"ten yargılandıkları davanın dünkü duruşmasına katılmayınca beklenen karar çıkmadı.
Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklarla birlikte avukatları da katılmayarak DGM'leri boykot etti. Sabahın erken saatlerinde DGM bahçesi girişinde ve Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan sanıklarla avukatları, daha önceden aldıkları duruşmaya katılmama kararını uyguladı. Avukatlar, DGM'ye dilekçe götürerek yargılamanın durdurulmasını istedi. Dilekçede, yargılamanın durdurulması talebiyle duruşmaya katılmamanın gerekçeleri de "DGM'lerin oluşum itibarıyla bağımsız ve tarafsız olmaması" gösterildi.
Sanık avukatlarından bazılarının izleyici bölümünden izlediği duruşmada ilk olarak verilen dilekçe okundu. Mahkeme, ara kararında, DGM'lerin anayasal bir kurum olması nedeniyle yargılamanın durdurulması istemini reddetti. 2 No'lu DGM Başkanı Turgut Okyay'ın okuduğu ara kararda sanık ve avukatlarına gelecek duruşmaya katılarak esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için yeniden davetiye çıkarılacağı ve dosyanın karar için incelemeye alınacağı bildirildi. Sanık ve avukatları bir sonraki duruşmaya katılmaz veya katılıp savunma yapmazlarsa mahkeme gıyapta karar verecek. Mahkeme ayrıca sanık ve avukatlarına suçun değişme ihtimaline karşı Terörle Mücadele Kanunu'nun 1 ve 2. maddelerine göre ek savunma hakkı verilmesini kararlaştırdı.

İlk yargılamanın ardından haklarında verilen toplam 96 yıllık hapis cezası Yargıtayca bozulan sanıklarla avukatları, ikinci kez yapılan yargılamanın bir önceki duruşmasına katılmışlar ancak heyet değişikliği gerekçeleriyle esas hakkındaki savunmalarını vermemişlerdi.
Duruşmaya katılmayan sanıklarla yakınları duruşmanın yapıldığı sırada Abdi İpekçi Parkı'nda toplanarak kısa bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, DGM'lerde askeri üye bulunması, bu mahkemelerin bağımsız olmadığının göstergesi olarak tanımlandı. Açıklamada ilk kararın Yargıtay tarafından bozulmasına karşın mahkemenin cezalandırma isteminde diretmesine karşı "İşte DGM adaleti" şeklinde tepki gösterildi. Yaklaşık 400 kişilik grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Haklarındaki toplam 96 yıllık hapis cezası kararı, Yargıtay 9. Dairesi tarafından bozulan sanıklar için hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, Ahmet Aşgın Doğan, Metin Murat Kalyoncugil, Bülent Karakaş, Özgür Tüfekçi ve Ulaş Doğu Atlı'nın 30'ar yıl; Mahmut Yılmaz'ın 22 yıl 6 ay, Deniz Kartal, Elif Kahyaoğlu ve Nurdan Bayşahan'ın 7'şer yıl 6'şar ay hapsi istenmişti. Mustafa Coşar, Menderes Tutuş ve İlker Durmuş hakkında beraat kararı verilmesi talep ediliyor. Mahkeme bu görüşe uyarsa 96 yıl mahkumları olarak bilinen kalemli çete, 195 yıl mahkumları olarak anılacak.