02.06.2021 - 09:42 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.
Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.
Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.
Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.
Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.
Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.
Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.
Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.
En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.
Öte yandan Türkiye'de en çok kullanılan uygulamalardan olan Skype da yüzde 87 oranında şarj emiyor ve telefondan çok fazla Skype görüşmesi yapıyorsanız şarjınızın kısa sürede bittiğini gözlemliyor olabilirsiniz.