TeknolojiYılın tabletleri savaşıyor...

Yılın tabletleri savaşıyor...

16.03.2011 - 00:45 | Son Güncellenme:

iPad 2, Galaxy Tab, Motorola Zoom ve BlackBerry... Çift çekirdekli tabletler karşı karşıya!

Yılın tabletleri savaşıyor...

Samsung Galaxy Tab 10.1 (P7100), HP TouchPad, Motorola Xoom ve BlackBerry Playbook tabletleri duyurulduğunda, teknik özellikler olarak iPad'i ezip geçmişlerdi.

Tablet piyasasının lideri konumunda olan Apple'ın cevabı ise çok gecikmedi. Peki Apple, bu cevabı olan iPad 2 ile pazar hakimiyetini korumaya devam edebilecek mi?

Avrupa'da bu ay satışa sunulması beklenen iPad 2 ve Nisan başında çıkması beklenen Motorola Xoom'un ön sipariş rakamlarına bakıldığında, iPad 2 önde görünüyor.

Biraz geriden gelen BlackBerry PlayBook ve Samsung Galaxy Tab 10.1'in ise ilkbaharın son günlerinde veya yaz başında piyasaya sürülmesi bekleniyor. HP ise çok aceleci görünmüyor ve TouchPad isimli tabletini Haziran ayında tüketicilere sunmaya hazırlanıyor.

Tablet piyasasındaki rekabet ve çeşitlilik artarken, tüketicilerin hangi tableti seçeceğine karar vermeleri de giderek zorlaşıyor. Biz de CHIP Online olarak, bu kararınıza yardımcı olmak için yılın çift çekirdekli tabletlerini çeşitli alanlarda karşılaştırdık...

İşletim sistemi...

iPad 2, tahmin edeceğiniz gibi Apple'ın iOS işletim sistemine sahip. iOS halen kullanışlılık alanında lider konumunda. Buna rağmen 3.0 Honeycomb sürümüyle Android, hız ve kullanışlılık açısından iOS'un en önemli rakibi olacak.

PlayBook, BlackBerry'nin kendi geliştirdiği Tablet OS işletim sistemiyle gelirken; HP Touchpad, WebOS 3.0 işletim sistemiyle gelecek. Tablet OS ve WebOS da oldukça kullanışlı işletim sistemleri, ancak iOS'un kullanım kolaylığını yakalamakta biraz zorlanıyorlar. Buna rağmen 2011 CES fuarında boy gösteren BlackBerry PlayBook, iPad'in tahtını sallayacak ürünlerden birisi olacağa benziyor.

Motorola Xoom ve Samsung Galaxy Tab 10.1 ise Android 3.0 sürümüne sahip olarak tüketicilerle buluşacak. Android'in, 3.0 Honeycomb sürümü ile iOS'un en önemli rakibi olacağından bahsetmiştik. Xoom ve Galaxy Tab 10.1'in en önemli farkları her zaman olduğu gibi üreticilerin tercih ettiği kullanıcı arayüzleri olacak.

Samsung daha önceden de olduğu gibi TouchWiz kullanıcı arayüzüne sahip, ancak Motorola bu kez MotoBlur arayüzünü kullanmaktan vazgeçerek orijinal Honeycomb arayüzünü kullanmayı tercih etmiş. Bu tercihin, Android güncellemelerini nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Eğer bu seçim güncelleme kolaylığı getirirse, tüketiciler açısından bir artı olarak kabul edilebilir.

İşlemci...

iPad 2, Apple'ın kendi adını verdiği ve ARM Cortex-A9 temelli Apple A5 işlemcisine sahip. Çekirdek başına 1GHz saat hızına sahip olduğu açıklanan A5, çift çekirdekli yapıya ve PowerVR SGX543 isimli grafik birimine sahip. iPad 2'nin işlemcisi, selefine göre 2 kat hız vaadederken, grafik birimi olan PowerVR SGX543, orijinal iPad'de kullanılan grafik biriminden 9 kat yüksek performans vaadediyor.

Motorola Xoom ise, 720p video kayıt ve 1080p video oynatma yeteneğine sahip olan Nvidia Tegra 2 işlemcisini kullanıyor. Tegra 2'de A5 gibi 1 GHz saat hızına sahip çift ARM Cortex-A9 çekirdeğini kullanıyor. Ancak Nvidia'nın geliştirdiği, 8 çekirdeğe sahip, ULP GeForce adı verilen grafik birimiyle birlikte geliyor. Apple A5 duyurulana kadar yılın en iyi mobil grafik performansını sunması beklenen Tegra 2'nin A5 karşısında ne kadar başarılı olabileceği ise henüz netleşmiş değil.

BlackBerry Playbook'da diğerleri gibi 1GHz saat hızına sahip olan, çift çekirdekli ARM Cortex-A9 temelli bir işlemciye sahip olacak. İşlemcinin diğer detayları henüz üretici tarafından açıklanmış değil ancak kullanılacak işlemcinin Tegra 2 olması bekleniyor.

HP TouchPad ise çıktığı dönemin en hızlı mobil işlemcisine sahip olacak. HP TouchPad, 1,2 GHz saat hızına sahip, çifr çekirdekli Qualcomm Snapdragon APQ8060 işlemcisine sahip olacak. Adreno 220 grafik birimine sahip olan işlemci, 1080p 3D video oynatma ve 1080p video kayıt yeteneğine sahip.

Ekran...

İsmini ekran boyutundan alan Samsung Galaxy Tab 10.1 ve Motorola Xoom, 1280x800 çözünürlüğü destekleyen 10,1 inç boyutundaki ekrana sahip olarak gelecekler.

iPad 2 ise orijinal iPad'de olduğu gibi 9,7 inç büyüklükteki 1024x768 çözünürlüğü destekleyen ekrana sahip. Bu durum, iPhone 4'deki Retina Ekran benzeri bir yenilik bekleyen hayranlarını hayal kırıklığına uğratsa da, Apple başarılı ekrana sadık kalmayı tercih etmiş.

HP TouchPad
de, iPad 2 ile aynı ekran boyutuna ve çözünürlüğüne sahip olarak geliyor.

BlackBerry PlayBook ise rakiplerinden oldukça küçük bir ekran kullanmayı tercih etmiş ve yalnızca 7 inçlik bir ekrana sahip. Küçük boyutuna rağmen 1024x600 çözünürlüğe sahip olan ekranı, PlayBook'un yüksek çözünürlük yeteneklerini sergilemesine engel olamıyor.

Depolama ve bellek...

Depolama:

Motorola Xoom, Micro SD yuvası ile birlikte geliyor ancak işletim sistemi olan Android 3.0 henüz bu desteğe sahip değil. Yani, 32 GB depolama alanı sunacak Micro SD yuvasını kullanabilmek için Android'e bu desteğin sağlanmasını beklemeniz gerekecek.

iPad 2 ise orijinal iPad'de olduğu gibi herhangi bir genişletme yuvasına sahip değil. Samsung, HP ve BlackBerry'de Apple'ın izinden gitmiş ve tabletlerinde herhangi bir genişletme yuvasına yer vermemiş.

Sonuç olarak genişletilebilir depolama desteği sunan tek tablet Motorola Xoom oluyor.

Sistem belleği:

Orijinal iPad'in sadece 256 MB olan sistem belleğini göz önüne alan Apple hayranları, gerçekçi bir tahminle iPad 2'nin 512 MB sistem belleğine sahip olacağını tahmin ediyorlardı. Her ne kadar sistem belleği çıkış gününe dek Apple tarafından sır gibi saklansa da iPad 2'de 512 MB sistem belleği olduğu nihayet doğrulanmış durumda.

Diğer dört tabletin bellek miktarı ise 1 GB olarak açıklanmış bulunuyor.

Kameralar...

Motorola Xoom, 2 megapiksel ön kameraya ve 720p video kaydedebilen 5 megapiksel arka kameraya sahip. Motorola, arka kamerada iki adet LED flaş kullanmayı tercih etmiş.

BlackBerry PlayBook'da, 5 megapiksel arka kameraya sahipken ön kamera tercihini 3 megapikselden yana kullanmış.

Apple da tabletinde nihayet ön kameraya yer vermeyi seçmiş. Kullanılan kameraların detaylarını ise yine sır gibi saklamayı tercih eden Apple, kameraların kaç megapiksel olacağı konusunda hiçbir bilgi vermezken, iPad 2'nin 720p video kayıt yapabileceğini açıklamakla yetinmiş. Ancak izlenimlere göre, iPad 2'deki kamera sensörü 1 megapiksel seviyesinde ve haliyle fotoğraf çekimi konusunda en başarısız tabletin iPad 2 olmasına sebep oluyor. Ayrıca Apple, Motorola'nın aksine tabletinde flaş kullanmaya gerek görmemiş.

HP ise alışılmadık bir adım atarak tabletinde arka kamera kullanmayan tek üretici oluyor. HP TouchPad yalnızca 1,3 megapiksellik ön kameraya sahip.

Samsung'a geldiğimizdeyse, 8 megapiksel arka kameraya sahip olduğunu görüyoruz. Arka kameradaki tercihine rağmen 2 megapiksellik ön kemarayla yetinen Samsung Galaxy Tab 10.1, arka kamerası ile 1080p videoyu saniyede 24 kare olarak kaydedebiliyor.

Bağlanabilirlik...

Makalemizde bahsettiğimiz beş tablet de 3G şebekelere uyumlu tasarlanmış. Fakat 3G sizin için önemli değilse, BlackBerry PlayBook, Motorola Xoom, HP TouchPad ve tabi ki iPad 2'nin sadece Wi-Fi bağlantıyı destekleyen sürümleri de olacak.

Bunun yanında, 4G ağlara erişim imkanı bulunan ülkelerde, tabletlerin 4G modelleri piyasaya sürülecek.

Wi-Fi standardına geldiğimizdeyse, bahsettiğimiz tüm tabletlerin son standart olan ve 802.11 a/b/g uyumuna da sahip olan 802.11n standardını desteklediğini görüyoruz. Samsung Galaxy Tab 10.1, Wi-Fi erişimin yanında; 3G, HSPA+ ve Bluetooth 3.0 üzerinden kablosuz ağ erişimi imkanı sunuyor.

Görüntü aktarımına geldiğimizdeyse, Motorola Xoom ve BlackBerry PlayBook tabletlerinde HDMI çıkışı olduğunu görüyoruz. Apple ise bu işi AirPlay adını verdiği ve Apple TV'ye görüntü aktarabilen kablosuz aktarım teknolojisiyle yapmayı tercih etmiş. HP TouchPad ve Samsung Galaxy Tab 10.1'de ise herhangi bir video aktarım arayüzü bulunmamakta.

Kablolu veri aktarımı ve cihaz bağlantısı içinse, Xoom ve PlayBook tabletlerinde micro-USB bağlantısına yer verildiğini görüyoruz. iPad 2 ise, Apple dock portunu kullanıyor. Bunun yanında tüm tabletlerde 3,5 mm stereo kulaklık bağlantısı ve GPS desteği bulunmakta.

Sensörler, ölçüler ve uyumluluk...

Makalemizdeki tüm tabletler ivmeölçer ile donatılmış. Motorola Xoom, HP TouchPad ve iPad 2'nin jiroskopa da sahip olduğu belirtilmiş. Tüm bunlara ek olarak Xoom'da bir barometreye yer verilmiş. BlackBerry PlayBook'da jiroskop desteği olup olmadığı ise henüz resmiyet kazanmış değil.

iPad 2, 8.8 mm kalınlığına sahip, ağırlığı ise 601g olarak belirlenmiş. 7 inçlik PlayBook, 9,7 mm kalınlığı ve 400g ağırlığıyla karşılaştırmamızın en hafif tableti konumunda. Samsung Galaxy Tab 10.1'in ise 10,9 mm kalınlıkta olduğu ve iPad 2'den sadece iki gram farkla 599g ağırlığa sahip olduğu belirtilmiş. 730g ağırlığındaki Motorola Xoom 13 mm kalınlığa sahipken, karşılaştırmamızdaki en ağır ve kalın tablet olan HP TouchPad, 14 mm kalınlığa ve 740g ağırlığa sahip.

Uyumluluğa geldiğimizdeyse, Apple'ın bilinen politikası gereği iPad 2'de Flash desteğinin bulunmadığını hatırlatmakta fayda var. Android tabletler olan Galaxy Tab 10.1 ve Motorola Xoom ise Flash desteğine sahip. BlackBerry PlayBook ise Flash 10.1 ve Adobe Air'e tam destek sağlıyor. HP TouchPad de Flash 10.1'in yanı sıra, HTML 5 uyumluluğuna sahip.

Önümüzdeki günlerde bizleri bekleyen tabletler ve özellikleri böyle. iPad 2'nin, iPad'ın kazandığı pazar payını koruyup koruyamayacağını ve yılın iddialı tabletlerinin ne kadar başarılı olacağını ise zaman gösterecek.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.