‘Bizim Gazete’ kimin?ÇAPRAZ ATEŞASLI ÖKTENERTürkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 6 yıldır günlük olarak bir gazete çıkarılıyor. Okuyucuların pek farkında olmadığı bu gazetinin adı, "Bizim Gazete". Peki, "Bizim Gazete"ye gazeteciler olarak "bizim" diyebilir miyiz? "Bizim Gazete" neden ve kimin için yayınlanıyor?
Okuyucusu kim? Basın mensuplarının çoğuna da kapalı bir yapısı yok mu? Böyle bir gazeteye ihtiyaç var mı? Çoğunlukla resmi ilanlarla yayınlanması, meslek etiğini zorlayan bir durum değil mi? İşte meslek mensuplarının değerlendirmeleri...
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli Reklam yapabilsek ve iyi dağıtabilsek işin rengi değişir Bizim Gazete cemiyet tarafından 6 yıldır çıkarılıyor. Tirajı 2 - 3 bin civarında. Bu sayı elbette yeterli değil. Bana sorarsanız Türkiye’de hiçbir gazetenin sayısı yeterli değil. Olanaklarımız sınırlı. Bir sermaye gücümüz yok. Cemiyetin olanaklarıyla çıkarıyoruz. Ekonomik açıdan yeterli ve kadromuz olsa, daha çok kişi çalıştırsak, daha çok sayfamız olsa, reklam yapma olanağımız bulunsa, dağıtım olanağımız daha geniş olsa, işin şekli değişir. Bu bir tiraj gazetesi olarak çıkmadı zaten. Bir meslek gazetesi. Kendi çapında bir referans gazetesi.
Spor, magazin sayfası yok. Türkiye’nin sorunlarına ilişkin raporları, makaleleri yayınlamaya çalışıyoruz. Köşe yazarlarımız cemiyet üyesi. Araştırma görevlileri de yazıyor. Bir gazetenin belli unsunlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama eksikliklerimiz de var. Sayfa sayısı, haberlerimiz sınırlı. Ancak, bizden çok daha az tirajlı gazetelerde var. Bizim Gazete sadece basın ilan kurumu resmi ilanları ile çıkmıyor. Özel ilanlar da alıyoruz. Mesela bayramda, epey özel ilan aldık. Ayda birkaç kez çıkan özel ilanlar da var. Her kuruluştan alıyoruz. Bugüne kadar 20 - 30 kuruluştan almışızdır.
Yazar Oktay Ekşi Yayınlanan şey, gazete değil; Gazeteciler Cemiyeti’ne yakışmıyor Bizim Gazete’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne yakışan bir gazete olduğunu düşünmüyorum. Aslında yayınlanın gazete olduğunu da düşünmüyorum. Asıl mesele, böyle bir yayın olmalı mı sorusunda. Cemiyetin günlük gazete çıkarmasını mesleğe saygı açısından uygun bulmuyorum. Çünkü böyle bir günlük gazete özelikle iddialı bir cemiyet tarafından çıkarılıyorsa, onun bir gazeteden beklenebilecek asgari nitelikleri taşıması gerekir. Ankara’da hazin bir denemesi yapılmıştı. İstanbul’daki de ondan farklı değil. Sadece devletin verdiği resmi ilanla yaşayan biz gazete olması hazin değil mi? Böyle bir gazete okuyucuya hizmet etmiyor. Amacı, cemiyete veya çıkarana sadece gelir sağlamak olabilir. Gazete önce
haber demektir. Haber yarışında kabul edilebilir bir düzeyde hizmet veremiyorsa, gazete olmaktan çıkar. Diğer taraftan bir gazete, kamuoyunu oluşturan görüşler içerir; belirli bir hayat anlayışı, bir ideolojisi vardır. "Bizim Gazete"de böyle bir niteliği göremiyoruz. Fotoğraf açısından da teknolojinin gereklerine uygunluk ve sayfa düzeni diye bir şey yok. Sadece arada sırada ne oluyor diye bakıyorum.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı İsmet DemirdöğenCemiyet’e uygun bir gazete Sürekli almam, okumam gereken bir yayın organı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu tür gazeteler, ticari kaygı duymadan, gerçek anlamda bir habercilik yapabilir, toplumu aydınlatma görevini yerine getirebilir. Biz otosansürün uygulanmaması gerektiğini söylüyoruz. Bizim Gazete’yi de otosansürün uygulanmadığı; kaygı duyulmadan habercilik yapılan bir alan olarak görüyorum. Bu tür yayınların sayısının artmasını diliyorum. Cemiyete yakışır bir gazete. Meslek içi haberlere yer verilirse, gazeteciler arasında iç haberleşme görevi de görebilir. Gazetenin yaşayabilmesi için zorunlu kaynak, ancak ilanlar yoluyla sağlanabiliyor. "İlan almasın" diyeceğim ama o zaman nasıl çıkacak? Daha çok resmi ilanlar almasının etik açıdan uygun olup olmadığı sorusuna yanıt vermek istemiyorum.
Dünya Gazetesi sahibi Nezih DemirkentGönlüm daha iyi çıkarılmasından yana İçerisinde medyayla ilgili bazı alt yazılar bulunduğu için, yazma fırsatı bulamayan gazeteciler orada yazdığı için sürekli okuyorum. Daha iyi çıkmasını tercih ederim. Gazetenin sayfa sayısı, kadrosu dolayısıyla ancak bu ölçülerde yayınlanabiliyor. Ekonomik koşulları daha iyi olsa, daha iyi bir gazete çıkabilir. Çoğunlukla resmi ilanlarla yayınlanması ahlaksızlık değil. Özel sektör ilanları olduğu zaman onları da koyuyorlar. Bu gazete Cemiyet’in mali yapısına katkıda bulunmak için çıkartılıyor. Temel hedef, örnek bir gazete olması değil. Belli okuyucusu var; iddialı değil. "TGC böyle bir gazete çıkartmalı mı?" diye sorarsanız, gönlüm daha iyi bir gazetenin çıkmasından yanadır.
ENTELLEKTÜEL BAKIŞ