The OthersAvrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

Avrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

22.08.2016 - 14:57 | Son Güncellenme:

Ada Kent Üniversitesi'yle Kıbrıs'a önemli bir yatırım yaptıklarını belirten Başkan Emiroğlu, "Hedefimiz daha çok yabancı öğrenci. Üniversite eğitimini ancak bu şekilde evrensel hale getirebiliriz” dedi.

Avrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

Avrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

Haberin Devamı

MİLLİYET KIBRIS EKİ

İstanbul'da eğitim kurumları bulunan Avrupa Eğitim Grubu, Mağosa'da kurduğu Ada Kent Üniversitesi'yle Kıbrıs'a nitelikli eğitim anlayışını taşımak istiyor. Avrupa Eğitim Grubu Başkanı Talip Emiroğlu, benimsedikleri eğitim anlayışı, hedefleri ve eğitimcilerin sorunlarıyla ilgili Milliyet'e önemli açıklamalarda bulundu.

Eğitim geçmişinizi anlatır mısınız?

Ben 30 yıllık özel eğitimciyim. Başkanı olduğum Avrupa Eğitim Grubu bünyesinde, anaokuldan liseye İstanbul'un en seçkin okulları yer almaktadır. Avrupa Koleji İstanbul'da üç ayrı kampüste istikrarlı bir şekilde nitelikli eğitimi ön planda tutarak hizmet vermektedir. Ayrıca grubumuz içerisinde Kent Koleji ve Avrupa Meslek Yüksekokulu da yer almaktır. Görüldüğü gibi, bizim eğitim alanının dışında bir yatırımımız olmadı. Zaten ben de eğitim kökenliyim.

Haberin Devamı

Ekonomiye ve kültüre katkı

Kıbrıs'ta yatırım yapma fikri nerden geldi aklınıza?

İstanbul'un dışında ilk eğitim yatırımımızı Kuzey Kıbrıs'ta yapma niyetimiz yeni değil. Bu dört yıldır gündemimizdeydi. Aslında bize niçin geç kaldınız diye sormalısınız. Kuzey Kıbrıs daha uluslararası geliyor bana. Türkiye'deki üniversiteler daha çok yerli öğrencilere odaklı bir strateji güdüyor. Belki haklılar. Çünkü yerli öğrenci potansiyeli çok yüksek. Ancak ben üniversite öğretiminin daha evrensel olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yerli öğretim görevlileri ve yerli öğrencilerle çok yapamazsınız. Yabancılar da olursa daha kolay olur. Türkiye'de yabancı öğrenci oranı maalesef çok düşük. Kuzey Kıbrıs bu konuda çok başarılı. Ayrıca buranın çevre coğrafyada yabancı öğrenci açısından bilinirliği de çok yüksek. Bana göre buradan gitmek daha avantajlı. Biz Mağosa'da açtığımız Ada Kent Üniversitesi'yle yabancı öğrenciyi hedefliyoruz. Kıbrıslı öğrenci almıyoruz demek saygısızlık olur. Burslu başarılı öğrencileri almak isteriz tabi ama asıl hedefimiz yabancı öğrencidir. Böylece Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisine, kültürüne katkı sağlamak istiyoruz.

Eğitimcilere gereken önem veriliyor mu?

Kuzey Kıbrıs'ın dünyada tanınmayan bir ülke olduğunu göz önüne alırsak, buradaki üniversitelerin çok büyük işler yaptığını söyleyebilirim. Çok zor şartlarda kendilerini kabul ettirdiler. Ve burayı öğrenci ülkesi yaptılar. İşte biz de KKTC'nin haklı davasını dünyaya anlatmak için yeni bir kürsü sunuyoruz. Bugün 80 binlere ulaşan öğrenci sayısının 150 binlere ulaşması için katkı sağlayamak istiyoruz. Yalnız şunu da önemle belirtmek isterim; gördüğüm kadarıyla Kuzey Kıbrıs Türkleri eğitime çok önem veren, kaliteli eğitimden anlayan, belki de anavatanda yaşayanlardan daha entelektüel insanlardır. Buna karşın burada niteliği ve kaliteyi öne çıkarmış yeterli okul yok gibi. Bu sadece yüksek öğretimde değil, ilk ve orta eğitimde de böyle. İlk bakışta bunun nedeninin iyi öğretmenlerin burada barınmak istemediğini söyleyebiliriz. Öğretmenin barınması için ona gerekli değer verilmelidir. Kaliteli eğitim kaliteli eğitimcilerle olur. Biz buna önem vereceğiz. İşe öğretim görevlilerini mutlu edecek çalışmalarla başlamak istiyoruz. Önce onlar. Bunun için hazırlıklarımızı tamamladık.

Haberin Devamı

'Halkla iç içe olacağız'

Avrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

Haberin Devamı

Türkiye'den destek aldınız mı?

Üniversite kurmak ciddi ve mesuliyet gerektiren bir iştir. Dünyada kaç üniversite var? Birini de biz kurduk. Böyle önemli bir girişimi bağlı bulunduğumuz devletlerin ve hükümetlerin icazeti olmadan yapamayız. Kuzey Kıbrıs'ta Türkiye ile dayanışma içerisinde çalışan iyi bir devlet yönetimi var. Bu iradenin ciddi kriterleri var. Türkiye'nin de icazeti olmadan bu yatırımlar olmaz tabi. Daha ilk günden eleştiri yapmak doğru değil ama burada yabancı öğrenciyi istihdam edecek koşullar yeterli değil. Toplu taşıma yok. Yabancı öğrenci yasası yetersiz. Bu konularda güzel şeyler yapmak için siyasetçilerle işbirliği yapmak istiyoruz. Üniversite olarak fikir üretip siyasetçilerimizi desteklemek istiyoruz. Biz kent üniversitesiyiz. Kentle, halkla, yöneticilerle her zaman iç içe olacağız.

Son olarak ne eklersiniz?

Ben Türkiye'de kabul görmüş bir eğitimci ve eğitim işletmecisiyim. 30 yıldır Türk özel eğitiminin gelişmesinin içersinde fiilen yer aldım. Biz devletimize, milletimize nitelikli eğitim hizmeti vermeye çalışan, bunu dava edinmiş neferleriz. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi yıllarımda, otuz iki yıl önce söyleyip eğitimde ilke edindiğim bir sözümle nokta koymak isterim:
"Türk olduğunu unutmadan, dünyadan kopmadan"

Haberin Devamı

Ada Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Çağlar:

'Kıbrıs eğitimine uluslararası katkı sağlıyoruz'

Avrupa Eğitim Grubu Başkanı, 30 yıllık eğitimci Talip Emiroğlu:  Üniversite eğitimi evrensel olmalı

Kıbrıs'ın önemli bir eğitim yuvası olduğunu belirten Rektör Çağlar, "30 yıllık ilkokul,

ortaokul, lise ve yüksek öğretim alanındaki eğitim birikimimizi Kıbrıs'a taşıyoruz" dedi

İstanbul'da sağlık alanında 19 önlisans programıyla 2200 öğrenciye hizmet veren Avrupa Eiğitim Grubu'nun bilgi ve birikimiyle kurulan Ada Kent Üniversitesi, Kıbrıs'ta kaliteli bir eğitim anlayışı vaadediyor. Ada Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Çağlar, üniversitenin hedef ve misyonlarını Milliyet'e değerlendirdi.

Kıbrıs'taki hedefiniz nedir?

Kıbrıs, bilimin doğudan batıya, batıdan doğuya, güneyden kuzeye, kuzeyden güneye yolculuğunda kavşak noktası olmuştur. Kıbrıs, 1990'lı yıllardan itibaren çok doğru bir öngörü ve tarihten gelen bir sağduyuyla uluslararası eğitim üssü olma stratejisini benimsemiştir. Bu nedenle son 25 yıldır, özellikle yükseköğretim alanında göz kamaştırıcı bir gelişme yaşanmaktadır. Bu gelişme hızlanarak ve genişleyerek devam etmektedir. Kıbrıs bu haliyle üç kıtadaki gençlerin eğitim yuvası ve geleceği olmada en güçlü seçeneklerden birisidir. Ada Kent Üniversitesi ve bu üniversitenin kurucu üst yapısı olan Avrupa Eğitim Grubu, 30 yıllık okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim alanındaki eğitim birikim ve deneyimini bu gerekçelerle Kıbrıs'a taşıma kararı vermiştir. Bu üniversitesi, bu sürecin sonucudur. Ada Kent Üniversitesi, İstanbul'da bulunan ve sağlık alanında 19 önlisans programıyla yaklaşık 2200 öğrenciye hizmet veren Avrupa Meslek Yüksekokulu'nun tecrübesi ve Amerika Birleşik Devleti Ohio Eyaleti'nde bulunan Kent State University ile yaklaşık 15 yıldır sürdürülen iyi niyet protokolüyle faaliyete geçmiştir.

İngilizce ve Türkçe eğitim

Nasıl bir öğrenci profili hedefliyorsunuz?

Ada Kent Üniversitesi, öğrenci kaynağı ve öğrenci hinterlandı bakımından dünya odaklı bir vizyona sahiptir. Ortadoğu, Afrika, Kafkas bölgesi ve Türki Cumhuriyetler bu kaynağın en önemli bölgelerindendir. Bu nedenle eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Üniversitenin orta ölçekli bir kurumsal büyüklüğe sahip olması hedeflenmektedir. Sağlık ve sosyal bilimler alanında büyüyüp gelişecektir.

21. Yüzyıl'ın bir 'Beyin Yüzyılı' olacağı herkesin gördüğü bir gerçektir. Yeni binyılın eğitimini, üç temel kabul belirler.

- Yüksek düzeyli zihinsel beceriler
- Biyolojik bir varlık olarak doğan insanı 'insan yapan' değerler bütünü
- Çok yönlü iletişim

Bu üç temel kabulü hayatının, karakterinin, mesleğinin ve hayallerinin bir parçası haline getirmiş bir insan. İşte Ada Kent Üniversitesi'nin öğrenci profilinin temel bileşenleri! Bu niteliklere sahip bir birey dünyanın evi, mesleğinin ve hayatının dilidir.

Eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz?

Eğitim, bir bilim ve sanat olarak medeniyetin şiiri ve rahmidir. Bu kurum olmasa ne dinler din, ne zaman tarih, ne de yapıp etmeler medeniyet olabilirdi. İlk, orta, lise, üniversite hiç fark etmez, eğitimin en değerli tarafı bir medeniyet bilinci ve insanlık ufku yaratma gücüdür. Bir tür olarak insanı bütüncül bir bakışla incelediğimizde onun kaderinin yeme- içme kadar eğitimde de olduğunu görürüz. Yaptığı, hissettiği, düşündüğü şeylerin ne anlama geldiğini tahayyül edemeyen biri, basit bir fonksiyoner olmaktan öte hiçbir şey değildir.

Dünyayla entegre olacak

Eğitimi, en temel değerlerine indirgersek, bireyde öğrenme- araştırma yeterliliği, ilişki ve işbirliği yeterliliği, üretim ve tüketim yeterliliği, sağlıklı yaşama yeterliliği olarak tespit edebiliriz. Bu yeterliliğe sahip insan, mesleki hayatında olduğu kadar aile hayatında, toplum hayatında her türlü zaman, ortam ve durumda mutlu ve başarılı olabilir.
Ada Kent Üniversitesi bir dünya üniversitesi olarak bilimin birikimli bir yapıya sahip olduğunun farkındadır ve bilincindedir. Hayatının bu başlangıç dönemlerinde ülkelerin ve diğer üniversitelerin bilgi birikim ve deneyimlerinden yaralanmayı kurumsal bir ilke olarak benimsemektedir. Eğitimini, protokol yapılan üniversitelerin desteğiyle geliştirip zenginleştirmek ve uluslararası düzeyde akredite olmak hedefinde önemli aşamalar kat etmiştir.