28.08.2013 - 15:26 | Son Güncellenme:
Her geçen gün biraz daha küçülen işlemciler, bir önceki neslin üzerine eklenen özellikler ve geliştirilen yazılımlar, akıllı cihazları biraz daha hayatımızın bir parçası yapıyor. Günlük işlerimizin neredeyse tümünü yapabildiğimiz, müzik dinleyip, film izleyebildiğimiz, oyunlarla serüven yaşadığımız akıllı telefonlar kullanım yoğunluğuna oranla zamanla yavaşlamaya ve donmalara başlıyor.
Sosyal ağ üzerinde gezinirken gördüğünüz veya seyrettiğiniz tüm görsel içeriklerin telefonunuza indiğini biliyor muydunuz? Evet, internet üzerinde gördüğünüz tüm içerikler siz gezinirken kaydoluyor ve zamanla akıllı telefonunuz bir bilgiye ulaşmak istediğinde aradığı dosyayı bulması daha da uzun bir zaman alıyor.
Cihazınızın kullanım sıklığına göre değişiklik gösteren yavaşlama problemi, atacağınız bir format sayesinde problem olmaktan çıkıyor. Fabrika ayarlarına geri yükleme veya format işleminden önce dikkat edilmesi gereken önemli detaylar var.
1. Verilerinizi sağlıklı bir şekilde yedeklemek:
Akıllı telefonunuza format atmadan önce yapmanız gereken ilk en önemli işlem yedek almak. Yedek alırken herhangi bir veri kaybı kazasını engellemek için hafıza kartınızın da yedeğini almayı unutmayın. Yedek aldıktan sonra mutlaka klasörlere sırayla girerek son kez dolu olduklarını kontrol edin.
2. Operatör servisiniz ile cihazınız arasındaki bağlantıdan emin olun:
Format işleminden önce dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli işlem de, yurt dışından getirilen veya farklı bir üçüncü yazılımla çalışan cihazınızın formattan sonra hattınızı tanıyacağından emin olun.
3. Fabrika ayarınıza döndürmeye başlayabilirsiniz!
iPhone ve iPad İçin:
Tüm verilerinizi iTunes programınıza veya iCloud hesabınıza yedeklediğinizden emin olup kontrolünü sağladıktan sonra, Ayarlar (Settings) > Genel (General) > Sıfırla (Reset) > Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil/Bu iPhone’u Sil (All Delete Content & Settings/Clear This iPhone) yolunu izleyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Format sonrasında Mevcut bir kimliğim var seçeneğini seçin ve iCloud veya iTunes’dan geri yükleyin.
Android İçin:
(Format öncesinde sim ve hafıza kartınızı çıkarmayı kesinlikle unutmayınız!)
Birçok marka, Android işletim sistemini ortak kullanıyor olsa da, format işleminin her markada farklılık gösterdiğinden bahsetmemizde fayda var. Yedeklerinizi alıp emin olmak için kontrolünü sağladıktan sonra Uygulamalar (Apps) > Ayarlar (Settings) > Gizlilik (Privacy) > Fabrika Ayarlarına Dön (Return To Factory Settings) > Evet (Yes) diyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Diğer bir yol da donanım olarak formatlamaktır. “Flash” ekranı diye bilinen ve Kurtarma Ekranı olarak adlandırılan ekrana geçmek için, telefonunuzun üzerinde bulunan Güç Düğmesine ve Ses Kısma Düğmesine aynı anda basmanız gerekir. Telefon dilinizle aynı olan ekrandan formatlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
4. Format sonrasında ayarlarınızın sıfırlandığından emin olun:
Telefonunuz açıldığında kontrolünü sağlamanız gereken ilk işlem, dosya yöneticisindeki ve rehberinizdeki size ait bilgilerin tamamen silinmiş olması. Silindiğinden emin olduktan sonra yedeklerinizi yerli yerinde yeniden telefonunuza aktarabilir ve sim/hafıza kartınızı takabilirsiniz.