'Türkiye'nin Einstein'ı "Arf Teoremi" yaratıcısı Cahit Arf, dün toprağa verildi
BİLİM dünyası, ünlü matematikçimiz Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ı, dün
son yolculuğuna uğurladı.
Dünya matematik literatürüne "Arf Teoremi" ile giren ve 'Türkiye'nin Einstein'ı olarak kabul edilen Cahit Arf için, İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında sade bir tören düzenlendi. Törende yapılan konuşmalarda Arf'ın matematik dünyasına katkısı, bilim adamlığı üzerinde duruldu. İ.Ü. Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, Arf'ın matematiğe yaptığı katkılardan söz ederken, Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Avcı ise öğrencilerle olan ilişkilerini, onları matematik bilimine nasıl teşvik ettiğini anlattı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Dinçer Ülkü de, Arf'ın Tübitak'ı kurarken hiç zorlanmadığını belirtti, "Uygulamalı bilimlere de önem verirdi. Ömrü boyunca araştırmaya önem verdi. Biz de kendisine layık olmak için elimizden gelen çabayı harcayacağız" dedi. Prof. Dr. Ayhan Çavdar da, Arf'ı daima yeni yollar açmaya çalışan bir bilim adamı olarak tanıdığını vurgulayarak, "Sayın Arf, tanrısal güzelliği anlama işlevini sağlayan en akılcı yolun matematikten geçtiğini biliyordu. Bu nedenle bu bilim dalını seçmiş ve çok sevmişti" diye konuştu.
Törene kızı Fatma Arf Oliver, eşi Chadwick Oliver, torunları Elif ve Renin'in yanısıra, yakınları, çalışma arkadaşları, Prof. Dr. Erdal İnönü, İstanbul Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Berkarda, TÜBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Kaymakçalan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) Genel Başkanı Ufuk Uras, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Arf'ı uğurlama sırasında oldukça üzgün olduğu gözlenen Erdal İnönü, tören sonunda başsağlığı dileklerini kabul etti, gazetecilere Arf hakkında
bilgi verdi. Arf'ın bilim dünyası için önemli bir kayıp olduğunu anlatan İnönü, "Önemli bir özelliği herşeyin aslını anlamak olmuştur. Hiçbir şeyden çekinmezdi. Onun için önemli olan anlamaktı; bilime değer veren bir insan olarak anlamak, araştırıcı zekasını kullanarak olayların nedenini anlamak. Matematik de bunun için iyi bir alandır" dedi.
Prof. Arf'ın cenazesi daha sonra, Levent Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Profesör Arf, "Hasse - Arf teoremi" ile matematik dünyasında tanındı. Sentetik geometri problemlerini cetvel ve pergelle çözülebilir olup olmadıklarına göre sınıflandırmayı tasarlayan Arf, yalnızca ikinci dereceden cebirsel denklemlere indirgenebilen problemlerin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebileceğini saptadı. Karakteristiği 2 olan cisimlerin kuvadratik formlarını sınıflandırıp, değişmezlerini saptadı. Bu çalışmada ortaya çıkan "Arf değişmezi" terimi onun matematik dünyasındaki ününü arttırdı. Ayrıca, "Arf halkaları" ve "Arf kapanışları" kavramlarıyla tanındı. Arf, son yıllarda da matematiğin biyoloji bilimi içindeki olası uygulamaları üzerinde çalışmalar yapıyordu.