10.03.2018 - 13:21 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
İlk başta şunu belirtelim 4K desteğiyle gelen Xbox One X, 3840 x 2160 piksellik çözünürlükte oyunlara hizmet vererek güzel bir iş çıkarıyor. Donanım anlamında güçlü olsa da her şey bu kadar basit değil. Xbox One X’e özel oyunların sayısı gün geçtikçe artsa da PlayStation’ın gerisinde kalıyor.
Buna ek olarak, orijinal Xbox One veya Xbox One S'de oynadığınız her oyun, One X'te daha iyi ya da daha iyi oynanacak değil. Bu tamamen oyuntemelli. Bazı oyunlar 4K destekliyor bazıları ise değil. Bir de TV’niz 4K özellikte olmalı.
Bunları bir kenara bırakacak olursak Xbox One X’in konsol performansını yeni boyutlara taşıyan cidden etkileyici bir donanım olduğuna itiraz etmemek gerek.
Peki bu özellikler Xbox One X’i satın almaya değer yapıyor mu? Rakibi PlayStation 4 ile karşılaştırınca ortaya neler çıkacak?
Tam bir kara kutu
Xbox One X göze oldukça hoş gelen bir cihaz. Tam bir kara kutu gibi. Yalnız oldukça ağır. Xbox One S'den (neredeyse) her yönden daha küçük, 2013'te piyasaya sürülen ilk versiyona kıyasla da biraz büyük. Tasarım, kapağın altındaki şeyler göz önüne aldığında daha etkileyici hale geliyor.
Cihazın arkasında geniş bir fan çıkışı var. Yeni soğutma sistemine uyum sağlamanız için arka tarafında biraz daha yer açmak isteyebilirsiniz.
Bağlantı noktaları açısından, kurulum Xbox One S ile aynı, girişlerin çoğu arkada duruyor. Tereyağından kıl çeker gibi hepsini bulabilirsiniz. Soldan sağa bir güç bağlayıcısı, HDMI çıkışı, HDMI girişi, iki USB portu, bir IR çıkışı, bir Optik Ses portu ve bir Ethernet portu var. Aslında, değiştirilen tek şey, IR alıcısı ve öne bakan USB portu.
Xbox One X’in normal versiyonu koyu gri rengte. Ancak ön sipariş ile satın aldıysanız Project Scorpio versiyonunu almışsınızdır. Bu model, biraz farklı renk seçeneği ve konsolun üstünde yeşil renkte Project Scorpio yazısıyla geliyor. İçerik anlamında bir fark yok.
Mat siyah plastik gövde, bir hafta boyunca istismar edildikten sonra bile hiç bozulmamış gibi görünüyor. Beyaz Xbox One S'i tercih edenler de olabilir, fakat ben her zaman siyah renkten yanayım.
Konsolu hem yatay hem de dikey şekilde kullanabilirsiniz. İki şekilde de rahatça durabiliyor. Ekstra para verip stand almak zoruda değilsiniz. Xbox One X’in dik durmasını sağlayan aparat kutudan çıkıyor. En çok hoşuma giden diğer şey de Xbox 360’da tuğla gibi -gerçek anlamda- olan güç kaynağının artık olmaması. Tek bir elektrik kablosuyla konsolu fişe takıp çalıştırıyorsunuz.
Kutudan güç adaptörü, HDMI 2.0 sertifikalı kablo ve şarj edilemeyen AAA pillere sahip standart bir Xbox One denetleyicisi çıkıyor. Aynı zamanda 30 günlük Game Pass ve 14 günlük Xbox Live Gold deneme sürümünün de sahibi oluyorsunuz.
Denetleyici (ya da oyun kolu) halihazırda Xbox One S ile gelen cihazla mekanik anlamda aynı. Xbox 360’tan beri favori oyun kolum Xbox’ınkiler olmuştur. Gerek ele oturuşu gerekse de tuşlara olan erişim kolaylığı beni benden almıştı. O yüzden Xbox’ın oyun kollarına her zaman bir sempati duydum. Xbox One X’te de durum böyle. Sanırım kararımı hala değiştirmeyeceğim. One X’in oyun kolunu Dualshock 4 ile kıyaslarsak Xbox derim.
Performans? Evet güçlü bir makine
Evet, bu konsolun nasıl çalıştığını ve oyunların nasıl olduğunu öğrenmek istediğinizi biliyorum. Fakat One X'in neler yapabileceğini anlamak için, kapağının altında olanı da anlamamız gerekiyor. Ben de kısa tutacağım, söz veriyorum.
One X'in geliştirilmiş performansına ve grafik altyapısına katkıda bulunan oldukça az sayıda unsur var. Önceki Xbox konsolları, Xbox One S ile 4K Ultra HD (3840 x 2160 piksel) çözünürlüğü üretmek için 'upscaling' adlı bir teknik kullanıyordu. Oyunlar maksimum 1080p'de işlenip 4K çözünürlüğe genişletiliyordu.
One X’de durum farklı. Bunun yerine, direkt Ultra HD görüntüler üretiyor. Bu, grafik donanımının (GPU), her kareyi üretmek için dört kat daha fazla çalışması gerektiği anlamına geliyor.Peki beklenen sonuç ne? 4K TV'nizdeki tüm bu pikselleri doğru şekilde kullanan çok daha keskin bir görüntüye erişiyorsunuz.
Örneğin Gears of War 4 veya Rise of the Tomb Raider gibi sürükleyici hikayeye sahip oyunları oynarken farkedeceğiniz şeyler var. Işıkların ağaçlar üzerinden süzülmesini, gölgelerin o dünyadaki olayları daha iyi yansıttığını, yüksek kaliteli yansımaları, daha ayrıntılı görebileceksiniz.
Bazı oyunlar geniş renk gamut HDR'sini bile destekliyor. Bu da, eskisinden daha fazla ve daha parlak renkler göreceğiniz anlamına geliyor. Xbox One S'deki bazı oyunlar zaten bunu destekliyordu ancak Ultra HD ve diğer grafik geliştirmelerine bağlantılı olarak artık daha önce hiç olmadığı kadar gösterişliler.
Xbox One X'te 8 adet Jaguar temelli özelleştirilmiş çekirdek barındıran işlemci kullanılıyor. 2.7GHz saat hızında çalışan çekirdekler en iyi performans ve en verimli enerji için optimize edilmiş. İşlemci Xbox One'dan yüzde 30 daha iyi performans gösteriyor. Microsoft'a göre Xbox One X, One S'den de neredeyse dört kat daha güçlü.
İşlemciye 6 teraflopluk GPU, 12 GB GDDR5 bellek ve 2.5 inç boyutunda 1TB depolama alanı eşlik ediyor. Xbox One X bu sayede 4K 60 fps oyun deneyimi sunuyor. Hatta Xbox One X, konsola özel ilk Forza oyunu olan Motorsport 7'yi güçlü donanımıyla saniyede 60 kare hızında ve doğal 4K olarak oynatabiliyor.
Xbox One X'te 1172 MHz’de çalışan özelleştirilmiş bir GPU motoru kullanıyor. Bu hız Xbox One konsolunda 853MHz, Playstation 4 Pro konsolunda 911MHz şeklinde.
HDMI giriş portuna sahip konsolda Kinect için özel bir port bulunmuyor. Ayrıca konsolda güçlü donanımı korumak adına GTX 1080 gibi ekran kartlarında da yer alan sıvı soğutma sistemine yer verilmiş. Freesync 2 teknolojisiyle de uyumlu, harici monitörlerde yırtılma ve gecikmeler bu sayede en aza indiriliyor. Öte yandan tüm mevcut Xbox One aksesuarları yeni Xbox One X’te de çalışacak. Tüm Xbox 360 uyumlu oyunlar ve Xbox One oyunları da bu konsolda çalışacak. Ses tarafında ise Dolby Atmos teknolojisi yer alıyor.
One X çok güçlü, ancak çok daha küçük olabilirdi. Her bir bileşeni büyük ölçüde daha verimli hale getiren bir miktar elektriksel sihirbazlıkla bu yapılabilirdi.
Küçüklükten bahsetmişken, 1 TB sabit disk, 4K oyunların 100 GB'ın üzerindeki büyüklüğü karşısında küçük kalıyor. Başkalarına yer açmak için oyunlarınızın silinmesini istemiyorsanız harici bir USB sabit diske yatırım yapmak isteyeceksiniz. Neyse ki, Xbox One konsolları en azından harici bir diskten oyun oynamanıza izin veriyor. Böylece oyunları silip yüklemenize pek gerek kalmayabilir.
Asıl oyun performansına gelelim
Elbette, çok fazla özel oyun deneyimi sunmasa da, bu ekstra beygir gücünün nihai hedefi ne? Neyse ki, Xbox One X, tam datanıtıldığı gibi performans sunuyor. Oyunların tamamı harika görünüyor. Xbox One X’i ister Full HD TV’de kullanıyor veya 4K HDR'de oynuyor olun, oyunlar yeni nesil konsolda harika görünüyor.
Full HD bir televizyon kullanıcısıysanız, Xbox One X daha iyi görünümlü görüntüler oluşturmak için supersampling yapacaktır. Bu özellik, yüksek çözünürlüklü görüntüyü alıp kullandığınız ekranın çözünürlüğünü ona göre ayarlıyor.
Konsolu 4K ekrana bağladığınızda nesneler dört kat daha ayrıntılı olarak işleniyor. Full HD’de ise tüm bu veriler detaylı görüntülenemiyor. Çünkü ekranda belirli sayıda piksel var. İşte supersampling sayesinde Full HD TV’de bile zengin ayrıntılar elde ediyorsunuz.
Supersampling ile 1080p'de çalışan bir oyun gördüğünüzde, standart 1080p'de çalışan bir oyundan daha iyi göründüğü çok açık.Görüntüler biraz daha keskin ve gerçekçi görünüyor.
4K HDR TV'de, Xbox One X tüm gücünü serbest bırakıyor. Oyunlar doğal 4K'ya kadar render yapıp, 1080p'den dört kat daha fazla ayrıntı sunuyor. Daha da iyisi, bu oyunların bir kısmı, yüksek dinamik aralık veya HDR adı verilen bir teknoloji sayesinde daha geniş bir renk yelpazesine sahip oluyor. Gökyüzü daha mavi, çimler daha yeşil bir hale geliyor.
Ancak görsel yükseltmeler, Xbox One X'in sunduğu tek yükseltme değil. Diğeri performans kısmında yani bir oyunun kaç karedeo ynatıldığı.
Xbox One X, bazı oyunları 4K çözünürlükte ve 60fps'de çalıştırabiliyor. Çoğu bilgisayar göre sonuçlar Xbox One X'de belirgin bir şekilde daha iyi olmasına rağmen, oyunlar her zaman saniyede 60 karede çalışmayabiliyor. Zaman zaman kare düşmeleri ve yavaşlamalar meydana gelebiliyor.
Cihazda test ettiğim ilk oyun Gears of War 4 oldu. Microsoft'a özgü serinin bağımlısıyım diyebilirim. Oyunda renkler, şimdiye kadar diğerkonsollarda görülenlerden daha fazla derinlik katarak parlıyor. Işığın hem yapay ışık kaynaklarından hem de güneşten düştüğü yol, doğru ve doğal görünüyor. Düşmanları öldürdüğünüzde arka planda sönüp giderken ki an nkar edilemez derecede güzel görünüyor.
Sonuca bağlıyorum
Bir oyun bilgisayarının grafiksel gücünü küçük bir pakette barındıran Xbox One X, daha önce hiçbir konsolun yapmadığı şeyi yapıyor: 4K HDR oyun. Oyunların kesinlikle çarpıcı görünmesinin dışında konsol HDR desteğiyle vurgulanan muhteşem detaylarıyla görsel şölen yaşatıyor. Ancak büyük dosya boyutları, 1 TB sabit sürücünün hızla dolduğunun göstergesi. Xbox One X, 4K HDR oyun sözünü yerine getiriyor ve bir konsolda en mükemmel oyun deneyimini sunuyor.
Xbox One X’in fiyatı 2699 TL.
ARTILARI
EKSİLERİ