TeknolojiRapidShare'in laneti!

RapidShare'in laneti!

11.12.2009 - 11:15 | Son Güncellenme:

RapidShare'den kaynaklanan bir sorun, Google ve Bing'in başını nasıl yaktı? İlginç detaylar burada.

RapidSharein laneti

Amerika, Kuzey Florida'da federal mahkemede açılan dava aslında Almanya'da yer alan RapidShare dosya paylaşım hizmetini hedef alıyor. Ancak Amerikan yasalarına tabii olmayan hizmet, ceza almayacağı için Amerika'dan açılan davaların pek bir önemi yok.

Küçük bir plak şirketi olan Blue Destiny bu yüzden davasında RapidShare'e yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle Google ve Bing'e yükleniyor. İki arama hizmetinin, kendi parçalarının RapidShare bağlantıların arama sonuçlarında gösterdiğini ve kendisini zarara uğrattığını belirtiyor.

Blue Destiny, bağlantıların çıkartılmasını hem Google'dan, hem Bing'den istemiş. Google bağlantıları kaldırmazken, Bing uyarıyı dikkate almış. Bing'in buna rağmen dava edilmiş olması ise tepki topladı. Google ve Bing'in bu konuda politikalarının farklı olduğu da bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Ama bunun bir sebebi var...

Bu dava diğerlerine benzemeyebilir

Bing, arama sonuçlarında küçük önbakış pencerelerinde sayfaları gösterdiği için, kanuni olarak biraz daha hassas bir konumda. Bing'in telif hakkı sahiplerinin uyarısıyla bağlantı kaldırmasında bunun da rolü olduğu söyleniyor.

Dava sadece bağlantılarla ilgili değil; RapidShare'in Google ve Bing ile ortaklıkları sayesinde de büyük reklam geliri elde ettiği, iddia metninde yer alıyor. RapidShare'in ticari başarısında rol oynadıkları için bu iki dev de, davacı tarafından suça ortak olarak nitelendiriliyor. Amerikan telif hakları kanunları, sadece URL sunan, telif hakları ihlalinden habersiz ve en önemlisi bundan gelir elde etmeyenleri telif hakkı ihlali suçlamasından muaf tutuyor.

Dava, daha önce açılan benzer davalar gibi hızla arama devleri lehine sonuçlanabilir. Ama bu sefer durum çok daha tehlikeli. Küçük bir şirket tarafından açılmış olmasına karşın, eğer mahkeme reklam ortaklığını telif hakları ihlalinden gelir kazancıyla bağdaştırırsa, o zaman iki büyük şirket de bu meseleyle uzun süre uğraşmak zorunda kalabilir.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.